Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολογίζει πως συνολικά σκοτώθηκαν 31 άμαχοι Παλαιστίνιοι τον Αύγουστο

γαζα

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία απευθύνει σήμερα έκκληση να διενεργηθεί έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για πιθανά «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν από τον στρατό του Ισραήλ και παλαιστίνιους μαχητές στις εχθροπραξίες του Αυγούστου στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι, μαχητές όπως και άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, χάθηκαν από την 5η ως την 7η Αυγούστου στις εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007.

Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει πως συνολικά σκοτώθηκαν 31 άμαχοι, κατά ενημερωτικό υπόμνημά της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, υπό τον τίτλο «Δεν ήταν παρά παιδιά: αποδείξεις για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τον Αύγουστο του 2022», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΜΚΟ εξέτασε ιδίως τρία επεισόδια. Κατά τα συμπεράσματά της, δύο ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο έξι παλαιστίνιων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, παρότι οι ισραηλινές αρχές «καυχήθηκαν για την ‘ακρίβεια’ της επιχείρησής τους».

Στην τρίτη περίπτωση που εξετάστηκε από την Αμνηστία, επτά παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν σε «επίθεση» που είναι «πασιφανές πως έγινε με μη κατευθυνόμενη ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις».

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε πως έμεινε στο περιθώριο της κλιμάκωσης, αντίθετα με τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, το δεύτερο ισχυρότερο ισλαμιστικό κίνημα στον παλαιστινιακό θύλακα με 2,3 εκατ. κατοίκους.

«Η πιο πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας διήρκεσε μόλις τρεις ημέρες, αλλά άρκεσε για να προκαλέσει νέο τραύμα και νέες καταστροφές για τον πολιορκημένο πληθυσμό της», σχολιάζει η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.

«Οι τρεις φονικές επιθέσεις που εξετάσαμε πρέπει να γίνουν αντικείμενο έρευνας ως εγκλήματα πολέμου· όλα τα θύματα των παράνομων επιθέσεων και οι συγγενείς τους αξίζουν δικαιοσύνη και επανόρθωση», συμπληρώνει.

Το ΔΠΔ ανακοίνωσε το 2021 ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 2014, πρωτοβουλία που απέρριψε το Ισραήλ —το οποίο δεν είναι κράτος μέλος του Δικαστηρίου— αλλά εξήραν οι Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις έχουν εμπλακεί σε τέσσερις πολέμους αφότου πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το 2007.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…