ΈΝ

Έμυ Ντούρου

«Το έγκλημα του λόρδου Αρθουρ Σάβιλ» του Όσκαρ Ουάιλντ – Παρουσίαση Βιβλίου

Μέσα από την ιστορία του λόρδου Αρθουρ Σάβιλ καθρεφτίζονται οι συνήθειες και οι εμμονές της βρετανικής αριστοκρατίας.

στοουνερ

«Το έγκλημα του λόρδου Αρθουρ Σάβιλ» πρωτοεκδόθηκε το 1887 στο λογοτεχνικό περιοδικό «The Court and Society Review» και κυκλοφόρησε ξανά το 1891 ως βασικό διήγημα της συλλογής που περιλάμβανε επίσης «Το φάντασμα του Κάντερβιλ», τη «Σφίγγα δίχως το αίνιγμα» και το «Ενας υποδειγματικός εκατομμυριούχος».

Κεντρικός χαρακτήρας της ιστορίας είναι ο λόρδος Αρθουρ Σάβιλ, ο οποίος σε ένα πάρτι του κύκλου του γνωρίζει έναν χειρομάντη. Εκείνος διαβάζει την παλάμη του και του λέει ότι στο μέλλον πρόκειται να διαπράξει δολοφονία. Ο λόρδος ταράζεται γιατί θέλει να παντρευτεί αλλά πιστεύει ότι δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει μέχρι να διαπράξει τον φόνο. Κι έτσι μπαίνει στη διαδικασία να βρει υποψήφιο θύμα, ώστε να εκπληρώσει την προφητεία και να καταφέρει να συνεχίσει τη ζωή του όπως είχε προγραμματίσει. Σύντομα όμως αντιλαμβάνεται ότι τελικά δεν είναι τόσο εύκολο να σχεδιάσει κανείς έναν φόνο.

Μέσα από την ιστορία του λόρδου Αρθουρ Σάβιλ καθρεφτίζονται οι συνήθειες και οι εμμονές της βρετανικής αριστοκρατίας, η οποία κατά τη βικτοριανή περίοδο είχε αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον για τα παραφυσικά φαινόμενα. Ο Ουάιλντ επιστρατεύει το κομψό αλλά αιχμηρό χιούμορ του για να σχολιάσει την αφέλεια που κρύβεται πίσω από τους προσποιητούς καλούς τρόπους της εποχής του. Δεν κάνει καμία προσπάθεια να προστατεύσει τον ήρωά του ούτε να τον κάνει συμπαθή στα μάτια του αναγνώστη. Αντιθέτως, τον αφήνει στη μοίρα του, η οποία τελικά δεν ορίζεται από τις αόρατες δυνάμεις, όπως εκείνος πιστεύει, αλλά από την ανοησία του.

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπαρουξή.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ποικίλη Στοά

ISBN: 978-618-5360-00-9

ΣΕΛ.: 88

ΤΙΜΗ: €10

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…