Έφοδος σε σπίτια πολιτικών προσώπων στη Γαλλία

Εφοδο στις οικίες και τα γραφεία κυβερνητικών αξιωματούχων και των υγειονομικών υπηρεσιών της Γαλλίας πραγματοποίησε η γαλλική αστυνομία, στο πλαίσιο της διεξαγωγής έρευνας για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας στη χώρα.

image

 Μεταξύ των προσώπων που ελέγχθηκαν από τις γαλλικές αρχές είναι ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, και ο επικεφαλής της εθνικής υγειονομικής υπηρεσίας Ζερόμ Σαλομόν. Ακόμη, στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει και πρώην μέλη της κυβέρνησης, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.  

Οι έρευνες είναι αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού προσφυγών που έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR)και αφορούν την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 33.000 θανάτους στη χώρα. Το CJR είναι το μοναδικό γαλλικό δικαστήριο που έχει λόγο πάνω στο έργο των μελών της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεχθεί έντονη κριτική για ορισμένα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως οι ελλείψεις σε απαραίτητο εξοπλισμό και η συχνά αργή ανταπόκριση των υγειονομικών υπηρεσιών σε διάφορα περιστατικά. Μάλιστα, αρκετοί γιατροί και συγγενείς θυμάτων αναφέρουν ότι η κυβέρνηση υπήρξε «εγκληματικά αμελής» στην αντίδραση της απέναντι στον νέο κορωνοϊό. Ειδικότερα, η κυβέρνηση κατηγορείται κυρίως ότι δεν είχε προβλέψει την κρίση που θα έφερνε η εμφάνιση του κορωνοϊού, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάγκη για μάσκες και υλικό κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη.

Η έρευνα για «παράλειψη αντιμετώπισης μιας καταστροφής» ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου και ανατέθηκε στην ανακριτική επιτροπή του CJR, η οποία ενεργεί ως ανακριτική αρχή και διεξάγει τις έρευνες. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν κατατεθεί 90 προσφυγές σε βάρος υπουργών στο CJR, με μόνο εννέα από αυτές να έχουν κριθεί αποδεκτές από την ανακριτική επιτροπή.

Οι ακροάσεις των εναγόντων, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι μιας συλλογικότητας γιατρών, ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επικρίνουν κυρίως «την έλλειψη συνάφειας των μέτρων» που ελήφθησαν στην κορυφή του κράτους ή ακόμη «την έλλειψη εφαρμογής συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Από την πλευρά της, η εισαγγελία του Παρισιού, η οποία έλαβε δεκάδες προσφυγές που στοχεύουν σε ορισμένες περιπτώσεις αξιωματούχους της διοίκησης, ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου μεγάλη προκαταρκτική έρευνα, κυρίως για «ανθρωποκτονίες από αμέλεια» ή «πρόκληση κινδύνου για τη ζωή άλλων».

Η συλλογικότητα Victimes Coronavirus France, στην οποία συμμετέχουν 200 άνθρωποι, κατέθεσε την προσφυγή της σε βάρος του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ ενώπιον του CJR στα μέσα Σεπτεμβρίου, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση εξακολουθούσε να «αυτοσχεδιάζει» απέναντι στην πανδημία, που προκάλεσε τον θάνατο 33.000 ανθρώπων στη Γαλλία.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ