Εφιαλτική πρόβλεψη της Goldman Sachs για την ενεργειακή κρίση

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα είναι βαθύτερες και από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70.

TELEMMGLPICT000306627305 trans NvBQzQNjv4BqqVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ vEN7c6bHu2jJnT8

Εκτίναξη των ενεργειακών λογαριασμών για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κατά δύο τρισ. ευρώ έως τις αρχές του 2023 «βλέπει» η Goldman Sachs, εν μέσω της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης, η οποία συνεχίζει να πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο.

Στη μέγιστη τιμή τους, σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας, οι λογαριασμοί ενέργειας (ρεύματος και θέρμανσης) θα αντιπροσωπεύουν το 15% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. «Η αγορά συνεχίζει να υποβαθμίζει το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης» σχολιάζει η Goldman Sachs.
Εκτιμά, μάλιστα, ότι όλα τα παραπάνω θα είναι ακόμη εντονότερα σε σχέση με ό,τι ζήσαμε στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.

Το «άλμα» στους λογαριασμούς ενέργειας έχει «ταρακουνήσει» τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες αναζητούν τρόπους μείωσης του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια σειρά μέτρων, όπως το πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού αερίου, η αναστολή της διαπραγμάτευσης των ενεργειακών παραγώγων κ.ά. Γαλλία και Γερμανία, επιπρόσθετα, τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των υψηλών ενεργειακών κερδών.

Ανακύπτει πλέον ένα κρίσιμο ερώτημα: πώς και μέχρι ποιου σημείου θα στηριχτούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά τον χειμώνα του 2022-23. Καμιά χώρα-μέλος δεν είναι σε θέση να καλύψει με δημοσιονομικά μέτρα αυτό το κόστος – ούτε καν η Γερμανία, που πρόσφατα ανακοίνωσε μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 1,7% του γερμανικού ΑΕΠ). Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο μετράμε 8 μήνες ακραία υψηλών τιμών, που θα απαιτήσουν διαρκή «πακέτα» στήριξης… ή εγκατάλειψη των νοικοκυριών να τα βγάλουν πέρα μόνα τους.

Η Ευρώπη αναζητά σχέδιο εξόδου

Η εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τιμές, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα μπορούσε να «γλιτώσει» 650 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς ενέργειας στην Ευρώπη, προσφέροντας εν μέρει ανακούφιση σε καταναλωτές και αγορές, και επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» ενεργειακών κερδών (αφορά κυρίως όσες εταιρείες παράγουν ενέργεια, χωρίς να χρησιμοποιούν αέριο).

Φυσικά, το πλαφόν δεν πρόκειται να επιλύσει τελείως το πρόβλημα, με το έλλειμμα να χρειάζεται να «απλωθεί» στους λογαριασμούς σε βάθος 10 – 20 ετών, προσθέτει η αμερικανική τράπεζα, η οποία προτρέπει τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να τιτλοποιήσουν αυτές τις μελλοντικές πληρωμές, προκειμένου να αποφύγουν ένα υπερβολικό βάρος στους ισολογισμούς.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, προειδοποίησε ανοικτά πως η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο: την οριστική διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυτόν τον χειμώνα.

«Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί… Κανείς δεν γνωρίζει… Ίσως και ο ίδιος ο Πούτιν να μην έχει αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι μια πλήρης διακοπή (της ροής) του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του στη Γερουσία.

Με τα καμπανάκια να ηχούν ολοένα και πιο δυνατά η Ιταλία σχεδιάζει να μειώσει την θέρμανση σε σπίτια και επιχειρήσεις τον χειμώνα με απώτερο σκοπό την μείωση των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί και τον περιορισμό των κινδύνων που προέρχονται από την πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Ρώμη συντάσσεται με την σχέδια της Κομισιόν που θέλουν μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.

Μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε την τακτική της Ρωσίας στο ενεργειακό πεδίο. «Πρόκειται για ένα κυνικό παιχνίδι του Πούτιν και για εμάς είναι ένα τεστ ενότητας και αλληλεγγύης. Οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα να κερδίσουν αυτό το τεστ αντοχής και να έχουν το πάνω χέρι» υποστήριξε σε πολύ μικρή ομάδα μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η ΕΡΤ.

Η ευρωπαία αξιωματούχος εστίασε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς καμία σκέψη για παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας. «Χρειάζεται να εξοικονομήσουμε ηλεκτρική ενέργεια με έξυπνο τρόπο. Θα εστιάσουμε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Θα εργαστούμε λοιπόν με τα κράτη μέλη για να στρέψουμε όσο περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Για παράδειγμα, κάποιες αυτοματοποιημένες βιομηχανικές διαδικασίες θα μπορούσαν να στραφούν προς τα Σαββατοκύριακα ή τις νύχτες» τόνισε.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην FAZ, αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο είπε ότι η ενεργειακή κρίση αναμένεται να συνεχιστεί «για μερικά χρόνια» γεγονός που οδηγεί στο να παραμείνουν οι τιμές «υψηλές μακροπρόθεσμα».