Newsroom

Newsroom

Εγκληματική οργάνωση-πρότυπο στη Ρόδο

Μια εγκληματική οργάνωση που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι σεναριογράφοι χολιγουντιανών ταινιών φαίνεται ότι είχε στηθεί στη Ρόδο, εδώ και…

iroini

Μια εγκληματική οργάνωση που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι σεναριογράφοι χολιγουντιανών ταινιών φαίνεται ότι είχε στηθεί στη Ρόδο, εδώ και περίπου μια τριετία. Πρόκειται για την υπόθεση της προσωρινής αποφυλάκισης των 17 φερόμενων ως κατηγορούμενων, η οποία προκάλεσε σάλο όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά σε ολόκληρη την κοινή γνώμη.

Για ακόμη μια φορά έρχεται στην επιφάνεια η έλλειψη εμπιστοσύνης που επικρατεί στον Έλληνα πολίτη αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει διογκωθεί επικίνδυνα.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι 17 φερόμενοι ως κατηγορούμενοι αποφυλακίσθηκαν προσωρινώς έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, παρά την αντίθετη γνώμη της Αντιεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Σοφίας Βαϊτση.

Το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στο γεγονός ότι οι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι κρίθηκαν αφενός μεν ως τοξικομανείς και αφετέρου ότι δεν συντρέχουν εξαιρετικές περιπτώσεις για να παραταθεί η προσωρινή τους κράτηση πέραν των 12 μηνών.

Αυτό που έχει αναστατώσει περισσότερο τους κατοίκους του νησιού όμως, είναι το γεγονός ότι για τη σύλληψη των κατηγορουμένων είχε στηθεί μια γιγαντιαία και πολύμηνη επιχείρηση από την πλευρά της αστυνομίας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση θεωρείται μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στα αστυνομικά χρονικά.
Η αποφυλάκισή τους προκάλεσε ένα γενικότερο αίσθημα αδικίας και ανομίας, που τους τελευταίους μήνες διογκώνεται όλο και πιο πολύ στο μέσο πολίτη.

H δικογραφία φωτιά που απεστάλη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου προς τον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών αποτελείται από περίπου 4.000 σελίδες οι οποίες περιγράφουν με αναλυτικές λεπτομέρειες την εγκληματική δραστηριότητα των αποφυλακισθέντων πλέον κατηγορουμένων.

Ένας αρχηγός και τρεις υπαρχηγοί

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τη δικογραφία οι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι και συγκατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράβασης του νόμου για τα ναρκωτικά. Επί μια τριετία συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με φερόμενο ως αρχηγό έναν ημεδαπό κάτοικο Ρόδου. Η οργάνωση φέρεται να είχε διακριτούς ρόλους και λειτουργούσε υπό τη μορφή τομέων-πυρήνων με σκοπό τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών σε πλήθος τοξικομανών της Ρόδου. Για την καλύτερη οργάνωση υπήρχαν τρεις υπαρχηγοί οι οποίοι και αναλάμβαναν να συντονίσουν το έργο και τη δράση των πέντε υποομάδων.

Α΄τομέας

Στον α’ τομέα-πυρήνα περιλαμβάνονταν εκ των φερόμενων ως κατηγορουμένων και συγκατηγορουμένων δύο αλλοδαποί, οι οποίοι φέρονται να κατείχαν το ρόλο του «προμηθευτή» της οργάνωσης με ηρωίνη, τις οποίες στη συνέχεια κατόπιν τηλεφωνικών συνεννοήσεων με τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης διοχέτευαν μέσω ατόμων διακινητών στην αγορά της Ρόδου.


Β΄τομέας

Στο β’ τομέα-πυρήνα περιλαμβάνονταν εκ των φερόμενων ως κατηγορουμένων τρεις Αλβανοί υπήκοοι, καθώς επίσης και άλλοι δύο αλλοδαποί εκ των συγκατηγορουμένων. Οι δύο τελευταίοi φέρονται να προμήθευαν με ναρκωτικές ουσίες, τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης.

Γ΄τομέας

Στον γ’ τομέα-πυρήνα περιλαμβάνονταν, πέντε ημεδαποί εκ των κατηγορουμένων, όπως επίσης και μια ημεδαπή εκ των συγκατηγορουμένων, οι οποίοι φέρονται να πουλούσαν μέσω του αρχηγού της οργάνωσης ουσίες σε τοξικομανείς της Ρόδου.

Δ΄τομέας

Στον δ’ τομέα-πυρήνα περιλαμβάνονται, πλήθος τοξικομανών οι οποίοι προέβαιναν σε αγορά ναρκωτικών ουσιών κατόπιν τηλεφωνικών συνεννοήσεων με τα μέλη της οργάνωσης.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…