Newsroom

Newsroom

Έγινε λιμνοθάλασσα η Θεσσαλία

Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

floods thessaly daniel sentinel1 070923 1

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από Τρίκαλα, Καρδίτσα και Θεσσαλία, από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Συγκεκριμένα, τα δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας , δείχνουν την  Θεσσαλία σχεδόν να έχει μετατραπεί σε θάλασσα…

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες

Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό. Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Δείτε τη χαρτογράφηση πλημμυρών σε Μαγνησία και Θεσσαλία μέσα από δορυφορικές εικόνες:

larisa_plimmires_hartis2_doryforos_1.jpg

Η χαρτογράφηση των πλημμυρών από το δορυφορικό ραντάρ Sentinel δείχνει την έκταση των πλημμυρών και πώς διαφοροποιήθηκαν από την προχθεσινή χαρτογράφηση.

larisa_plimmires_hartis2_doryforos_2.jpg

Η πλημμυρισμένη έκταση υπολογίζεται σε 183.920 στρέμματα μέχρι στιγμής.

 

Δείτε χάρτες του PROMETHEUS Team – Disaster Intelligence, που αποτυπώνουν τις κρίσιμες περιοχές που τροφοδότησαν τις σημερινές πλημμύρες στη Λάρισα.

larisa_pineios_plimmires_hartis2.jpg

 

Πολλαπλάσια τα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με τον Ιανό

Το meteo , συγκρίνει τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης στη Θεσσαλία, σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού (17-20/09/2020), καθώς και οι δυο κακοκαιρίες προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή. Όπως παρατηρείται, στην κακοκαιρία Daniel καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα έως και πολλαπλάσια ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με τον Ιανό. Θα πρέπει να διευκρινιστεί και πάλι ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων

Στο συνημμένο γραφικό παρουσιάζονται οι 10 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης της κακοκαιρίας Daniel (κόκκινες ράβδοι) σε σχέση με εκείνα του Ιανού (μπλε ράβδοι).

compare kakoκairies ianos daniel meteogr

Άγρια οπαδική επίθεση στη Θεσσαλονίκη-Τους χτύπησαν ενώ έκαναν τζόκινγκ και τους άφησαν αιμόφυρτους

οπαδικη βια 1

Άγρια οπαδική επίθεση στη Θεσσαλονίκη-Τους χτύπησαν ενώ έκαναν τζόκινγκ και τους άφησαν αιμόφυρτους

Οι δράστες τους έριξαν στο έδαφος και τους ξυλοκοπούσαν με μανία, ενώ φεύγοντας πήραν τις…