Newsroom

Newsroom

Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Το Μάιο του 2007, έξω από μια καφετέρια στην Καλλιθέα, ένας άνθρωπος με φανερή νοητική υστέρηση παρενοχλούσε λεκτικά τους περαστικούς.…

Το Μάιο του 2007, έξω από μια καφετέρια στην Καλλιθέα, ένας άνθρωπος με φανερή νοητική υστέρηση παρενοχλούσε λεκτικά τους περαστικούς. Επενέβη η αστυνομία. Συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο τμήμα. 2,5 ώρες μετά, χαροπάλευε στο νοσοκομείο με πολλαπλά κατάγματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

4 χρόνια πέρασαν, όμως τις ευθύνες δεν τις έχει επωμιστεί κανείς υπαίτιος. Η μόνη έρευνα η οποία κατέληξε –τάχιστα-, ήταν η ΕΔΕ που διενεργήθηκε, η οποία απάλλαξε πανηγυρικά όλους τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, χωρίς καν αυτοί να κληθούν σε απολογία. Φαίνεται πως η ποινική δίωξη «για το κακούργημα της κατά συναυτουργίας διακεκριμένης περίπτωσης σωματικής κάκωσης, που είχε αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος» δεν αρκούσε, ούτε και τα στοιχεία που η Εισαγγελία παρέθεσε.

Πρωτόδικα λοιπόν, οι αστυνομικοί αθωώθησαν.

Στην έφεση που ασκήθηκε, το Εφετείο απεφάνθη πως «η έφεση για το απαλλακτικό βούλευμα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη», και το επικύρωσαν.

Σήμερα, το 38χρονο θύμα δεν είναι πλέον σε θέση να μιλήσει, υποφέρει από δυσχέρεια βάδισης, νοητική έκπτωση, κρίσεις επιληψίας, διαταραχές όρασης και μετατραυματική αμνησία. Η επιδείνωση μάλιστα της κατάστασής του είναι τόσο ραγδαία που εδώ και λίγο καιρό τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.

Μαύρη σελίδα η ιστορία του Χρήστου Χρονόπουλου, σελίδα που κάποιοι θέλουν πάση θυσία να γυρίσει, να ξεχαστεί.
Το θέμα το επανέφερε στο προσκήνιο με δημοσιεύματά της στην Ελευθεροτυπία η Κατερίνα Κατή, δικαστικός συντάκτης, που είχε παρακολουθήσει στενά την υπόθεση.

Το χρονικό

Το βράδυ της Τρίτης, 22 Μαΐου του 2007, αστυνομικοί συνέλαβαν το Χρονόπουλο, έπειτα από ειδοποίηση θαμώνων κεντρικής καφετέριας ότι τους ενοχλούσε. Ο Χρονόπουλος οδηγήθηκε στο Α.Τ. Καλλιθέας. Από εκεί, 2,5 ώρες αργότερα, μεταφέρθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, χειρουργήθηκε και μπήκε στην εντατική.

Όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι ο δράστης-θύμα αυτοτραυματίστηκε, συγκεκριμένα ότι χτύπησε το κεφάλι του στον πάγκο του μπαρ, στην προσπάθειά του να διαφύγει τη σύλληψη.

Μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, οι αστυνομικοί επικαλούνταν «χρήση ουσιών», όπου κατερρίφθη από τις τοξικολογικές, ενώ ο αξιωματικός υπηρεσίας δεν ενημέρωνε για την ταυτότητα του θύματος, παρότι υπήρχε καταγεγραμμένη προσαγωγή. Τελικά, οι γιατροί πήραν τα απαραίτητα στοιχεία από το δίπλωμα (!!) που ο Χρονόπουλος είχε πάνω του.

Κατά την εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη, η εκδοχή ότι ο Χρονόπουλος χτύπησε μόνος του δεν είναι πειστική, καθώς ένα τόσο σοβαρό τραύμα οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το αναγνωρίσει και να οδηγήσει τον άτυχο άνδρα απ’ ευθείας στο νοσοκομείο και όχι στο Α.Τ.

Άξιο παρατήρησης είναι επίσης το ότι το περιστατικό κατεγράφη στα αστυνομικά βιβλία τέσσερις ώρες μετά την προσαγωγή του και αφού πρώτα τους ζήτησαν πληροφορίες οι γιατροί του νοσοκομείου.

«Είναι μάλλον η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, που ασκείται από τακτικό ανακριτή έρευνα για το κακούργημα του βασανισμού κρατουμένου εναντίον αστυνομικών οργάνων», είπε στο koutipandoras.gr ο δικηγόρος του θύματος, Θεόδωρος Μαντάς.

«Η ίδια η εισαγγελική πρόταση ήταν καταπέλτης, χρειάστηκε μόνο να επικαλεστώ το μέγεθός της, περίπου 7 σελίδες. Φανταστείτε ότι για πολύ σοβαρότερα κακουργήματα, οι αντίστοιχες προτάσεις δεν ξεπερνούσαν τη 1,5 σελίδα. Μέσα, λοιπόν, στην πρόταση υπήρχαν όλα τα στοιχεία, ήταν πληρέστατη, δεν υπήρχαν περιθώρια υπεκφυγών. Κι όμως, το δικαστικό συμβούλιο τους αθώωσε λόγω έλλειψης στοιχείων. Και στο Εφετείο τα ίδια, μάλιστα επικρίνοντάς μας και λέγοντας πως η έφεση είναι απαράδεκτη. Απορίας άξιο το πώς. Ο άνθρωπος αδυνατεί να επιμεληθεί του εαυτού του, τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση, με ό,τι συνέπειες μπορείτε να φανταστείτε. Μέχρι και η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ενδιαφέρον για την υπόθεση. Είμαι εξοργισμένος με την κατάσταση».

Η οικογένεια του θύματος δε σταμάτησε. Προσέφυγε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, και η προσφυγή της έγινε δεκτή.

«Προς τιμήν της, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την προσφυγή μας και ο κ. Μαύρος, ο αντιεισαγγελέας, άσκησε αναίρεση του επικυρωτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών», κατέληξε ο κ. Μαντάς.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί εντός του Νοεμβρίου, σε συνεδρίαση εν συμβουλίω από τον Άρειο Πάγο.

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…