Εφιάλτης δίχως τέλος στον Αμαζόνιο

Τα μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν να αυξάνονται και να επεκτείνονται.

1440x810 cmsv2 cf78441f eb5e 5a67 81a5 9ee2caab16d4 4098972

Οι φωτιές στη Βραζιλία συνέχισαν να εξαπλώνονται χθες, Σάββατο, ειδικά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, παρά την κινητοποίηση του στρατού και την απαγόρευση της πρακτικής των ελεγχόμενων καύσεων σε εξωτερικούς χώρους στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη.

Κατά το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE), που καταγράφει την εξέλιξη των μετώπων σε πραγματικό χρόνο μέσω δορυφόρων, 3.859 νέες εστίες φωτιάς, εκ των οποίων περίπου 2.000 στον Αμαζόνιο, καταγράφηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου ανακοίνωσε ότι απαγορεύει με διάταγμα την πρακτική των ελεγχόμενων καύσεων στο σύνολο της χώρας. Αλλά με νεότερο διάταγμα, που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, η απαγόρευση περιορίστηκε στην περιοχή του Αμαζονίου όπως αυτή ορίζεται «νομικά»: στις εννέα Πολιτείες όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος. Αλλού, θα επιτρέπεται, αλλά μόνο με άδεια των αρχών, για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Από τον Ιανουάριο ως την 30ή Αυγούστου, σε όλη τη Βραζιλία καταγράφηκαν 88.816 εστίες φωτιάς, εκ των οποίων το 51,9% στον Αμαζόνιο, κάτι που συνδέεται άμεσα, κατά ειδικούς, με την κλιμάκωση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους.

Η Βραζιλία βίωσε ακόμη χειρότερες χρονιές απ’ ό,τι φέτος όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, αλλά από το 2004, όταν άρχισε η ανάλυση της καταστροφής του δάσους σε πραγματικό χρόνο, είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τόσο πολλές φωτιές σε χρονιά μέτριας ξηρασίας, σημειώνουν οι ειδικοί.

Κατά τα στοιχεία από τους δορυφόρους, η αποψίλωση του δάσους επεκτείνεται και συνδέεται με την εκμετάλλευση δασικών περιοχών από υλοτόμους και μεγάλους γαιοκτήμονες.

Ο Μπολσονάρου αρχικά υποβάθμισε την κρίση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, κατηγορώντας τις ΜΚΟ πως ευθύνονται. Κατόπιν πέρασε στη δράση, υπό έντονη πίεση από τη διεθνή κοινότητα, που έχει θορυβηθεί από την κατάσταση στο τροπικό δάσος ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη Γη.

Ο πρόεδρος διέταξε να κινητοποιηθεί ο στρατός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ωστόσο, συνέδεσε την αποδοχή της βοήθειας ύψους 20 εκατ. δολαρίων που πρόσφεραν οι χώρες της G7 με την ανάκληση από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν της δήλωσής του με την οποία πρότεινε να αναζητηθεί τρόπος να παραχωρηθεί ειδικό διεθνές καθεστώς στον Αμαζόνιο.

Κατά δημοσκόπηση του ινστιτούτου Νταταφόλια που μεταδόθηκε χθες Σάββατο, το 66% των Βραζιλιάνων θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να δεχθεί τη διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…