Newsroom

Newsroom

Έφυγε από την ζωή η Δέσποινα Γερουλάνου

Η αδελφή του Παύλου Γερουλάνου ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού «Ελευσίς 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

Clipboard 17

H Δέσποινα Γερουλάνου, αδερφή του Παύλου Γερουλάνου και διευθύντρια των Γκαλερί του Μουσείου Μπενάκη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών

Η Δέσποινα Γερουλάνου αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα υγείας στους πνεύμονες και σήμερα, Τρίτη, έφυγε από τη ζωή έπειτα από νοσηλεία ενός μήνα -τις τελευταίες ημέρες σε μονάδα εντατικής θεραπείας- σε νοσοκομείο των Αθηνών λόγω πνευμονολογικής ασθένειας. Τον τελευταίο χρόνο ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού «Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Ποια ήταν η Δέσποινα Γερουλάνου

Η Δέσποινα Γερουλάνου, αδελφή του Παύλου Γερουλάνου, μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στις τέχνες και τα γράμματα, σε ένα σπίτι με απογόνους της οικογένειας Μπενάκη και της οικογένειας Καλλιγά.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και μεγάλωσε με τις δυο γιαγιάδες: Τη γιαγιά Καλλιγά και τη γιαγιά Γερουλάνου. Απόγονος των Μπενάκηδων, κόρη του Μαρίνου και της Αιμιλίας Γερουλάνου-Καλλιγά, εγγονής του Αντώνη Μπενάκη, μεγάλωσε μέσα στο Μουσείο Μπενάκη.

Η αγάπη της για την τέχνη ξεκίνησε από τα πρώτα μόλις χρόνια της ζωής της. Ως έφηβη διάβαζε πολύ καθώς αγαπούσε τη λογοτεχνία. Οι πρώτες σπουδές της ήταν στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην πόλη που αγάπησε πολύ και πέρασε όπως έλεγε τα ωραιότερα χρόνια της ζωής της. Οργανώθηκε σε νεολαίες, ήρθε σε επαφή με ανθρώπους της τέχνης, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές κ.α.

Στη συνέχεια, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο από το 1983 έως το 1990. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι και το 1992 οργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα. Ακολούθησαν πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Εργάστηκε, ακόμη, έως το 1990 στο θέατρο και τον κινηματογράφο (στην ταινία «Βαριετέ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώ ακούγεται η φωνή της σε μια σκηνή της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου).

 

Η γνωριμία με τον Χορν

Ερχόμενη στην Αθήνα, γνώρισε τον Δημήτρη Χορν που της έκανε την πρόταση να παίξει μαζί του στο θέατρo, στην παράσταση «Αρχιμάστορας Σόλνες» το 1983, στο κύκνειο άσμα του.

«Μια μέρα χτυπάει το τηλέφωνο, ήταν ο Χορν, και μου λέει: «Θα σε ενδιέφερε να παίξεις στο θέατρο; Διάβαζα ένα έργο και μου ’ρθες εσύ στο μυαλό όπως σε είδα προχθές που μπήκες μέσα, μου έκανες αυτό το αυθάδικο και θέλω να δοκιμάσεις να δούμε πώς θα βγει αυτός ο ρόλος». Είπα «εντάξει», αν και δεν είχα σκεφτεί ποτέ να κάνω θέατρο. Πήγα στο θυρωρείο του σπιτιού του, όπου μου είχε αφήσει το έργο, άρχισα να το διαβάζω και λέω «κάτσε, εννοεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο;». Ήταν μεγάλος ρόλος, της Χίλντας, και είχα μείνει άφωνη. Μου λέει ο Χορν «θα κάνεις τον εαυτό σου», λες και είναι εύκολο να κάνεις τον εαυτό σου. Εγώ αναρωτιόμουν «πού ξέρω ποιος είναι ο εαυτός μου;», είχε πει σε συνέντευξή της στην Lifo.

Αλλά το θέατρο δεν την κέρδισε όπως αποκάλυψε η ίδια. «Δεν με κράτησε όμως τελικά το θέατρο, είναι αλήθεια. Εμεινα ένα χρονικό διάστημα στον Κουν, έκανα λίγο σινεμά. Εχω την αίσθηση ότι δεν ήμουν φτιαγμένη γι΄αυτό –συνειδητά το άφησα. Παρ΄όλο που δεν είχα περάσει άσχημα, γιατί εμένα μ΄αρέσει η ομαδική δουλειά και το θέατρο είναι ομαδικό. Δεν πίστευα όμως ότι έχω ταλεντάρα… Ούτε πάθος είχα. Στο θέατρο ή πρέπει να είσαι ψωνισμένος με το θέατρο ή ψωνισμένος με τον εαυτό σου. Σε κάθε περίπτωση εμένα δεν με κέρδισε», είχε πει σε συνέντευξή της στην Μυρτώ Λοβέρδου για το Bovary.gr.

 

Το Μουσείο Μπενάκη

Από το 1994 ήταν διευθύντρια των Γκαλερί του Μουσείου Μπενάκη, αναδιοργανώνοντας το πρώτο πωλητήριο του Μουσείου και ιδρύοντας τέσσερις νέους χώρους για την προώθηση και υποστήριξη παραδοσιακών και σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνών και σχεδιασμού. Εχει επιμεληθεί διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις σε αυτούς τους τομείς, μεταξύ των οποίων οι σειρές «Αναζητήσεις στην Υλη» και «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου 3», αναδεικνύοντας σημαντικούς εκπροσώπους των εφαρμοσμένων τεχνών και του design. Ήταν μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Πολιτιστικό Συμβούλιο του Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship.

Η Δέσποινα Γερουλάνου εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο Πολιτιστικό Συμβούλιο του ιδρύματος Μικελάντζελο, μιας διεθνούς ΜΚΟ που ιδρύθηκε στην Ιταλία με σκοπό να ανακαλύψει ξανά την ικανότητα του ανθρώπινου χεριού να δημιουργεί και να υποστηρίξει αυτούς που το κάνουν καλύτερα: τους σύγχρονους τεχνίτες που χρησιμοποιούν παραδόσεις, δεξιότητες και γνώσεις για να φτιάξουν μοναδικά αντικείμενα διαρκούς αξίας.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελεύσις

Τον τελευταίο χρόνο ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού «Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Μουσείο Μπενάκη: «Το φως της παρουσίας της αφήνει ξεχωριστό αποτύπωμα στο Μουσείο»

«Το φως της παρουσίας της, το χαμόγελο και η βαθιά ανθρωπιά της αφήνουν ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στο Μουσείο και μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη όλων όσοι την γνώρισαν και σε κάθε μέλος της οικογένειας του Μουσείου Μπενάκη» αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος, εκφράζοντας βαθύτατη οδύνη για την απώλεια της Δέσποινας Γερουλάνου.

H ανακοίνωση:

«Η Διοικητική Επιτροπή και το προσωπικό του Μουσείου Μπενάκη, εκφράζουν τη βαθύτατή τους οδύνη για την απώλεια της Δέσποινας Γερουλάνου, μέλους της Διοικητικής Επιτροπής του Ιδρύματος. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια σφράγισε με την προσφορά της την πορεία και το έργο του Μουσείου, αγγίζοντας με την ακαταπόνητη εργατικότητά της και το κοινωνικό της έργο, πολλούς συνανθρώπους μας. Ως δημιουργική δύναμη των Πωλητηρίων του Μουσείου, στήριξε τεχνίτες και δημιουργούς του ελλαδικού χώρου. Οι γνώσεις και η αισθητική της βοήθησαν να μείνουν ζωντανές πολλές παραδοσιακές τεχνικές.

Το φως της παρουσίας της, το χαμόγελο και η βαθιά ανθρωπιά της αφήνουν ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στο Μουσείο και μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη όλων όσοι την γνώρισαν και σε κάθε μέλος της οικογένειας του Μουσείου Μπενάκη».

Σία Αναγνωστοπούλου: Έφυγε νωρίς μια σπουδαία γυναίκα

Η Δέσποινα Γερουλάνου ήταν αναμφίβολα μια πολύπλευρη προσωπικότητα, με σημαντικές καλλιτεχνικές σπουδές που ακουμπούσαν διαφορετικούς χώρους, τον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, των κοσμημάτων. Ταυτίστηκε με το Μουσείο Μπενάκη, όχι μόνο λόγω οικογενειακής καταγωγής, αλλά κυρίως γιατί υπήρξε για πολλά χρόνια δραστήρια και σημαντική διευθύντρια των Γκαλερί του Μουσείου, όπως και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του. Σε μια ιδιαίτερα προσωπική διαδρομή κυρίως μέσα από τις διαφορετικές οδούς της Τέχνης, κατόρθωσε να συνδέσει την εσωτερική δύναμη του εικαστικού, με την εμπνευσμένη επιμέλεια εκδηλώσεων και εκθέσεων, αλλά και την ορθολογική διαχείριση ενός Μουσειακού χώρου. Η σχέση της με την Ελευσίνα μέσα από τον ρόλο της προέδρου του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, χαράχτηκε στην μνήμη των κατοίκων.

Δυστυχώς αυτή η σπουδαία γυναίκα έφυγε νωρίς. Στην οικογένεια της, στους φίλους της και συνεργάτες της, στον αδερφό της Παύλο, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Βόμβες Πορτοσάλτε για τη συντριβή της ΝΔ: Συγκεκριμένοι βουλευτές, υπουργοί και πρώην πρωθυπουργοί δεν έδωσαν τη μάχη (video)

profile player 960x540 9

Βόμβες Πορτοσάλτε για τη συντριβή της ΝΔ: Συγκεκριμένοι βουλευτές, υπουργοί και πρώην πρωθυπουργοί δεν έδωσαν τη μάχη (video)

Τριγμούς στα εσωτερικά της ΝΔ φέρνει το αποτέλεσμα των εκλογών στη ΝΔ

Σταμάτης Μαλέλης: Το καυστικό σχόλιο για το πόσο στοίχισε στη ΝΔ η κόντρα Μητσοτάκη – Μαρινάκη (video)

profile player 960x540 8

Σταμάτης Μαλέλης: Το καυστικό σχόλιο για το πόσο στοίχισε στη ΝΔ η κόντρα Μητσοτάκη – Μαρινάκη (video)

Για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον αθλητισμό έκανε αναφορά ο Σταμάτης Μαλέλης προς τον Κωνσταντίνο…

Αυτά είναι τα επίσημα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών: Ράπισμα για ΝΔ και μεγάλες εκπλήξεις

6246975

Αυτά είναι τα επίσημα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών: Ράπισμα για ΝΔ και μεγάλες εκπλήξεις

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πολύ σημαντική πτώση με το ποσοστό της να «κλειδώνει» κάτω από…