Εγκληματική ολιγωρία του ΕΟΔΥ: Τα στοιχεία για την πανδημία που απέκρυψε

Τα νέα δεδομένα που επικρατούν στη χώρα μετά το άνοιγμα των συνόρων με την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προκαλούν ανησυχία στους λοιμωξιολόγους που έχει εκφραστεί πολλάκις το τελευταίο διάστημα

5111816

Μάλιστα, οι ειδικοί και επιστήμονες που  παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, έχουν και έναν ακόμη λόγο να ανησυχούν καθώς βλέπουν την  τραγική ολιγωρία του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας. 

Και αυτό διότι, ενώ ήταν προφανές εδώ και αρκετό καιρό ότι στα Δυτικά Βαλκάνια είναι σε εξέλιξη ένα επικίνδυνο δεύτερο κύμα πανδημικής έξαρσης, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι αγνόησαν όλες τις επιστημονικές προειδοποιήσεις.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Tvxs,  πηγές από το χώρο της Υγείας ανέφεραν ότι  η εικόνα των αθροιστικών κρουσμάτων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έδειχνε πολύ πριν το άνοιγμα του τουρισμού, ότι σημειώνεται σοβαρή επιδείνωση.

Ήδη στις 10 Ιουνίου, πριν ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις γνώριζε τον παρακάτω πίνακα αλλά τον απέκρυψε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

Διαφώνησε η Επιτροπή – Επιμένουν να μην κάνουν τεστ στην κοινότητα

Η επιτροπή επιστημόνων διαφώνησε αλλά η κυβέρνηση προχώρησε σε ελάφρυνση των μέτρων. Δεν πέρασε απαρατήρητη η δήλωση του Μάριου Λαζανά, στο ΣΚΑΙ, την Πέμπτη ότι αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση και απελευθερώνει τα μέτρα, τον Αύγουστο θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Το ερώτημα είναι γιατί οι αρμόδιοι αποφεύγουν να κάνουν τέστ στην κοινότητα και δειγματοληπτικούς ελέγχους, παρά μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση, όπως στη Θράκη. Θεωρητικά, από τον Απρίλιο η χώρα έχει 500 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για συνεχή τεστ, αλλά τα νούμερα των τεστ που έχουν ανακοινωθεί δείχνουν ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παροπλισμένη. Παραμένει «επτασφράγιστο μυστικό» πόσες μονάδες είναι πραγματικά στελεχωμένες και που επιχειρούν. Όπως αποδεικνύεται οι κινητές μονάδες, τρέχουν «πίσω» από τα κρούσματα.

Παρόλα αυτά δεν ελήφθη καμία υγειονομική μέριμνα από τον ΕΟΔΥ ενώ η κυβέρνηση δήλωνε πανέτοιμη με πανηγυρικές φιέστες και δηλώσεις του Πρωθυπουργού, και μιας σειράς υπουργών, που έκαναν λόγο για ένα «ασφαλή προορισμό» και καλλιεργούσαν μεγάλες προσδοκίες.

«Ράβε – ξήλωνε» μετά το άνοιγμα των συνόρων

Όταν όμως τα σύνορα άνοιξαν, ειδικά τα χερσαία από τα οποία διοχετεύεται η κρίσιμη μάζα των τουριστών από τις βαλκανικές χώρες, η κυβέρνηση ήταν παντελώς απροετοίμαστη. Καμία προετοιμασία για ελέγχους και υγειονομικά πρωτόκολλα στις 15 Ιουνίου, παλινωδίες και αλλαγές της τελευταίας στιγμής με τους συνοριακούς σταθμούς που ανοίγουν, ταλαιπωρία και συνωστισμός για τους επισκέπτες. Την ίδια ώρα οι υποδομές υγείας, παρέμεναν ανεπαρκείς.

 

Την 1η Ιουλίου, στο άνοιγμα του τουρισμού, η Ελλάδα αναγκάστηκε να περιορίσει τις πύλες εισόδου, μεγαλώνοντας όμως το «επιτελικό μπάχαλο» αφού η κατάσταση στον Προμαχώνα συνέχισε να είναι χαοτική και οι έλεγχοι περιστασιακοί. Τελικά στις 11 Ιουλίου και ενώ η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο, τόσο στις γειτονικές χώρες όσο και στα διαρκώς αυξανόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα η κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει υποχρεωτική την επίδειξη αρνητικού τεστ, των 72 ωρών.

 

https://ourworldindata.org/grapher/total-cases-covid-19?yScale=log&time=2020-04-05..&country=ALB~BIH~BGR~GRC~OWID_KOS~MKD~ROU~SRB

(Πηγή: Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ECDC)
Πλην όμως, αυτό είναι κάτι που οι ειδικοί έλεγαν εξαρχής ότι πρέπει να ισχύσει στις πύλες εισόδου. Με τον τρόπο αυτό και σε υγειονομικό επίπεδο η χώρα θα ήταν θωρακισμένη αλλά και ο τουρισμός θα είχε κινηθεί χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρίες, διαμαρτυρίες και πλήγμα στην εικόνα της χώρας.
 

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…