Εφημερίδα «Παραπολιτικά»: Καταδίκη για δημοσιογραφική απάτη-συκοφαντία κατά Κούλογλου

Την καταδίκη της εφημερίδας «Παραπολιτικά» αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για δημοσιογραφική απάτη και συκοφαντία εις βάρος του Στέλιου Κούλογλου.

kouloglou

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιουλίου 2018, πέντε μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, στην πρώτη σελίδα του ένθετου «Secret» της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» δημοσιεύθηκε «ρεπορτάζ» με τον τίτλο «Τελικά δεν έχουν τσίπα» και υπότιτλο: «Σε ταβέρνες και χαρτοπαικτικές λέσχες κορυφαία στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τις ώρες της τραγωδίας».

Το δυσφημιστικό κείμενο, όπως αποφάνθηκε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, συνοδευόταν από φωτογραφία του Στέλιου Κούλογλου που είχε τραβηχτεί παράνομα, κατά την διεξαγωγή τουρνουά μπρίτζ την 23η Ιουλίου 2018, την ημέρα δηλαδή της τραγωδίας.

Όπως συμβαίνει συστηματικά με τα fake δημοσιεύματα του κίτρινου φιλοκυβερνητικού Τύπου, το κείμενο που υπέγραφε ο διευθυντής της εφημερίδας, Γιάννης Κουρτάκης, παραβίαζε όλους τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της είδησης (Πού, πότε, πως, γιατί), όπως επισημαίνει το tvxs.gr, το οποίο τονίζει τα ακόλουθα σχετικά με την υπόθεση:

-Πού 1: Ο Σ. Κούλογλου δεν έπαιζε τζόγο σε χαρτοπαικτική λέσχη, αλλά συμμετείχε σε τουρνουά μπριτζ στο σαλόνι του ξενοδοχείου «Δανάη», το οποίο είχε διοργανωθεί από τον Μορφωτικό Σύλλογο της Αίγινας, με την επωνυμία «Ο Καποδίστριας».

-Πού 2: το παραπλανητικό δημοσίευμα απέκρυψε το γεγονός ότι το τουρνουά μπριτζ διεξαγόταν στην Αίγινα, κάνοντας λόγο για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «απολαμβάνουν με ξανθιές κυρίες τα ποτά τους σε πανάκριβα στέκια του Κολωνακίου και τζογάρουν σε χαρτοπαικτικές λέσχες», προσπαθώντας να εμφανίσει τον Στέλιο Κούλογλου αφηρημένα κάπου στην Αθήνα, κοντά δηλαδή στο Μάτι.

-Πότε 1; To «ρεπορτάζ» παραποιούσε και την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, γράφοντας:

«Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες oι οποίες επιβεβαιώνονται από τις φωτογραφίες που έχει στη διάθεση του το Secret, πιστοποιούν ότι από τις 8 το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα για το μόνο πράγμα που αγωνιούσε (ο Κούλογλου-ΣΣ) ήταν εάν θα κερδίσει τον αντίπαλο του στα χαρτιά». Το δημοσίευμα πρόσθετε ακόμη, επικαλούμενο «αυτόπτες μάρτυρες» ότι «ο κ. Κούλογλου δεν σηκώθηκε από το τραπέζι ούτε την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος»!

Στην πραγματικότητα, το τουρνουά ξεκίνησε στις 20:00μμ και τελείωσε στις 23:00μμ. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν και μάλιστα στο ίντερνετ, στις 23:15μ.μ, όταν δεν υπήρχαν πληροφορίες για θύματα! Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιήθηκε μετά τα μεσάνυχτα, δηλαδή τρείς και πλέον ώρες από το τέλος του τουρνουά και την έκδοση των αποτελεσμάτων!

-Πότε 2. Στη διαδικτυακή του έκδοση, το ίδιο δημοσίευμα, με την υπογραφή του Σωτήρη Πολύζου, μετέθετε χρονικά το συμβάν για τις επόμενες μέρες (!), με τίτλο: «Για χαρτιά και παϊδάκια στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εν μέσω εθνικού πένθους». Αλλά το εθνικό πένθος κηρύχθηκε την επομένη της τραγωδίας!

-Πώς και γιατί: To μπριτζ δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον χαρτοπαικτικό τζόγο, δεν παίζεται σε χαρτοπαικτικές λέσχες, ούτε με χρήματα. Πρόκειται για ένα ομαδικό πνευματικό παιχνίδι, παρόμοιο με το σκάκι, στο οποίο ασκούνται εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, οργανωμένοι σε αθλητικά κλαμπ. Πάνω από 700.000 παίκτες σε 120 περίπου χώρες είναι γραμμένοι στα σωματεία αυτά.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 3.000 εγγεγραμμένοι αθλητές με αγωνιστικό δελτίο και διοργανώνονται ετησίως πάνω από 3.000 ημερίδες, μια από την οποία ήταν αυτή της Αίγινας. Τα αθλητικά Σωματεία και η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ, υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

-Ποιος: οι «ξανθιές κυρίες τα ποτά τους στο Κολωνάκι» που συνόδευαν τον χαρτοπαίχτη Κούλογλου ήταν και αυτές μέρος της δημιουργικής φαντασίας των συντακτών της εφημερίδας.

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι «το περιεχόμενο των επίδικων άρθρων, που περιήλθε σε γνώση όλων των αναγνωστών της εφημερίδας, αλλά και των επισκεπτών της ιστοσελίδας, είναι προσβλητικό για την τιμή, την υπόληψη και το κύρος του ενάγοντος, ως ανθρώπου γενικότερα, αλλά πολύ περισσότερο και ως δημοσιογράφου και βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και έκρινε ότι πρέπει να επιδικασθεί στον κ. Κούλογλου, ως χρηματική ικανοποίηση, το «εύλογο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ», το οποίο πρέπει να καταβάλλουν η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα και οι δύο συντάκτες (Κουρτάκης, Πολύζος).

Με την ίδια απόφαση, οι παραπάνω «θα πρέπει να άρουν τη σχετική προσβολή, αποσύροντας από την εν λόγω ιστοσελίδα το δημοσίευμα», ενώ περίληψη της απόφασης και η είδηση ότι καταδικάστηκε η εφημερίδα «θα πρέπει να δημοσιευθεί στη θέση που είχε καταχωρισθεί το επιλήψιμο δημοσίευμα, εντός δεκαπέντε ημερών από την επίδοση της τελεσίδικης απόφασης».

Πέρα από την παραπάνω αγωγή, ο Στέλιος Κούλογλου έχει υποβάλλει και μήνυση κατά των υπευθύνων. Στα Ποινικά Δικαστήρια, η υπόθεση θα εξεταστεί στις αρχές Μαΐου.

Πηγή: tvxs.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…