Εφιαλτικές προβλέψεις για χιλιάδες κρούσματα τον Αύγουστο

Οι ειδικοί προβλέπουν χιλιάδες κρούσματα και γεμάτες ΜΕΘ

NewsRoom 15/07/2021 | 14:53

Με τα κρούσματα να επιμένουν σε σταθερά υψηλά νούμερα και τον δείκτη μεταδοτικότητας να βρίσκεται στο κόκκινο, οι ειδικοί βαράνε καμπανάκι κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Βασιζόμενοι στα επιδημιολογικά στοιχεία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τον Αύγουστο τα κρούσματα θα σκαρφαλώσουν σε πρωτόγνωρα υψηλά νούμερα, φτάνοντας ακόμα και τις 6.000 ημερησίως, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι υπάρχει έντονος κίνδυνος να βρεθούμε και πάλι με γεμάτες ΜΕΘ

Νίκος Θωμαΐδης: Εκτόξευση κρουσμάτων σε επτά ως 10 ημέρες πανελλαδικά

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ANT1, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά εικόνα της Αττικής, υποστηρίζοντας πως η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα είναι συνεχής, με αποτέλεσμα, να πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για εκτόξευση κρουσμάτων σε 7 ως 10 ημέρες πανελλαδικά.

Αναλυτικότερα, υποστήριξε πως «εδώ και πάνω από 15 ημέρες υπάρχει συνεχής αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες πέντε ημέρες, με χαρακτηριστικά κύματος όπως στα προηγούμενα». Πρόσθεσε επίσης πως εκτός από την Αττική, αύξηση του ιικού φορτίου έχει εμφανιστεί και στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Λάρισα, τον Βόλο, τα Ιωάννινα.

Ερωτηθείς για το αν συμφωνεί με τις δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Σύψα σχετικά με τα 20.000 κρούσματα την ημέρα, η απάντησή του ήταν «φυσικά», και συνέχισε λέγοντας ότι «Τα μοντέλα λειτουργούν υπό κάποια σενάρια, ένα σενάριο έδωσε αυτές τις τιμές. Και ο κ. Σύψας και ο κ. Σαρηγιάννης εξετάζουν κάποια σενάρια. Είναι ένα σενάριο».

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Εως 6.400 μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο

Νωρίτερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης επανέφερε την ανάγκη για αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, υποστηρίζοντας ότι αν δεν πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, ως τον Δεκαπενταύγουστο θα φτάσουμε τις 6.400 κρούσματα, ενώ ο κίνδυνος είναι αναπόφευκτο ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα από το φθινόπωρο και μετά.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «Αν δεν πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα το Σεπτέμβρη, γιατί θα βρεθούν ανοχύρωτοι μπροστά σε πολύ μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, και άρα θα έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων και των αναγκών για ΜΕΘ είναι χαμηλός, αν φτάσουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, όσο και αν είναι μικρή η πιθανότητα σοβαρής νόσησης για έναν νέο οργανισμό, κάποιοι θα νοσήσουν. Στατιστικά ισχύει αυτό. Είναι ένα μικρό ποσοστό, αλλά είναι ικανό να γεμίσει τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ αν πάμε σε πολύ υψηλά κρούσματα»,