Εγκρίθηκε από τον ΠΟΥ το πρώτο κινεζικό εμβόλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το πρώτο κινεζικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού της κρατικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinopharm

NewsRoom 07/05/2021 | 22:56

Την έγκρισή του έδωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για χρήση του εμβολίου κατά του κορονοϊού της κρατικής φαρμακευτικής εταιρείας της Κίνας Sinopharm, για επείγουσα χρήση.

Έτσι το εμβόλιο Sinopharm γίνεται το πρώτο εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί σε μη-δυτική χώρα, που λαμβάνει την έγκριση του ΠΟΥ. Το Sinopharm αποτελεί ένα από τα βασικά κινεζικά εμβόλια και έχει ήδη χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα και εκτός αυτής.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει έγκριση για επείγουσα χρήση σε οποιοδήποτε κινεζικό εμβόλιο για οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Γεμπρεγιεσούς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως «ο ΠΟΥ ενέκρινε την επείγουσα χρήση του εμβολίου της Sinopharm, από το Πεκίνο, κατά της Covid-19. Έτσι, αυτό το εμβόλιο έγινε το έκτο εμβόλιο που έλαβε έγκριση από τον ΠΟΥ όσον αφορά την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα».

Σε αντίθεση με τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής σε ΕΕ και ΗΠΑ, το εμβόλιο της Sinopharm βασίζεται σε αδρανοποιημένο κοροναϊό. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου φτάνει το 79%.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η γνωμοδότηση του ΠΟΥ και για ένα δεύτερο κινεζικό εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Sinovac.