Έγιναν όλα μπίζνα και χρήμα

Η κόντρα ανάμεσα στη Ναντ και την Κάρντιφ για τα χρήματα της μεταγραφής του αδικοχαμένου Εμιλιάνο Σάλα αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τη μετάλλαξη του όμορφου παιχνιδιού.

sala1

Τις τελευταίες μέρες η τραγωδία με τον Εμιλιάνο Σάλα βύθισε στην θλίψη όλον τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής, ο οποίος είχε μόλις μεταγραφεί από τη γαλλική Ναντ στην Κάρντιφ και ετοιμαζόταν να κάνει ντεμπούτο στην Premier League, χάθηκε στην παγωμένη θάλασσα της Μάγχης. Το αεροπλανάκι που είχε ναυλωθεί για την μεταφορά του χάθηκε, με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή να έχει εκφράσει από πριν την ανησυχία του για τις συνθήκες πτήσης. Η σορός του Σάλα ανασύρθηκε από τον βυθό και αναγνωρίστηκε, επιβεβαιώνοντας αυτό που περισσότεροι λίγο-πολύ περίμεναν. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής ήταν νεκρός. Η εύρεση της σορού κλείνει οριστικά την υπόθεση όσον αφορά τον ίδιο και την οικογένειά του. Ταυτόχρονα όμως, το δυστύχημα φανερώνει τη σκληρή πραγματικότητα γύρω από το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Οι εικόνες από τα γήπεδα ήταν συγκινητικές. Τόσο οι οπαδοί της Κάρντιφ, όσο και αυτοί της Ναντ τίμησαν την μνήμη του αδικοχαμένου επιθετικού. Οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές ήταν συντετριμμένοι, οι σύλλογοι διοργάνωσαν τα δικά τους μνημόσυνα και στην Νάντη η θέση του στα αποδυτήρια θα μείνει για πάντα κενοί. Πέραν όμως από τα συναισθηματικά που βρίσκουν χώρο στα Media και στις καρδιές των φιλάθλων, οι διοικούντες ξεκίνησαν τη δική τους υπόγεια διαμάχη, προσβάλλοντας τη μνήμη του νεκρού.

Η μεταγραφή του Σάλα από τη Ναντ στην Κάρντιφ ήταν συμφωνημένη στις 15 εκατομμύρια λίρες, ποσό-ρεκόρ για τα δεδομένα των Ουαλών. Με τα δάκρυα στα μάτια ακόμα νωπά, η γαλλική ομάδα ζήτησε από την ουαλική την άμεση καταβολή της συμφωνημένης πρώτης δόσης για τον παίκτη, η οποία αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια. Σε περίπτωση δε που αυτή δεν τους καταβληθεί εντός δέκα ημερών, απειλούν ότι θα κινηθούν νομικά. Όλα αυτά, πριν αναγνωριστεί η σορός του παίκτη, πριν  ανασυρθεί από τα παγωμένα νερά, πριν καν καταλήξουν οι αρχές για την τύχη του μοιραίου αεροπλάνου.

Η Κάρντιφ, από την πλευρά της, έδωσε στη δημοσιότητα την επικοινωνία και διέρρευσε στα αγγλικά Media ότι δεν πρόκειται να πληρώσει μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, διαρρέοντας παράλληλα και τη δυσαρέσκειά της για τη στάση του γαλλικού συλλόγου. Το έβγαλε στα Media όμως η ίδια, με τον πρόεδρό της να επιβεβαιώνει στη γαλλική Equipe ότι πράγματι η Ναντ έστειλε τελεσίγραφο. Kι αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που τη θέλουν να περνά στην αντεπίθεση και να διεκδικεί αποζημίωση από τον ατζέντη, λόγω υπαιτιότητάς του για το ότι δεν έχει τον νέο επιθετικό στη διάθεσή της για το υπόλοιπο της σεζόν, τότε η κατάσταση ξεφεύγει ακόμα περισσότερο. Από την άλλη, με την πρόθεση να μην πληρώσει μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, δείχνει ότι το σίριαλ θα έχει ακόμα αρκετά επεισόδια. Ένα σίριαλ με πρωταγωνιστή νεκρό ποδοσφαιριστή, ο οποίος σκοτώθηκε πηγαίνοντας στην πόλη της καινούργιας ομάδας του.

Στη συνέχεια, η Πλάτγες ντε Καλβία, πρώην ομάδα του παίκτη, επικοινώνησε -σύμφωνα με την Ultima Hora- με την FIFA, για να ρωτήσει αν δικαιούται κι αυτή μερίδιο από την μεταγραφή του παίκτη. «Αν οι διεθνείς κανονισμοί σχετικά με την αποζημίωση για τα τροφεία εφαρμοστούν, τότε έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε χρήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της.

Μιας και έγινε αναφορά στον ατζέντη. Ο Γουίλιαμ ΜακΚέι δεν έχει και την καλύτερη φήμη στην «πιάτσα» και μετά το τραγικό συμβάν με τον Σάλα, ήρθαν στην επικαιρότητα από την Equipe τα όσα έταζε στον παίκτη για να τον πείσει να του εμπιστευτεί την εκπροσώπηση. Αποκαλύπτει λοιπόν ψυχρά ότι διοχέτευσε τα ΜΜΕ με ψευδείς πληροφορίες για να ανεβάσει την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και να «ψήσει» τον πρόεδρο της Κάρντιφ, στην οποία είναι προπονητής ο φίλος του Νιλ Γουόρνοκ, να δαπανήσει 15 εκατομμύρια λίρες. «Δεν λέμε ότι είμαστε σαν πατέρας και γιος στους παίκτες μας. Όχι, αν δεν ήσουν ποδοσφαιριστής αυτοί οι άνθρωποι δεν θα ενδιαφέρονταν για εσένα. Στο τέλος μόνο για τα λεφτά ενδιαφέρονται. Όπως και εμείς άλλωστε. Δεν υπάρχει συναίσθημα, απλά κάνουμε τη δουλειά μας», έγραφε χαρακτηριστικά στο μέιλ που του ξεκαθάριζε τους λόγους για τους οποίους τον προσέγγισε.  Ο ΜακΚέι, άλλωστε, ήταν εκείνος που έκλεισε την ιδιωτική πτήση με το αεροπλανάκι που εξαφανίστηκε στη Μάγχη, καθώς δεν ήθελε ο πελάτης του να ταλαιπωρηθεί με πτήση εταιρείας που είχε ενδιάμεσο το Άμστερνταμ. Τα κρίσιμα ερωτήματα για τον τύπο του αεροπλάνου και γιατί ο έμπειρος πιλότος, με τον οποίο συνεργαζόταν συχνά ο ΜακΚέι έδωσε τη θέση του σε άλλον ακόμα δεν έχουν απαντηθεί.

Όσον αφορά τον πιλότο; Όταν οι αρχές έκριναν ασύμφορη την συνέχιση της αναζήτησης των νεκρών, ο ερανικός λογαριασμός που άνοιξε η οικογένεια του Σάλα γέμισε χρήματα, προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες, συνεισφέροντας στο έργο και αρκετοί γνωστοί συνάδελφοί του. Ο ποδοσφαιριστής βρέθηκε, αλλά όχι ο πιλότος. Οι έρευνες σταμάτησαν. Η οικογένεια του λιγότερο διάσημου επιβαίνοντα, άνοιξε νέο ερανικό λογαριασμό, προκειμένου να εντοπίσουν κι αυτοί τη σορό του δικού τους ανθρώπου.

Τέλος, δύο οπαδοί της Σαουθάμπτον στο ματς με την Κάρντιφ, προκειμένου να πικάρουν τους απέναντι, έκαναν «αεροπλανάκι» στις κερκίδες, προκειμένου να τους θυμίσουν τον τρόπο που έφυγε από το ζωή ο παίκτης πριν καν αγωνιστεί για την ομάδα τους.

Όλα τα παραπάνω ίσως μοιάζουν άσχετα μεταξύ τους, όμως συνδέονται στην επεξήγηση για την εξέλιξη του σύγχρονου ποδοσφαίρου, που όπως εύστοχα τραγουδούν και οι Locomondo έχει γίνει μπίζνα και χρήμα. Οι κομπίνες των μανατζαραίων, η ωμή παραδοχή ότι νοιάζονται μόνο για τα λεφτά και δεν υπολογίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα. Το ίδιο ακριβώς που δείχνουν με τις πράξεις τους και οι διοικήσεις, που αποτίουν φόρο τιμής μπροστά στις κάμερες και πίσω από αυτές σφάζονται για τα χρήματα της μεταγραφής ενός νεκρού, πριν καν εκείνος εντοπιστεί, χρησιμοποιώντας τα Media για τους σκοπούς τους. Η μοίρα του πιλότου, ο οποίος δεν είναι προβεβλημένος και ελάχιστα απασχολεί το αν θα βρεθεί. Και τέλος, η αντίδραση κάποιων ηλίθιων από τους οπαδούς, όχι από εκείνους που δίνουν νόημα στις ομάδες, προκαλούν ρίγη συγκίνησης με τις αντιδράσεις και τη στάση που κρατούν σε τέτοιες περιστάσεις. Όμως πάντα ανάμεσά τους, όπως και παντού, υπάρχουν και οι «δηλητηριασμένοι».

Το παζλ του παιχνιδιού που ζαλίζει με τους τζίρους του αποτελείται πλέον από ελάχιστα κομμάτια που εκπροσωπούν τις αξίες και τις παραδοσιακές αρχές του. Τα υπόλοιπα είναι ομοιόμορφα και έχουν μόνο ένα χρώμα. Αυτό του χρήματος.

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

Μελέτη

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

«Εγώ νιώθω ότι μερικές φορές η υπόθεση των Τεμπών εργαλειοποιείται πολύ και για λόγους προσωπικού…

Μαρίνα Σάττι: Ο απίστευτος λόγος που δέχθηκε επίθεση απ’ το Εκκλησία Online – «Ντροπή σου θα διαμαρτυρηθούμε στην ΕΡΤ» (video)

435694378 1068663774198291 7539433391504642710 n

Μαρίνα Σάττι: Ο απίστευτος λόγος που δέχθηκε επίθεση απ’ το Εκκλησία Online – «Ντροπή σου θα διαμαρτυρηθούμε στην ΕΡΤ» (video)

Δεν γλίτωσε απ' τα χέρια του Εκκλησία Online η Μαρίνα Σάττι

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Meteo καιρός

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Ιδιαίτερα ισχυρά θα είναι φαινόμενα σε 3 περιοχές της χώρας σύμφωνα με νέα ανάλυση του…

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

Τσιμτσιλή Παπανώτα

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

H Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπανώτα