Newsroom

Newsroom

Εγκληματική αμέλεια δείχνουν τα στοιχεία για την έκρηξη στη Βηρυτό

Όσο περνούν οι ώρες από την καταστροφική έκρηξη των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου στη Βηρυτό νέες πληροφορίες ρίχνουν φως σε ένα από τα πλέον τραγικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή. 

Beirut7

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές είχαν προειδοποιηθεί για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παρουσία των χημικών στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, ενώ ο ιδιοκτήτης του πλοίου που τα μετέφερε εκεί έχει εντοπιστεί στην Κύπρο.

Οι αρχές του Λιβάνου έχουν δώσει περιθώριο τεσσάρων ημερών για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας, Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ, δήλωσε ότι θα τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό όλοι οι αξιωματούχοι που ήταν αρμόδιοι για την ασφάλεια στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι κατήγγειλαν σήμερα ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την κατάσταση και τους κινδύνους από την αποθήκευση του νιτρικού αμμωνίου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των τελωνειακών αρχών της χώρας, Μπαντρί Νταχέρ, η υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας είχε κάνει πέρυσι έρευνα για το θέμα πριν από ένα χρόνο και είχε καταθέσει αναφορές στο υπουργικό συμβούλιο, τον γενικό εισαγγελέα της χώρας και άλλους κρατικούς θεσμούς. Όπως είπε, ο ίδιος έστειλε «έξι επιστολές, χωρίς να πάρει ούτε μία απάντηση».

Επίσης, ο γενικός διευθυντής του λιμανιού της Βηρυτού, Χασάν Κοραϊτέμ, είπε ότι είχε γράψει αρκετές φορές από τις αρχές του χρόνου στις αρχές και στον γενικό εισαγγελέα για τα χημικά, ζητώντας είτε να εξαχθούν είτε να πουληθούν για αποφευχθούν κίνδυνοι. «Ξέραμε ότι τα χημικά ήταν επικίνδυνα», δήλωσε, «αλλά όχι σε αυτόν το βαθμό», αναφερόμενος στο γεγονός ότι έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 140 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί πάνω από 5.000, ενώ ισοπεδώθηκε η μισή πόλη.

Πώς βρέθηκαν τα χημικά στη Βηρυτό

Ενδιαφέρον έχει το χρονικό από την ημέρα που κατασχέθηκαν τα χημικά και αποθηκεύτηκαν στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Το νιτρικό αμμώνιο έφτασε στον Λίβανο με το πλοίο Rhosus, σημαίας Μολδαβίας, τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος και διαρροής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από τη Γεωργία προς τη Μοζαμβίκη.

Μετά τον τεχνικό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε, οι αρχές του Λιβάνου απαγόρευσαν τον απόπλου του και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες του το εγκατέλειψαν, γεγονός που προκάλεσε μια σειρά από μηνύσεις και προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Για λόγους ασφαλείας, το φορτίο του αποφασίστηκε να απομακρυνθεί από το πλοίο και να αποθηκευτεί στο λιμάνι δύο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2015.

Ωστόσο, ο καπετάνιος του πλοίου, Μπόρις Πρόκοσεφ, δήλωσε ότι το Rhosus δεν έπρεπε ποτέ να σταματήσει στη Βηρυτό, αλλά η πλοιοκτήτρια εταιρεία τού έδωσε εντολή να κάνει στάση εκεί για να πάρει κι άλλο φορτίο. «Ήταν πολύ άπληστοι», είπε, καθώς διέταξαν το πλήρωμα να παραλάβει βαρέος τύπου μηχανήματα για να πάνε στην Ιορδανία πριν φτάσει το πλοίο στο τελικό του προορισμό.

Το πλοίο όμως δεν πέρασε τον τεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη για φόρους ελλιμενισμού που έπρεπε να πληρωθούν, με αποτέλεσμα να το κατάσχουν οι αρχές του Λιβάνου.

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

ΑΠΘ1

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

Απόπειρα με αλυσοπρίονο σε χώρο σχολής του ΑΠΘ που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας σύμφωνα με δημοσίευμα

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

δικαστηριο 3

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

1.000 περίπου δικογραφίες έτοιμες για κάψιμο είχαν βρεθεί στην αποθήκη φίλης της, ενώ άλλες στο…