Έδωσε εντολή η διοίκηση της ΕΡΤ να μην παίξουν πλάνα και φωτογραφίες Μητσοτάκη από την Ικαρία; (εικόνα)

Έντονα ερωτηματικά προκαλεί εικόνα - ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης και στην οποία απεικονίζονται οδηγίες προς της αίθουσα Παραγωγής οι οποίες απαγορεύουν να παιχτούν τα επίμαχα πλάνα Μητσοτάκη από το μπαλκόνι και το γεύμα στην Ικαρία. 

2308903 0

Σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας και πολυφωνίας προκύπτει από εικόνα που δημοσίευσε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης στα κοινωνικά δίκτυα, στην οποία απεικονίζονται οδηγίες προς την αίθουσα Παραγωγής της ΕΡΤ, ώστε να μην παίξουν πλάνα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ικαρία αλλά και μόνο συγκεκριμένα πλάνα του παραιτηθέντα καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη στα οποία εμφανίζεται μόνος.  

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο δημοσιογράφος, «χτες το μεσημέρι, στο δελτίο της ΕΡΤ1, έπαιξε η “επίσκεψη” στην Ικαρία. Προέκυψε χαμός φυσικά και για να μην γίνει ξανά τέτοιο “λάθος”, κολλήθηκε η ανακοίνωση της φωτογραφίας στην Αίθουσα Παραγωγής». Ο Χρήστος Ξανθάκης μάλιστα δεν παραλείπει να σχολιάσει, να τη χαίρεστε τη δημόσια τηλεόραση κύριε Λιβάνιε».

Από το συγκεκριμένο ντοκουμέντο, εγείρεται σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου και η διοίκηση της ΕΡΤ – η οποία παρεμπιπτόντως λειτουργεί υπό την εποπτεία του γραφείου του πρωθυπουργού – οφείλει άμεσα να απαντήσει.

Παράλληλα, το ζήτημα αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την αξιοπιστία της δήμοσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς την ώρα που η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και οι επίμαχες εικόνες και βίντεο αναφέρονται σε ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, η ΕΡΤ λειτουργεί με λογοκρισία και όχι προς όφελος της ενημέρωσης των πολιτών. 

Ηλιόπουλος: Οδηγίες που θυμίζουν ΥΕΝΕΔ

Την εικόνα που κυκλοφόρησε σχολιάζει ο εκρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος με ανάρτησή του σχολιάζει: «Η επιλογή της ΕΡΤ να λογοκρίνει και να “εξαφανίζει” ειδήσεις (υπό τη διοίκηση του κ. Ζούλα, που μέχρι τις εκλογές ήταν διευθυντής του κ. Μητσοτάκη), επιβεβαιώνεται και με γραπτές οδηγίες στην αίθουσα παραγωγών. Οδηγίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πρακτικές της ΥΕΝΕΔ:

Μην τυχόν παίξετε στα δελτία ειδήσεων φωτογραφίες ή βίντεο από το κορονογλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία.

Μην παίζετε φωτογραφίες και βίντεο του κ. Λιγνάδη μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τον επέλεξε για το Εθνικό Θέατρο.

Μιας και η ΕΡΤ υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιος έδωσε αυτές τις εντολές;»

Καφαράκης: Η ΕΡΤ από τα ελάχιστα κανάλια που πρόβαλλαν το βίντεο

Για λογαριασμό της ΕΡΤ απάντησε με επίσημη δήλωση ο διευθυντής ενημέρωσης Φώτης Καφαράκης.

Αναλυτικά, ανέφερε: Ως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν «απαγόρευση» της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12:00, στις 15:00 -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00.

Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση, ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…