Το έγκλημα του ελικόπτερου

Το ελικόπτερο έχει και απαιτήσεις. Έχει ανάγκη από λεπτομερή τεχνικό έλεγχο. Αν αμελήσεις αυτές του τις ανάγκες το ελικόπτερο πολύ εύκολα μπορεί να σε «σκοτώσει»...

Γιώργος Θ. Μιχαήλ 21/06/2021 | 08:00

Το ελικόπτερο είναι μία μηχανή που δύσκολα μπορεί κανείς να «συλλάβει» το κόνσεπτ της πτητικότητάς της. Είναι μία ιπτάμενη κατασκευή, σχεδιασμένη με απόλυτη μηχανολογική ακρίβεια, βαρύτερη του αέρα, που όμως με ένα συνδυασμό μηχανικών εξαρτημάτων που όλα συνεργάζονται εξαιρετικά μεταξύ τους, αποκτά ανυψωτική δύναμη.     

Το ελικόπτερο είναι μία εξαιρετική μηχανή με πλούσια τεχνολογία που αποτελείται από έναν ποιοτικά άριστο κινητήρα, δύο ανισομεγέθη στροφεία από συνθετική ρητίνη, πανάκριβα μεταλλικά εξαρτήματα, ένσφαιρους τρίβεις (ρουλεμάν) τριών αξόνων, καμπίνα από εξωτικά κράματα αλουμινίου, και εκατοντάδες άλλες απίθανες λεπτομέρειες.

Η σχεδόν εξεζητημένη πολυπλοκότητα της κατασκευής και η τεχνολογική «ευγένεια» είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το ελικόπτερο να ξεχωρίζει από τα αεροπλάνα, τα απλουστέρα από πλευράς πολυπλοκότητας πτητικά μέσα, με τις περιορισμένες δυνατότητες «ελιγμών» και τις ανάγκες για διαδρόμους «προσγείωσης». Αν είσαι λάτρης της «προχωρημένης» τεχνολογίας είναι   πολύ εύκολο να το ερωτευτείς το ελικόπτερο.

Όμως το ελικόπτερο έχει και απαιτήσεις. Έχει ανάγκη από λεπτομερή τεχνικό έλεγχο. Αν αμελήσεις αυτές του τις ανάγκες το ελικόπτερο πολύ εύκολα μπορεί να σε «σκοτώσει».

Η Caroline δεν μπόρεσε να κατανοήσει ότι έπρεπε κάθε μέρα να κάνει το check-in όλων αυτών των σημείων και των «υπέροχων» τεχνολογικών λεπτομερειών και αναγκών του μηχανήματος, να τις εξυπηρετεί μία-μία, και σε καμία περίπτωση να μην τις αμελεί .

H Caroline έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει νωρίς ότι είχε αναλάβει χωρίς να το ξέρει, το ρόλο του συντηρητή και «φροντιστή» που είναι ο μόνος ρόλος που ικανοποιεί τις ανάγκες ενός ελικόπτερου. Η δύστυχη Caroline νόμισε ότι ένωσε τη ζωή της με έναν άνθρωπο.

Αλλοίμονο όμως.

Ολα αυτά που είδαμε και ακούσαμε μετά το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά, μας λένε ότι η Caroline δεν ένωσε τη ζωή της απλά με ένα κτήνος (τα κτήνη έχουν ψυχή), αλλά με ένα βιονικό τέρας, ένα ανθρωπόμορφο ελικόπτερο.

Ο Γιώργος Θ. Μιχαήλ είναι αρχιτέκτονας - βιομηχανικός σχεδιαστής

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr