Εδώ η Κύπρος τον "κράζει" και ο Βενιζέλος δίνει συνεντεύξεις σε τουρκικά ΜΜΕ για το Κυπριακό

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο μόνος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από την μεταπολίτευση και μετά που κατάφερε να συγκεντρώσει «βέλη» από…

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο μόνος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από την μεταπολίτευση και μετά που κατάφερε να συγκεντρώσει «βέλη» από την Κύπρο για την …στάση του υπέρ της Τουρκίας και έναντι της αδελφής χώρας… Αυτό είναι επίτευγμα που αποδεικνύει το κύρος και το μέγεθος των διπλωματικών χειρισμών του …πολιτικού ανδρός. Σε μια συγκυρία λοιπόν, που ο Ευάγγελος Βενιζέλος βάλλεται από την Κυπρία ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους η οποία ευθέως τον κατηγορεί για στάση ουδετεροφιλίας έναντι της Τουρκίας και σε βάρος της Κύπρου ο υπουργός Εξωτερικών με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με το Κυπριακό και απαριθμεί τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Μέσα στην άκρατη αυτοπροσωπολατρία του ο Έλληνας Υπ.Εξ. δεν ξεχνά να εξηγεί το πόσο φίλη χώρα είναι η Τουρκία και πόσο μπορεί να είναι…

Ο κύριος Βενιζέλος εκφράζει την εκτίμηση ότι Τουρκία και Ελλάδα θα μπορούσαν «να δημιουργήσουν ένα νέο μομέντουμ για την υπέρβαση των χρόνιων σημείων τριβής» εκφράζοντας την αισιοδοξία του τόσο για το μέλλον των διμερών σχέσεων όσο και για τον σταθεροποιητικό ρόλο που οι δύο χώρες θα μπορούσαν να παίξουν για ολόκληρη την περιοχή.

«Σε μια στιγμή αβεβαιότητας και περιφερειακής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνοτουρκική συνεργασία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και θα πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα για όλη την περιοχή» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις περιφερειακές εξελίξεις όσον αφορά την «Αραβική Άνοιξη» ο κ. Βενιζέλος απαντά: «πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, να συνεχίσει το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εντείνει τις προσπάθειές της να εναρμονιστεί την εξωτερική της πολιτική με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ».

«Πιστεύω ότι είναι θετικό ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο ακόμα και αν διαφωνούμε μπορούμε να συζητήσουμε τα πράγματα με πολιτισμένο τρόπο σε όλα τα επίπεδα, εξετάζοντας παράλληλα τρόπους να αναβαθμίσουμε τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς – ειδικά στην ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Πρόκειται για νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών» συμπληρώνει.

Τι δηλώνει για την Κύπρο:

Όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι οι ελληνοκύπριοι περιμένουν μια «θετική απάντηση» από τους τουρκοκύπριους μετά τις πρόσφατες προτάσεις.

«Η σταθερή μας θέση είναι ότι μια συμφωνημένη, βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Στην παρούσα φάση περιμένουμε μια ανταλλαγή προτάσεων από τις δύο πλευρές για όλα τα θέματα που έχουν τεθεί, όπως έχει συμφωνηθεί. Πιστεύουμε, επίσης, ότι θα ήταν θετικό να υπήρχε μια ευνοϊκή απάντηση από τους τουρκοκύπριους και την τουρκική πλευρά στις πολύ επικοδομητικές προτάσεις που κατέθεσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με έμφαση στο άνοιγμα της Αμμοχώστου» αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, τη σημασία της Κύπρου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Προφανώς η εφαρμογή του πολυαναμενόμου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία της Άγκυρας και η ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελέσουν σημαντικό μομέντουμ για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει συστηματικά και ειλικρινά αυτή την προοπτική αρκεί η Τουρκία να ικανοποιεί τις ενταξιακές της υποχρεώσεις». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προαναγγέλλει τέλος τη διεξαγωγή τρίτης συνάντησης του Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας πριν το τέλος του έτους

 

Διαμαρτυρία πολιτών στο Κιλκίς για την κατάσταση στην ΠΑΘΕ – Έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο

Διαμαρτυρία πολιτών στο Κιλκίς για την κατάσταση στην ΠΑΘΕ – Έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο

H Κίνηση Πολιτών δήμου Παιονίας διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον δρόμο «καρμανιόλα» με εκατοντάδες ανθρώπους…

Σοκ στον Πειραιά: Εντοπίστηκε απαγχονισμένος άντρας μέσα σε κρουαζιερόπλοιο

Σοκ στον Πειραιά: Εντοπίστηκε απαγχονισμένος άντρας μέσα σε κρουαζιερόπλοιο

Απαγχονισμένος στην καμπίνα του βρέθηκε 36χρονος σε κρουαζιερόπλοιο που ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Πειραιά.

ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός: Δεν ξεκινούσε το παιχνίδι για ένα πανό στους Ζωσιμάδες – Τι έγραφε

ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός: Δεν ξεκινούσε το παιχνίδι για ένα πανό στους Ζωσιμάδες – Τι έγραφε

Ο Μανούχος ενημέρωσε πως δεν θα σφυρίξει σέντρα αν δεν κατέβει και οι παίκτες… παρακαλούσαν…

Βασίλης Καρράς: Η ανακοίνωση του fan club του για την υγεία του – «Σεβαστείτε τον αγώνα του επιτέλους”»

Βασίλης Καρράς: Η ανακοίνωση του fan club του για την υγεία του – «Σεβαστείτε τον αγώνα του επιτέλους”»

Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών, που κάνουν λόγο για επιδείνωση της υγείας του

Υπ. Εξωτερικών για την επίθεση στην Άγκυρα: Καταδικάζουμε την βομβιστική ενέργεια

Υπ. Εξωτερικών για την επίθεση στην Άγκυρα: Καταδικάζουμε την βομβιστική ενέργεια

«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο…