«Εγκληματική αμέλεια Μητσοτάκη από επιλογή, από ιδεοληψία»

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από ό,τι σήμερα, βρήκαμε άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και τους εταίρους μας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη συνέντευξη Τύπου  στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

NewsRoom 20/09/2020 | 16:36

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από ό,τι σήμερα, βρήκαμε άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και τους εταίρους μας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι σήμερα «δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα η κυβέρνηση έχει 37 δισ ευρώ στα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων που αφήσαμε εμείς και έχει πρόσβαση φτηνού δανεισμού. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής».

Χαρακτήρισε απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που πρότεινε χθες κατά την ομιλία του λέγοντας ότι 3 δισ είναι τα μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «και είναι επιβεβλημένα, απολύτως ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Τα έκτακτα μέτρα, για όσο διαρκεί η κρίση, έχουν κόστος περίπου 8 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους, είπε, προσθέτοντας ότι επίσης «είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας».

Δεύτερο lockdown θα ήταν απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης

Σε ερώτηση για το εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει ένα δεύτερο lockdown ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει «οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία», όμως υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο ερώτημα είναι τη δεν έκανε ή τι έκανε η κυβέρνηση για να φτάσουμε ξανά σε αυτό το σημείο. Ένα δεύτερο lockdown θα ήταν η απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα το οποίο έφερε η προσπάθεια του ελληνικού λαού».

Κατηγόρησε εκ νέου τον πρωθυπουργό ότι στο πρώτο κύμα «ευλογούσε τα γένια τα δικά του και της κυβέρνησής του ότι εξαιτίας των αποφάσεών του σωθήκαμε, αλλά τώρα που τα πράγματα πάνε εξαιρετικά άσχημα η ευθύνη πιστώνεται στους πολίτες».

Μίλησε, ακόμη, για εξαιρετικά κακό σχεδιασμό και τρομακτικές αντιφάσεις, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν «αξιοποίησε τον χρόνο προκειμένου να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας. Σήμερα υπάρχουν 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ από εκείνους που παραδώσαμε το 2019».


Πολιτική απάτη και ψέματα


Ωστόσο, σημείωσε ότι «το ουσιαστικό ερώτημα» δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες για να οδηγηθούμε σε αυτό. «Αυτό θα είναι η απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί το αποτέλεσμα που έφερε η προσπάθεια του συνόλου του ελληνικού λαού», τόνισε και μίλησε για σχεδιασμό χωρίς αρχή, μέση και τέλος και για «τρομακτικές αντιφάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε τον χρόνο που του έδωσε ο κόσμος με τη στάση του για να ενισχύσει το ΕΣΥ και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να ανακοινώνεται ότι μένουν μόνο 22 κλίνες ΜΕΘ αδιάθετες στην Αττική, είπε.

Σημείωσε ότι «πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία».

«Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται, από την πολιτική του» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εξήγησε: «δεν είναι μόνο η Συμφωνία Πρεσπών. Ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας... Στο οικονομικό πεδίο, έταξε προεκλογικά ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές και πριν έλθει η πανδημία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση. Και στην πανδημία λέει ότι έχει δώσει 24 δισ ευρώ και έχει δώσει μόνο 4,6 δισ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Δεν θα μας αιφνιδιάσουν εκλογές

Σε ερώτημα για τις δημοσκοπήσεις και τα εσωτερικά του κόμματός του, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή και μετά από μια ήττα στις Ευρωεκλογές με 9 μονάδες κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42%. Κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να μην περάσει και μια περίοδο αναστοχασμού για να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά.  Μας αναγκάζουν οι συνθήκες να είμαστε έτοιμοι, δεν θα αποτελέσει κανέναν αιφνιδιασμό ενδεχόμενη επιλογή του πρωθυπουργού να προσφύγει στις εκλογές. Θα προκύψει όχι  από την θέλησή του να αιφνιδιάσει, αλλά από τον δικό του αιφνιδιασμό από τη δυσκολία αντιμετώπιση της πραγματικότητας και των προβλημάτων».

Σε σχετική ερώτηση γιατί δεν ζητάει εκλογές ο ίδιος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «θα ήταν πολύ ανεύθυνο να ζητούσα εκλογές εν μέσω πανδημίας».

Να βάλουν τέλος στη διγλωσσία, να πουν την αλήθεια

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσάπτοντας ερασιτεχνισμό και διγλωσσία στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αναφορικά με τα εθνικά θέματα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά και επισήμανε ότι και η δική του κυβέρνηση αντιμετώπισε δύσκολες στιγμές με την Τουρκία, όμως είχε κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα.

«Ούτε απρόβλεπτος είναι ούτε απομονωμένος. Η τακτική του είναι προβλέψιμη. Διεκδικεί να καταλαμβάνει συνέχεια χώρο, δημιουργεί τετελεσμένα. Παραβιάζει δικαιώματα τα οποία είναι λυμένα με τις διεθνείς συνθήκες» ανέφερε για τον Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μια διαφορά με την Τουρκία που είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από τον διάλογο». 

Χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη τις πληροφορίες για επανέναρξη διευρενητικών επαφών και την επανεκκίνηση του διαλόγου για να ζητήσει, όμως από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό.

«Το Oruc Reis αποσύρθηκε και ξεκινούν διερευνητικές επαφές. Υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό; Ρωτάω. Υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο που επανενεργοποιήθηκε; Θα μας πουν τελικά τι ήταν αυτή η γραπτή συμφωνία; Ποιο ήταν το περιεχόμενο;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να υπογραμμίσει ότι «όταν ένας πρωθυπουργός αναφέρεται στα εθνικά θέματα σε γραπτή ομιλία, σε γραπτό άρθρο δεν κάνει λάθει. Στο άρθρο μίλησε για διαφορές με την Τουρκία και στην ομιλία του στη ΔΕΘ μίλησε για μείζονα διαφορά. Υπάρχουν ελάσσονες διαφορές;».

Η  ίδια η ζωή ακυρώνει τις αλλαγές που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης  στα εργασιακά

«Έχουμε ριζικά διαφορετικό πολιτικό σχέδιο με τη ΝΔ, είναι ιδεολογική η διαφορά μας, η ίδια η ζωή ακυρώνει και κάνει να φαίνονται πολύ παλιές αυτές οι απόψεις που καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης για την επανεκκίνηση και ανάταξη της οικονομίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι πιστεύει πως θα αντιμετωπίσει την κρίση με τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και του εργασιακού κόστους. Τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, «αλλά όχι κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να είναι παραγωγική αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα.

Άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό η Μόρια

«Όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο θα σε δει και αυτή», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας μια φράση του Νίτσε, για να περιγράψει τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό και την στρατηγική της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι όχι μόνο κοίταζε την άβυσσο αλλά την διόγκωσε και τονίζοντας ότι η Μόρια είναι άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

«Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Δεν αποτελεί χαρά και τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από 2.000 άτομα, εμείς αφήσαμε την Μόρια με 5.680 άτομα που θα γίνονταν 4.000, με 1.500 που είχαν χαρτιά για να φύγουν. Είναι άλλο όμως τα 5.680 άτομα και άλλο τα 20.000, που με μια μικρή αποσυμφόρηση έγιναν σήμερα 13.000 άτομα. Προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν αποσυμφόρηση στους νησιώτες και την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα και έλεγε "Δεν θα πατήσει το πόδι του κανένας μετανάστης εδώ". Αυτά τα έκανε συνειδητά», σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε αδιανόητη την εικόνα να κοιμούνται ασυνόδευτα παιδιά και οικογένειες προσφύγων στα νεκροταφεία.

Έκανε λόγο για αδιέξοδο και αναγνώρισε τη δικαιολογημένη κόπωση της τοπικής κοινωνίας. «Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα, πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, να μεταφερθεί ένα μέρος των προσφύγων - μεταναστών στην ενδοχώρα, να υπάρξουν διεκδικήσεις από την Ε.Ε. Χρειάζεται μία πολιτική φιλοξενίας και ενσωμάτωσης», είπε χαρακτηριστικά και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ακολουθεί μία πολιτική που άγεται από το μικρό κομματικό συμφέρον.