Newsroom

Newsroom

Αμφισβητεί τη λιτότητα η Σουηδία, εγκαταλείπει τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς

Δεν είναι μόνο η νέα ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ που αμφισβητεί τη λιτότητα στην Ευρώπη. Η σουηδική κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων αποφάσισε να θέσει ως στόχο ισοσκελισμένα δημόσια οικονομικά για το 2015 αντί του πλεονάσματος 1% που μέχρι τώρα τηρούσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

bn hf080 swecon m 20150303063229

Δεν είναι μόνο η νέα ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ που αμφισβητεί τη λιτότητα στην Ευρώπη. Η σουηδική κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων αποφάσισε να θέσει ως στόχο ισοσκελισμένα δημόσια οικονομικά για το 2015 αντί του πλεονάσματος 1% που μέχρι τώρα τηρούσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο στόχος αυτός συνιστούσε οικονομικό αξίωμα κάθε σουηδικής κυβέρνησης από το 1997. Δηλαδή αφότου είχε εισαχθεί από τον ομοϊδεάτη και θαυμαστή του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Γιόραν Πέρσον, με τη στήριξη τότε του κόμματος του Κέντρου.

Με δημοσίευμα στην Dagens Nyheter, που υπογράφουν ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον (φώτο δεξιά) και ο αναπληρωτής υπουργός Περ Μπουλούντ από το κόμμα του Περιβάλλοντος, αλλά και σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η κυβέρνηση Λεβέν έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να επανέλθει στην πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Η σουηδική κυβέρνηση που εκλέχθηκε τον περασμένο Οκτώβρη, αναγνωρίζει πως η πολιτική του πλεονάσματος έχει βοηθήσει τη χώρα μετά την οικονομική κρίση του 1990 αλλά τονίζουν πως σήμερα η κατάσταση είναι σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, με έναν γηράσκοντα πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις στα δημόσια ταμεία.

Με τα νέα αυτά δεδομένα η πολιτική λιτότητας είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας, υποστηρίζει η Σουηδή υπουργός Οικονομικών. Η εμμονή στο πλεόνασμα θα απαιτούσε περαιτέρω περικοπές και αύξηση των φόρων κατά 75 δισ. κορώνες. Το να εγκαταλειφθεί ο στόχος του πλεονάσματος σημαίνει ότι απελευθερώνονται πόροι, τους οποίους η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διαθέσει σε βεβιασμένες μεταρρυθμίσεις. Τους προορίζει για μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα της στέγης και της εκπαίδευσης.

Όπως εξηγούν οι πολιτικοί της κυβέρνησης, όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι αμφισβητούν το όφελος του πλεονάσματος για την εξυγίανση και τη βελτίωση των σουηδικών δημοσιονομικών. Αντίθετα τάσσονται υπέρ των επενδύσεων και της κυκλοφορίας του χρήματος. Είναι κυρίως οι ασθενέστεροι που πλήττονται από την πολιτική λιτότητας και τις περικοπές, υπογραμμίζει η σοσιαλδημοκράτισσα διάδοχος του πρώην υπουργού Οικονομικών Άντερς Μποργκ.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, η Σουηδία είναι μέλος της ΕΕ αλλά όχι της ευρωζώνης. Αν συμμετείχε στο Eurogroup, ενδεχομένως η νέα ελληνική κυβέρνηση να είχε ένα πολύτιμο σύμμαχο απέναντι στη δογματική λιτότητα που προσπαθούν να επιβάλουν Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία κι οι δορυφόροι τους. 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…