Newsroom

Newsroom

Εγκαίνια της νέας πτέρυγας του μουσείου "Tériade" στη Λέσβο

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου πραγματοποιούνται στη Βαρειά Λέσβου τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου και της επανέκθεσης της συλλογής Teriade.

59525d741dc524f7798b45a2

Θα παραστεί η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ενώ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για τα εγκαίνια από το ΔΣ και τον Διευθυντή του Μουσείου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μουσείου στη Βαρειά Μυτιλήνης στις 3 Ιουλίου και ώρα 19.15.Την εκδήλωση θα πλαισιώσει στο πιάνο η κ. Κυβέλη Ντέρκεν, συνιδρύτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

Τα νέα εγκαίνια συμπίπτουν με τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Ελευθεριάδη Teriade(1897-1983).



Λίγα λόγια για τον Στρατή Ελευθεριάδη Teriade

Ο Στρατής (Ευστράτιος) Ελευθεριάδης-Tériade του Θρασύβουλου (Μυτιλήνη 2/5/1897–Παρίσι 23/10/1983), ήταν τεχνοκριτικός, εκδότης καλλιτεχνικών εντύπων και συλλέκτης έργων τέχνης.

Το 1915 έφυγε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά και μελλοντικά να αναλλάβει την σαπωνοβιομηχανία της οικογένειας. Εγκαταλείπει τις σπουδές και γοητευμένος από την Παρισινή ζωή παρακολουθεί τα καλλιτεχνικά κινήματα και τις καλλιτεχνικές εξελίξεις. 

Αρχίζει να γράφει κριτικές στο περιοδικό Cahiers d’Art και μετά στην απογευματινή εφημερίδα L’Intransigeant. Βοήθησε πολλούς νέους καλλιτέχνες της εποχής και κέρδισε την εμπιστοσύνη ζωγράφων και γλυπτών που έμελλε να σημαδέψουν την Τέχνη του 20ου αιώνα. 

Υπήρξε συνιδρυτής του σουρεαλιστικού περιοδικού Minotaure. Αποκορύφωμα της εκδοτικής του σταδιοδρομίας στάθηκε η έκδοση του περιοδικού τέχνης Verve (1937-1960), στις σελίδες των οποίων παρουσίασαν έργα τους μεγάλοι ζωγράφοι όπως ο Picasso, ο Matisse, ο Braque, ο Chagall, ο Léger, ο Miro,ο Le Corbusier,o Juan Gris,o Roualt, ο Bonnard και δημοσίευσαν κείμενά τους ο Joyce, ο Hemingway, ο Camus, ο Eluard, ο Malraux, ο Jean-Paul Sartre, ο Lorca,ο Dos Passos, ο Rilke, ο Ελύτης…….

Από το 1943 έως το 1975, ο Teriade εξέδωσε και 26 από τα λεγόμενα Les Grands Livres ή αλλιώς Βιβλία των Καλλιτεχνών , με εικονογράφηση μεγάλων ζωγράφων και χαρακτών, θέλοντας να έτσι να κληροδοτήσει στην σύγχρονη τέχνη την παράλληλη συνύπαρξη της εικόνας με τον λόγο, αντίστοιχα των Μασαιωνικών χειρογράφων ππου τόσο θαύμαζε .

Ο Teriade είναι κι ο άνθρωπος που ανέδειξε τον λαικό ζωγράφο Θεόφιλο, εντυπωσιασμένος από μια φωτογραφία με έργο του που του έδειξε ο Γουναρόπουλος. Κι όταν τυχαία συνάντησε στη Λέσβο μια τοιχογραφία αντίστοιχης τεχνοτροπίας, ρώτησε να μάθει ποιος είναι ο ζωγράφος. Του είπαν ότι είναι ενός πλανόδιου ζωγράφου, του Θεόφιλου, κι όταν τον γνώρισε τον πήρε, τα τέσσερα τελευταία χρόνια της ζωής του, υπό την προστασία του, παρέχοντάς του χρήματα, τροφή, στέγη, χρώματα και καμβά να ζωγραφίζει.

Ό,τι

 ζωγράφιζε έμενε στη συλλογή του Teriade και το 1965 αποφασίζει να χτίσει μέσα στο κτήμα του στη Βαρειά ένα Μουσείο ώστε να στεγάσει τα έργα του Θεόφιλου που το δωρίζει στον Δήμο. Έτσι, χάρη στον Teriade διασώθηκε ο μεγαλύτερος λαϊκός μας ζωγράφος.

Το 1979 αποφασίζει να χτίσει στο κτήμα του και δεύτερο Μουσείο που φέρει τ’ όνομά του Μουσείο – Βιβλιοθήκη Τεριάντ όπου θέλει να εκθέσει το εκδοτικό του έργο από τα Verve και τα Grands Livres. Το Μουσείο είναι έτσι δομημένο ώστε, λόγω της μεγάλης αγάπης του Τεριάντ για τα βιβλία, να έχεις την αίσθηση ότι περιηγείσαι μέσα σ’ ένα βιβλίο.

Αυτό το Μουσείο λοιπόν, μετά από παραμελισμό και περιπέτειες χρόνων, ανακαινίστηκε κι επιτέλους,τρία χρόνια μετά το πέρας της ανακαίνισης, εγκαινιάζεται στις 2/7/2017 παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Συγκυριακά μια μέρα πριν τα εγκαίνια,την Κυριακή 2/7 προβάλλεται στην ΕΡΤ2 στις 23.15, το ντοκιμαντέρ “TERIADE” (75min/2016) του υπογράφοντος.

Σίμος Κορεξενίδης

Σκηνοθέτης



Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…