Έφηβοι χιμπατζήδες και έφηβοι άνθρωποι… μοιάζουν περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Η εφηβεία προκαλεί εντάσεις σε ανθρώπους και χιμπατζήδες, μόνο που οι έφηβοι χιμπατζήδες αποδεικνύονται πιο... υπομονετικοί από τους ανθρώπους

human 2136095 1920

Έφηβοι άνθρωποι και έφηβοι χιμπατζήδες φαίνεται πως μοιράζονται πολλά περισσότερα, απ’ όσα νομίζαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα έρευνα που επικαλείται σε άρθρο του το CNN.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με 40 χιμπατζήδες που γεννήθηκαν στη φύση ενώ βρίσκονταν σε ένα καταφύγιο στη Δημοκρατία του Κονγκό, παίζοντας παιχνίδια που δοκίμαζαν τον προσανατολισμό των εφήβων ζώων προς την ανάληψη κινδύνων και την παρορμητικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου στο Journal of Experimental Psychology.

«Οι άνθρωποι έφηβοι παλεύουν με μεταβαλλόμενα σώματα και εγκεφάλους και τείνουν να είναι πιο παρορμητικοί, να αναζητούν το ρίσκο και να είναι λιγότερο ικανοί να ρυθμίζουν τα συναισθήματα από τους ενήλικες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Alexandra Rosati, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο. του Μίσιγκαν, μέσω email. «Οι χιμπατζήδες αντιμετωπίζουν πολλές από τις ίδιες προκλήσεις με τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν».

Οι χιμπατζήδες υποβλήθηκαν σε δύο τεστ με ανταμοιβές τροφής. Τα ζώα είχαν την τάση να αντιπαθούν τα αγγούρια, ενώ τους αρέσουν κάπως τα φιστίκια και τις μπανάνες.

Η πρώτη δοκιμή περιελάμβανε… τζόγο. Τόσο οι ενήλικες όσο και οι έφηβοι χιμπατζήδες κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δοχεία: ένα που είχε πάντα φιστίκια και ένα άλλο που είχε είτε το επίφοβο αγγούρι είτε την πολύτιμη μπανάνα, είπε η μελέτη.

Οι έφηβοι χιμπατζήδες ήταν πιο πιθανό να ρισκάρουν και να πάρουν το δοχείο με το αγγούρι ή τη μπανάνα από ό,τι οι ενήλικες, είπε η μελέτη. Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν παρόμοιες αρνητικές αντιδράσεις –όπως γκρίνια, κλαψούρισμα, κραυγές και χτυπήματα στο τραπέζι– όταν κατέληξαν με ένα αγγούρι.

Το δεύτερο τεστ έμοιαζε με ένα πολύ γνωστό που έχει δοθεί σε ανθρώπινα παιδιά. Οι χιμπατζήδες είχαν την επιλογή να πάρουν άμεσα μια φέτα μπανάνας ή να περιμένουν για ένα λεπτό και μετά να πάρουν τρεις φέτες.

Τόσο οι ενήλικες όσο και οι έφηβοι περίμεναν για τις τρεις φέτες με παρόμοιο ρυθμό, αλλά οι έφηβοι ήταν πιο πιθανό να δείχνουν έντονο εκνευρισμό κατά τη διάρκεια της ανακμονής, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε ένα παρόμοιο τεστ, οι άνθρωποι έφηβοι έδειχναν να έχουν την τάση να πάρουν τη μικρότερη ποσότητα αμέσως, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Προηγούμενες εργασίες δείχνουν ότι οι χιμπατζήδες είναι αρκετά υπομονετικοί σε σύγκριση με άλλα ζώα και αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ικανότητά τους να καθυστερούν την ικανοποίηση είναι ήδη ώριμη σε αρκετά νεαρή ηλικία, σε αντίθεση με τους ανθρώπους», είπε ο Rosati.

Ο Sandel σημείωσε πάντως ότι είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί στη σύγκριση της εμπειρίας των ανθρώπων με άλλα ζώα. Ενώ τα πρωτεύοντα είναι οι πιο στενοί συγγενείς μας, είμαστε διαφορετικά είδη, επεσήμανε.