Έφυγε από τη ζωή ο Κρίστο, ο καλλιτέχνης που τύλιξε τα μεγαλύτερα μνημεία στον κόσμο

Ο Christo, γνωστός για τα μνημειακά του έργα, όπως το «αμπαλάζ» της Πον Νεφ στο Παρίσι ή του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσαν οι συνεργάτες του στον λογαριασμό του στο Facebook.

NewsRoom 01/06/2020 | 14:22

Ο Κρίστο Βλαντιμίροφ Γιαβάσεφ, όπως ήταν το όνομά του, πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

Ο λιγνός άνδρας με τα χαρακτηριστικά λευκά μαλλιά αποτέλεσε με τη σύζυγό του Ζαν-Κλοντ ένα από τα πιο προβεβλημένα ζευγάρια της σύγχρονης τέχνης, την οποία υπηρέτησαν με έργα in situ, που χρειάζονταν σχεδιασμό ετών και εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιηθούν.

«Ο Κρίστο έζησε μία πλήρη ζωή, όχι μόνο φανταζόμενος αυτό που φαινόταν αδύνατο, αλλά πραγματοποιώντας το. Το έργο του Κρίστο και της Ζαν-Κλοντ ένωσε ανθρώπους σε μοιρασμένες εμπειρίες σε ολόκληρο τον κόσμο και το έργο τους ζει στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας», γράφουν οι συνεργάτες του στο μήνυμα που ανάρτησαν στο Facebook.

Γεννημένος στις 13 Ιουνίου 1935 στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας, ο Κρίστο διέφυγε με φορτηγό τρένο το 1956 από το κομμουνιστικό καθεστώς και τον σοβιετικό ρεαλισμό που διδασκόταν στη σχολή Καλών Τεχνών της Σόφιας.

Το 1958 συνάντησε τη Γαλλίδα του Ζαν-Κλοντ, η οποία πέθανε το 2009. Έζησε στη Νέα Υόρκη και πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Ο Κρίστο, μεταξύ άλλων εφήμερων έργων, «έντυσε» με ύφασμα την Πον Νεφ (1985) και το Ράιχσταγκ (1995).

Το τελευταίο του σχέδιο που βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας ήταν το «αμπαλάζ» της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι. Ηταν προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο, αλλά είχε αναβληθεί λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησε η επιδημία του κορονοϊού.

Το έργο παραμένει στα σκαριά για την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου, αναφέρουν οι συνεργάτες του στο Facebook.