Newsroom

Newsroom

Έγινε το πρώτο βήμα – Τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Η επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία για να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη χώρα είναι πιο κοντά. Ο ήχος των όπλων…

ukraine checkpoint 1728x800 c

Η επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία για να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη χώρα είναι πιο κοντά. Ο ήχος των όπλων σταμάτησε τα μεσάνυχτα στο Ντόνετσκ, μετά την εντολή του προέδρου της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, προς το στρατό να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε την Πέμπτη.

Ακόμη και λίγες ώρες όμως προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών μαίνονταν γύρω από το Νεμπαλτσέβε. Η συμφωνία είναι εύθραυστη, κάτι που φρόντισε να υπενθυμίσει και ο Ποροσένκο, προειδοποιώντας στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «Εάν η Ουκρανία δεχτεί χαστούκι μία φορά, δεν πρόκειται να γυρίσει και το άλλο μάγουλο».

Με την ευχή ότι η τελευταία ευκαιρία για την έναρξη μιας μακράς και δύσκολης ειρηνευτικής διαδικασίας για πολιτική διευθέτηση δεν θα πάει χαμένη, ο Ποροσένκο έδωσε αμέσως μετά την εντολή για την εκεχειρία. «Ως πρώτο βήμα δίνω τώρα την εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός στις 00:00 της 15ης Φεβρουαρίου», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, Βλάντισλαβ Σελεζινόφ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας συμμορφώθηκαν άμεσα με την εντολή του προέδρου και ότι τα βαρέα όπλα σίγησαν στο Ντόνετσκ και άλλες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα δημιουργηθεί μία ουδέτερη «νεκρή ζώνη» και θα αποσυρθούν τα βαρέα όπλα που ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων τους τελευταίους 10 μήνες.

Λίγα λεπτά προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ακούγονταν στο Ντόνετσκ πυροβολισμοί ανά 5 δευτερόλεπτα, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Στο Άρτεμιβσκ, το οποίο τις τελευταίες δύο ημέρες έχει δεχτεί τουλάχιστον 2 επιθέσεις από πυραύλους, επικράτησε ησυχία μετά τα μεσάνυχτα.

Μέλος των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας που αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 112: «Είναι ήσυχα. Είναι ήσυχα εδώ και μισή ώρα. Αλλά βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Δεν τους πιστεύουμε. Τις τελευταίες 3 ημέρες μας χτύπησαν σκληρά».

Από την πλευρά του ο Ποροσένκο τόνισε ότι η Ουκρανία ήταν πάντα συνεπής στις διεθνείς της υποχρεώσεις «κάτι που σκοπεύει να αποδείξει και αυτή τη φορά» τηρώντας πιστά τους όρους της εκεχειρίας.

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…