Newsroom

Newsroom

Εγκαίνια για το «μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου» στην Κωνσταντινούπολη (εικόνες-video)

Με δυνατότητα υποδοχής 90 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως, το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα συγκαταλέγεται στα 5 αεροδρόμια με την μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο, με δυνατότητα να μπορεί να κατακτήσει ακόμα και την πρώτη θέση στο πόντιουμ.

istanbul

«Προσωπική υπόθεση» για τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζει πανηγυρικά σήμερα το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που προορίζεται για να γίνει «το μεγαλύτερο του κόσμου» και αποτελεί την βιτρίνα των γιγάντιων προγραμμάτων υποδομών που έχουν μεταβάλει το πρόσωπο της Τουρκίας από την έλευσή του στην εξουσία.

Ο Ερντογάν θα κόψει την κορδέλα του νέου αεροδρομίου σε τελετή που έχει προγραμματισθεί για τις 15.00 ώρα Ελλάδος και στην οποία θα παρευρεθούν ξένοι ηγέτες όπως ο εμίρης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι και ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπεσίρ, που καταζητείται για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το νέο αεροδρόμιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ, θα έχει αρχικά δυνατότητα υποδοχής 90 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως.

Ο πρόεδρος Ερντογάν παρακολούθησε στενά την κατασκευή του αεροδρομίου στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην Μαύρη Θάλασσα, που σημαδεύθηκε από καθυστερήσεις και από μία απεργία εργατών που ζητούσαν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Το σχέδιο εντάσσεται στην βούληση του προέδρου της Τουρκίας να μεταβάλει την πρώην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε παγκόσμιο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το όνομα του νέου αεροδρομίου. Παρατηρητές εικάζουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας και γνωστός νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα του δώσει το όνομα ενός σουλτάνου.

Η σημερινή τελετή εγκαινίων θα είναι ωστόσο συμβολική και θα συμπέσει με την 95η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η κατασκευή του αεροδρομίου έγινε με βήμα ταχύ, αλλά καθυστέρησε να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το αρχικό πλάνο. Έτσι, η πλήρης λειτουργία του θα ξεκινήσει στις 29 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, μόνο πέντε πτήσεις ημερησίως θα εξυπηρετούνται εκεί και το αεροδρόμιο Ατατούρκ θα παραμείνει σε λειτουργία.

Η δίμηνη μετάβαση θα επιτρέψει να δοκιμασθεί το νέο αεροδρόμιο και να εντοπισθούν τα σημεία που πρέπει να βελτιωθούν, εξήγησε ο Καντρί Σαμσουνλού, ο επικεφαλής της IGA , της μελλοντικής διαχειρίστριας εταιρείας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ξενάγησης των ξένων δημοσιογράφων.

Γιγαντιαίο έργο αλλά με ποιό τίμημα;

Η κατασκευή του αεροδρομίου συνοδεύθηκε από πολεμική κριτική για το περιβαλλοντικό κόστος που έχει τo γιγαντιαίo αυτό έργο.

Τον περασμένο μήνα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις για το καθεστώς με το οποίο εργάζονται οι 34.000 εργάτες, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για να προλάβουν τις προθεσμίες.

Εκατοντάδες εργάτες μάλιστα διαδήλωσαν για να ζητήσουν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και να καταγγείλουν τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους, αλλά συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Οι περισσότεροι αφέθησαν ελεύθεροι, αλλά 20 εξακολουθούν να κρατούνται.

Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία IGA, 30 εργάτες έχασαν την ζωή τους στα εργοτάξια του νέου αεροδρομίου από την έναρξη των εργασιών. Τα συνδικάτα, από την άλλη, κάνουν λόγο για πολλούς περισσότερους.

Στόχος οι 200 εκατομμύρια επιβάτες

Οταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα στάδια κατασκευής και επέκτασης, περί το 2028, το αεροδρόμιο θα διαθέτει έξι πίστες και δύο τερματικούς σταθμούς σε μία έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με την IGA.

Το νέο αεροδρόμιο θα έχει τότε τη δυνατότητα να υποδέχεται 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, δηλαδή σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό των επιβατών που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Ατλάντα.

Το 2017, την πρώτη  θέση είχε το αμερικανικό αεροδρόμιο της Ατλάντα, με 103,9 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ακολουθούν τα αεροδρόμια του Πεκίνο (95,7 εκατομμύρια), του Ντουμπάι (88,2 εκατομμύρια) , του Τόκιο (85,4 εκατομμύρια) και του Λος Αντζελες (84,5 εκατομμύρια), σύμφωνα με το ACI.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια του Λονδίνου Χίθροου (78 εκατομμύρια επιβάτες), του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ (69,4), του Αμστερνταμ (68,5 εκατομμύρια) της Φρανκφούρτης (64,5 εκατομμύρια) και της Κωνσταντινούπολης (64,1 εκατομμύρια) βρέθηκαν το 2017 στην έβδομη, την έκτη, την ενδέκατη, την δέκατη τέταρτη και την δέκατη πέμπτη θέση αντιστοίχως παγκοσμίως στην κατάταξη του ACI με τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου.

Το 2017, η αύξηση της κυκλοφορίας των αεροπλάνων στα τουρκικά αεροδρόμια ήταν 10,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στο πρώτο δε εξάμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά 15,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ, το οποίο θα αντικατασταθεί με το νέο αεροδρόμιο, υποδέχθηκε το 2017 περί τα 64 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Sabiha Gocken 30 εκατομμύρια.

Το οικοδόμημα, αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει φουτουριστική εμφάνιση με πολλά γυάλινα ανοίγματα, καμπύλες γραμμές και εξοπλισμό της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.

Τεράστια πρόκληση θα είναι η μεταφορά του εξοπλισμού του αεροδρομίου Ατατούρκ στο νέο αεροδρόμιο που θα γίνει με μία επιχείρηση που θα διαρκέσει 45 ώρες στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Η Turkish Airlines θα εγκαινιάσει την Τετάρτη το νέο αεροδρόμιο με την πρώτη εμπορική πτήση με προορισμό την Άγκυρα, θα επιδιώξει να επωφεληθεί από το νέο αεροδρόμιο για να αυξήσει την προσφορά.

«Τον επόμενο χρόνο, θα προσθέσουμε 40 αεροσκάφη στον στόλο μας. Μέχρι το 2023, θα μεταφέρουμε 120 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως», εξήγησε στέλεχος της εταιρείας που αποτελεί τον ανθό της τουρκικής οικονομίας.

Μαζί με την τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου και το τούνελ, που εγκαινίασθηκαν το 2016, το αεροδρόμιο περιλαμβάνεται στα μεγάλα έργα υποδομής με τα οποία ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να μεταμορφώσει το πρόσωπο της Τουρκίας για την εκατονταετία της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023.

To νέο αεροδρόμιο είναι η πρώτη πίστα τύπου «greenfield» της Ευρώπης, που κατασκευάσθηκε δηλαδή σε παρθένο έδαφος, εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με το ACI.

Οταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα στάδια κατασκευής του, περί το 2028, το αεροδρόμιο αυτό θα διαθέτει έξι πίστες και δύο τερματικούς σταθμούς σε μία έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία.

Το τελευταίο αεροδρόμιο που κατασκευάσθηκε από μηδενική βάση είναι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, που τέθηκε σε λειτουργία στις 29 Μαρτίου 2001, έπειτα από το αεροδρόμιο του Μονάχου, στις 17 Μαΐου 1992.

Ο αριθμός των επιβατών βρίσκεται σε συνεχή αύξηση στον κόσμο. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Ενωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και, με βάση την εκτίμηση για αύξηση 3,5% ετησίως, θα διπλασιασθεί στα 20 επόμενα χρόνια για να φθάσει από τα 4,1 δισεκατομμύρια φέτος στα 8,2 δισεκατομμύρια το 2037.

Η IATA προειδοποιεί συστηματικά για τους κινδύνους κυκλοφοριακής συμφόρησης στα αεροδρόμια και καλεί τα κράτη να επενδύσουν επειγόντως στις υποδομές.

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…