Εγκρίθηκε και για τους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε όλες τις ηλικίες πλέον ο εμβολιασμός και στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca - Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού των ηλικιών 65-69 και 70-74 ετών

NewsRoom 08/03/2021 | 23:58

Σε όλες τις ηλικίες θα χορηγείται πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το εμβόλιο αυτό ήταν προγραμματισμένο να δίνεται μόνο σε ηλικίες από 18 έως 64 ετών. Η κ. Θεοδωρίδου, αιτιολογώντας την παραπάνω απόφαση, επικαλέστηκε πρόσφατες διεθνείς επιστημονικές μελέτες που έδειξαν αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες. 

Ανακοινώθηκε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα ραντεβού για τους 65-69 και 70-74 ετών καθώς και για 300.000 άτομα με ειδικά προβλήματα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που οι δόσεις των εμβολίων δίνονται με το σταγονόμετρο από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τις χώρες της Ε.Ε., αν και υπάρχει έντονη επιθυμία από τις επιμέρους ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεγάλο αριθμό εμβολιασμών, προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως οι Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) έχουν βάλει νερό στο κρασί τους σχετικά με το ηλικιακό όριο. 

Όλα αυτά, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το σφοδρό τρίτο κύμα της πανδημίας, με κύριο χαρακτηριστικό την έξαρση των κρουσμάτων λόγω και των μεταλλάξεων του κορονοϊού.