Newsroom

Newsroom

«Εφυγε» στα 77 του ο δημιουργός των Μόντι Πάιθον, Τέρι Τζόουνς

O  Νίνος Φένεκ Μικελιδης γράφει για  τον φίλο του Τέρι Τζόουνς, πού επί χρόνια ήταν  μέλος της φοβερής παρέας των Monty Python, οι οποίοι θεωρήθηκαν από πολλούς ως οι «πιονιέροι του βρετανικού χιούμορ».

5e289eeb825e63081c5d3382

Ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Τέρι Τζόουνς, δημιουργός και βασική σκηνοθετική δύναμη της κωμικής ομάδας Μόντι Πάιθον, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπασχε από μια σπάνια μορφή άνοιας, πέθανε χτες βράδυ στο σπίτι του, στο Λονδίνο, έχοντας αντιμετωπίσει την αρρώστια του «με θάρρος και χιούμορ», όπως ανακοίνωσε η γυναίκα του που βρισκόταν στο πλευρό του.

Ο Τέρι ήταν ένας πολύ ξεχωριστός προσωπικός φίλος, με τον οποίο περάσαμε μερικές από τις πιο ευχάριστες και απολαυστικές μέρες όχι μόνο στην Αθήνα (στην επίσκεψή του στη διάρκεια του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου) αλλά και στο Βελιγράδι (όπου έγινε η πρώτη γνωριμία μας, σε μια κρίσιμη για τη Σερβία πολιτική περίοδο) και στη συνέχεια στο Λονδίνο.

 Άτομο ευγενικό, γεμάτο ζωντάνια, ξεχωριστή ζεστασιά και ατέλειωτο χιούμορ (δεν θα ξεχάσω ποτέ τα διάφορα απολαυστικά χιουμοριστικά «επεισόδια» στην Αθήνα, όπου είχε έρθει καλεσμένος μου, μαζί με τον Τέρι Γκίλιαμ, ένα άλλο από τα μέλη της ομάδας), ο Τέρι δεν ήταν μόνο ιδρυτής και μέλος των Μόντι Πάιθον αλλά και σκηνοθέτης τριών από τις ταινίες τους καθώς και σκηνοθέτης διάφορων τηλεοπτικών σειρών και ντοκιμαντέρ.

Η γνωριμία του με τον Μάικλ Πάλιν, ενώ σπούδαζε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη, θα οδηγήσει πολύ γρήγορα σε μια συνεργασία τους που ξεκίνησε από τα φοιτητικά χρόνια και συνεχίστηκε στην αγγλική τηλεόραση, σε σειρές στις οποίες πήραν μέρος μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα της αγγλικής κωμωδίας (Τζον Κλιζ, Έρικ Άιντλ, Πίτερ Κουκ και Ντέιβιντ Τζέισον).

Τέλος, το 1969, μαζί με τον Έρικ Άιντλ, τον Τζον Γκλιζ, τον Γκράαμ Τσάπμαν και τον Τέρι Γκίλιαμ, θα παρουσιάσουν ένα κωμικό σκετς στο BBC, που η επιτυχία του θα οδηγήσει στη δημιουργία της ομάδας των Μόντι Πάιθον και την κωμική σειρά Monty Python’s Flying Circus, μια από τις πιο πετυχημένες κωμικές σειρές της αγγλικής τηλεόρασης και η οποία θα κρατήσει από το 1969 μέχρι το 1974.

Με αποτέλεσμα, την επόμενη χρονιά, η ομάδα να στραφεί στη μεγάλη οθόνη, με τον Τέρι να γράφει και να σκηνοθετεί (τη φορά αυτή μαζί με τον Τέρι Γκίλιαμ) την πρώτη τους ταινία, «Μόντι Πάιθον, οι ιππότες της ελεεινής τραπέζης». Κωμωδία στην οποία κυριαρχούν οι «τρελές» ανατροπές, η επίθεση ενάντια στη μεσοαστική ηθική και το κατεστημένο, όλα δοσμένα μέσα από ένα παράλογο, ανατρεπτικό, συχνά σουρεαλιστικό χιούμορ.

Στοιχεία που κυριαρχούν και στις επόμενες ταινίες που σκηνοθετεί ο Τέρι: τη θρησκευτική σάτιρα «Ένας προφήτης…μα τι προφήτης» (που το χιούμορ και η σάτιρά της θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε πολλές χώρες όπου προβλήθηκε η ταινία) και «Μόντι Πάιθον, το νόημα της ζωής» (την καλύτερη ίσως ταινία της ομάδας). «Τότε είμασταν σαν μια φοιτητική παρέα», θα μου πει σε μια από τις συζητήσεις μας. «Τους διάβαζα τα αστεία που έγραφα και αν άρεσαν σε όλη την (σ.σ.: εξαμελή) ομάδα και μας έκαναν να γελάμε, τότε τα βάζαμε στην ταινία».

Όταν οι Μόντι Πάιθον αποφάσισαν να σταματήσουν το γύρισμα άλλων κωμωδιών, ο Τέρι θα συνεχίσει ο ίδιος να σκηνοθετεί, ανάμεσά τους τη χιουμοριστική περιπέτεια «Έρικ ο Βίκινγκ» (1989), με πρωταγωνιστή τον Τιμ Ρόμπινς και την κωμωδία επιστημονικής φαντασίας, «Ευχήσου και όλα γίνονται» (2015), που ήταν και η τελευταία του, ένα χρόνο πριν προσβληθεί από άνοια. Ενδιάμεσα θα ασχοληθεί με τηλεοπτικές σειρές ντοκιμαντέρ γύρω από την αρχαία και τη μεσαιωνική ιστορία καθώς και τη συγγραφή παιδικών και άλλων βιβλίων, ανάμεσά τους και το βιβλίο «Ο Πόλεμος του Τέρι Τζόουνς ενάντια στον Πόλεμο της Τρομοκρατίας», με κείμενα που είχε γράψει σε εφημερίδες και αλλού καταδικάζοντας με τον πιο καυστικό τρόπο τον πόλεμο του Ιράκ και τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Την καλύτερη ίσως περιγραφή-νεκρολογία του την έκανε ο φίλος και συνεργάτης του,Μάικλ Πάλιν, ο οποίος, όταν πληροφορήθηκε το θάνατό του, δήλωσε: «Ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένας από τους πιο αστείους συγγραφείς-ηθοποιούς της γενιάς του, ήταν ένας πλήρης κωμικός της Αναγέννησης – σκηνοθέτης, παρουσιαστής, ιστορικός, λαμπρός συγγραφέας παιδικών βιβλίων και η πιο θερμή και πιο θαυμάσια συντροφιά που μπορούσε κανείς να ευχηθεί»!

Πηγή: enetpress.gr

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό