Newsroom

Newsroom

Εγκατέλειψε το Κάιρο ο Ισραηλινός πρεσβευτής

Σε “πεδίο μάχης” μετέτρεψαν χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές την περιοχή γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο, το βράδυ της Παρασκευής.…

kairo

Σε “πεδίο μάχης” μετέτρεψαν χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές την περιοχή γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο, το βράδυ της Παρασκευής. Τρεις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Εγκατέλειψε την Αίγυπτο ο Ισραηλινός πρεσβευτής. Την προστασία της πρεσβείας ζήτησε ο Ομπάμα από την κυβέρνηση του Καϊρου.
Νέα ένταση, με έκδηλα τα σημάδια μιας ευρύτερης κρίσης με το Ισραήλ στο επίκεντρο, προκλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, όταν χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον του κτιρίου της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο, εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της, επιφέροντας καταστροφές, πετώντας ακόμη και διπλωματικά έγγραφα από τα παράθυρα.
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.049 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Η αιγυπτιακή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και προειδοποιητικών πυρών για να σταματήσει τα επεισόδια και να διαλύσει την συγκέντρωση, ωστόσο, η κρίση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ στο επίκεντρο, δεν δείχνει να μπορεί να κατασβεστεί εύκολα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε επειγόντως από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να προστατεύσει την ισραηλινή πρεσβεία, η οποία ωστόσο, εκκενώθηκε και το πρέσβης εγκατέλειψε την χώρα. Νωρίς σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι έφτασε στο Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 500 Αιγύπτιοι διαδηλωτές παρέμεναν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο, ενώ η αστυνομία και ο στρατός έχουν αναλάβει την επιτήρηση της περιοχής.
Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη βίας στην ισραηλινή πρεσβεία, μετά το θάνατο πέντε Αιγύπτιων μεθοριακών φρουρών από ισραηλινά πυρά, τον περασμένο μήνα. Τότε, το Κάιρο είχε απειλήσει να

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ κάλεσε για σήμερα το πρωί έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης με το Ισραήλ που συμπίπτει με την ήδη τεταμένη σχέση της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ με την Τουρκία, σχετικά με την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων.
Παραμένει στο Κάιρο ο δεύτερος τη τάξει της ισραηλινής πρεσβείας
Θα παραμείνει στο Κάιρο ο υπ’ αριθμόν δυο της ισραηλινής πρεσβείας στην Αίγυπτο παρά τη βίαιη επίθεση εναντίον της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής, όπως δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι απεφεύχθη μια “καταστροφή”.
“Η βίαιη επίθεση κατά της ισραηλινής πρεσβείας είναι ένα σοβαρό επεισόδιο, αλλά θα ήταν χειρότερο εάν οι διαδηλωτές είχαν καταφέρει να εισέλθουν στην πρεσβεία και να τραυματίσουν το προσωπικό”, δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ynet.
“Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να αποτρέψουμε μια καταστροφή και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη βοήθειά του”, τόνισε.
“Η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι στρατηγικό συμφέρον των δυο χωρών και έτσι θα πρέπει να παραμείνει”, δήλωσε από την πλευρά της η ηγέτις της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που δεν κατονομάζεται, στο Κάιρο παραμένει ο αναπληρωτής του ισραηλινού πρεσβευτή για να συνεχίσει τις επαφές με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός πρότεινε να παραιτηθεί μετά τα βίαια επεισόδια στην ισραηλινή πρεσβεία, αλλά το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο της Αιγύπτου δε συμφώνησε.
Συνεργασία για διαφύλαξη της ειρηνευτικής συμφωνίας
Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου συνεργάζονται για να διαφυλαχθεί η ιστορική ειρηνευτική συμφωνία, που συνδέει τα δύο κράτη μετά από το 1979 τόνισε σήμερα το απόγευμα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο Ρόνι Σόφερ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, την επομένη ημέρα της βίαιας επίθεσης στο Κάιρο με στόχο την πρεσβεία του Ισραήλ.
Εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι μόλις συγκεντρωθούν όλες οι προϋποθέσεις από την σκοπιά της ασφάλειας, τότε θα επανέλθει στο Κάιρο ο ισραηλινός πρεσβευτής Γιτζάκ Λεβανόν και εξέφρασε επίσης την ελπίδα αυτό να συμβεί σύντομα.
http://www.ethnos.gr

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

via 252863 212661 type13262

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

Απαράδεκτος 44χρονος στη Χερσόνησο της Κρήτης άσκησε βία στη γυναίκα του και τα παιδιά του

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

fotovolida

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

Ο άνδρας εκτόξευσε χθες το απόγευμα μία ναυτική φωτοβολίδα που κατέληξε στην αυλή σπιτιού, με…

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

μιχαλης ρεππας

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

Το δικό του «αντίο» στην Άννα Παναγιωτοπούλου είπε ο Μιχάλης Ρέπας