"Εγκεφαλικά" σε ανέργους, φοιτητές και περιστασιακά εργαζόμενους από λάθος στα εκκαθαριστικά του Taxisnet

Μια καθυστέρηση στο σύστημα TAXIS ευθύνεται για τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά που εμφανίστηκαν σε ορισμένους φορολογούμενους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

573c43ab1dc52445358b4c34

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», το Taxisnet εμφανίζει υπέρογκα ποσά για ανέργους, φοιτητές και περιστασιακά εργαζομένους, καθώς τους φορολογεί ως επιχειρηματίες, ζητώντας φόρους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% και προκαταβολή 75%.

Ωστόσο, το αυτοποιημένο σύστημα της εφορίας δεν ήταν ενημερωμένο, με αποτέλεσμα να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, όσοι έχουν ένα μικρό εισόδημα, είτε από κάποιο μικρό ενοίκιο, είτε από περιστασιακή εργασία τους.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στις δηλώσεις αυτές εμφανίστηκε αυξημένος φόρος γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή στο σύστημα TAXIS της διάταξης με την οποία οι μισθωτοί με μπλοκάκι θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα (ενοίκια κτλ).

Για το λόγο αυτόν η αρχική εκκαθάριση των δηλώσεων τους έδειξε αυξημένο φόρο όπως και υποχρέωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος καθώς φορολογήθηκαν με τις διατάξεις που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν το πρόβλημα αυτό σε λόγους καθυστέρησης στην εφαρμογή των διατάξεων.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, προβλέπεται ότι εάν το πραγματικό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ και για το τεκμαρτό το ποσό δεν είναι πάνω 9.500 και δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα οι φορολογούμενοι υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ.

Επανεκκαθάριση στις δηλώσεις με λάθος

Σε επανεκκαθάριση θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στις περιπτώσεις εκείνες των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πριν ενσωματωθούν στο σύστημα εκκαθάρισης οι απαλλακτικές διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Αμετανόητος ο Καραμανλής για Τέμπη: Συνεχίζει να επαινεί τον εαυτό του για την παραίτηση

5820786

Αμετανόητος ο Καραμανλής για Τέμπη: Συνεχίζει να επαινεί τον εαυτό του για την παραίτηση

Ο Κώστας Καραμανλής σε δήλωση του αναφέρει ότι «Η προσωπική μου οδύνη και η συναίσθηση…