Newsroom

Newsroom

Εφεδρεία και στον στενό δημόσιο τομέα

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για πρώτη φορά για πλεονάζον προσωπικό και προανήγγειλε μειώσεις. “Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού στην…

ven

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για πρώτη φορά για πλεονάζον προσωπικό και προανήγγειλε μειώσεις. “Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το κλείσιμο αναποτελεσματικών εταιρειών και σε σχέση με τις απολύσεις”, δήλωσε ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη χώρα μας, Μπομπ Τράα
Την… πόρτα εξόδου από τον στενό δημόσιο τομέα για δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας… άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Βενιζέλος για πρώτη φορά μίλησε για πλεονάζον προσωπικό στον στενό δημόσιο τομέα από το βήμα του συνεδρίου του “Economist” και προανήγγειλε μειώσεις προσωπικού στον κρατικό μηχανισμό, χαρακτηρίζοντας ως “εθνικό στόχο” για το 2012 τη δημιουργία ενός “μικρότερου και εξυπνότερου κράτους”.
Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπ. Τράα, επιχείρησε να… προετοιμάσει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα για τις επερχόμενες απολύσεις αλλά και για νέες περικοπές στους μισθούς τους. “Δεν θα πρέπει να υπάρχουν τόσοι περιορισμοί και ταμπού στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το κλείσιμο αναποτελεσματικών εταιρειών και σε σχέση με τις απολύσεις, τις ακούσιες αποχωρήσεις”, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε “λουκέτα” σε φορείς και μειώσεις αποδοχών.
Οπως γίνεται αντιληπτό, οι πιέσεις της τρόικας στην παρούσα φάση επικεντρώνονται στη δραστική περιστολή των δημόσιων δαπανών μέσα από το τρίπτυχο περικοπές μισθών, κλείσιμο οργανισμών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό καθώς μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για να καλύψει τις αστοχίες του προϋπολογισμού επιλέγει έκτακτα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα (τέλος ακινήτων, έκτακτη εισφορά). Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με τον κ. Τράα γύρω από το αυτονόητο, όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι “δεν μπορούμε να επιβάλλουμε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, δεν νοείται να αυξάνονται φόροι και τέλη”.
Παρεμβάσεις
Υπό αυτό το πρίσμα το οικονομικό επιτελείο φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η εργασιακή εφεδρεία στον στενό πυρήνα των μονίμων υπαλλήλων.
Αναφερόμενος στην εφεδρεία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως “υπάρχει πλεονάζον προσωπικό τόσο στον ευρύτερο όσο και στον στενό δημόσιο τομέα” και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταγράφει την πραγματική κατάσταση παντού στον στενό δημόσιο τομέα και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία στον ευρύτερο. “Ναι, πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση με διαφάνεια, με τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος και με όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης δυναμικού, το οποίο έχει προσόντα και τα οποία μπορεί να τον οδηγήσουν σε έναν δρόμο πάρα πολύ επιτυχή. Οχι αναγκαστικά μέσα στο Δημόσιο”, πρόσθεσε ο υπουργός.
Οσον αφορά την αναδιάρθρωση των φορέων και το κλείσιμο οργανισμών της γενικής κυβέρνησης, ο υπουργός σημείωσε πως εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα δημοσιευτούν οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί εδώ και μέρες για την αναδιάρθρωση των φορέων που περιλαμβάνονται στους τελευταίους δύο νόμους, τους εφαρμοστικούς, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο δημόσιος τομέας πρέπει να αποκτήσει τις διαστάσεις που αντιστοιχούν στο πραγματικό οικονομικό μέγεθος της χώρας.
Το ψαλίδισμα των κρατικών δαπανών θα είναι ο βασικός στόχος του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος βρίσκεται υπό κατάρτιση.
“Η επέμβασή μας, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα κράτος το οποίο είναι μικρότερο, εξυπνότερο, φιλικότερο, αποτελεσματικότερο, πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι ένας εθνικός στόχος και οι προτεραιότητές μας, λοιπόν, για τον προϋπολογισμό του 2012 και για τον νόμο, που θα εκτελεί τον προϋπολογισμό αυτό, είναι σαφώς προσανατολισμένες προς την κατεύθυνση των δαπανών”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Κώστας Τσαχάκης
http://www.ethnos.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…