Newsroom

Newsroom

Έδιωξαν καρκινοπαθή και της ακύρωσαν χημειοθεραπεία επειδή δεν είχε ΑΜΚΑ

Κυβέρνηση και Κικίλιας «παίζουν» με τις ζωές των ασθενών

νοσοκομείο 1

Την πόρτα της εξόδου σε καρκινοπαθή γυναίκα, υπήκοο χώρας των Βαλκανίων, έδειξε την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, απαγορεύοντάς της να προχωρήσει σε χημειοθεραπεία επειδή δεν είχε φροντίσει να αποκτήσει ΑΜΚΑ.

Το περιστατικό αποκαλύπτει η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» σήμερα, μέσα από δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη, ο οποίος θεωρεί ότι σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως “πελάτης” ένας ασθενής σε δημόσιο νοσοκομείο, και κυρίως βέβαια όταν πρόκειται για μια ανήμπορη γυναίκα από άλλη χώρα, που έχει έρθει στην πατρίδα μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, με την ίδια της τη ζωή, όμως, ξαφνικά, να απειλείται σοβαρά απ’ την επάρατη νόσο!

«Η μη παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ανασφάλιστο ογκολογικό ασθενή μετανάστη, στο ΠΑΓΝΗ, την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος δεν είχε ΑΜΚΑ, αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι το υπουργείο Υγείας, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση, δυστυχώς, θεωρούν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και τους ασθενείς πελάτες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και ειδικότερα του σφαγιασμού των επιχορηγήσεων για τη νοσηλεία των οικονομικά αδύνατων», καταγγέλλει στη «Νέα Κρήτη» ο Δημήτρης Βρύσαλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γυναίκα αυτή είχε υποβληθεί σε σειρά χημειοθεραπειών στην Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.

«Ερχόταν κάθε περίπου 15 με 20 μέρες και έκανε χημειοθεραπεία. Μέχρι που την περασμένη Παρασκευή, αφού της έγινε η καθιερωμένη αιμοληψία για να γίνει η επόμενη χημειοθεραπεία, της απάντησαν ότι δεν μπορεί να υποβληθεί σε αυτή επειδή στερείται ΑΜΚΑ και δεν είχε φροντίσει μέχρι τη στιγμή εκείνη να το βγάλει. Για λόγους που δεν μπορώ να γνωρίζω», συμπληρώνει ο Δημήτρης Βρύσαλης, «η γυναίκα αυτή δεν είχε καταφέρει να βγάλει ΑΜΚΑ, παρότι της είχαν επισημάνει από καιρό ότι έπρεπε να μεριμνήσει»…

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στο σημείο αυτό υπενθυμίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει μέτρα διευκόλυνσης των αλλοδαπών να αποκτήσουν ΑΜΚΑ. «Έστω και με πολλές δυσκολίες, αυτό γινόταν τότε. Η σημερινή, όμως, κυβέρνηση έκανε τις προϋποθέσεις αυτές ακόμα δυσκολότερες. Και ως εκ τούτου, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, ότι τώρα που περιμένουμε και στην Κρήτη μετανάστες και ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα από πιθανά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δε θα έχει ΑΜΚΑ και μπορεί να υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για την έκδοση αυτού»…

Έχουν κόψει τα κονδύλια

«Τα τελευταία χρόνια το κονδύλι που προϋπολογίζεται γι’ αυτόν τον σκοπό παραμένει πενιχρό και φυσικά ανεπαρκές. Η πολιτική μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης που ακολουθούν τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση – σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. – έχει ένα και μόνο στόχο: η κρατική ευθύνη να περιοριστεί στην παροχή στοιχειωδών μόνο υπηρεσιών υγείας, πέρα από τις οποίες αυτή αποτελεί ατομική υπόθεση και εμπόρευμα, που πωλείται και αγοράζεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός», όπως δήλωσε στη «Νέα Κρήτη» χθες ο Δημήτρης Βρύσαλης.

«Είναι ενδεικτικό ότι η εγκύκλιος του υπουργείου που βάζει φραγμούς στη νοσηλεία ανασφάλιστων στόχο έχει, όπως ομολογείται, την αποφυγή απώλειας εσόδων για το νοσοκομείο. Βέβαια πάγια τακτική και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι να προσπαθεί σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική να κάνει συνενόχους τους εργαζομένους στην υγεία, υποχρεώνοντάς τους να γίνουν οι ίδιοι εισπράκτορες ή αρνητές θεραπειών, εξετάσεων, νοσηλειών κ.ά., υποχρεώνοντάς τους στην ουσία να καταργούν τον φυσικό και ηθικό τους ρόλο, που είναι η υπεράσπιση και η προαγωγή της υγείας των ανθρώπων και η παροχή περίθαλψης και φροντίδας δίχως περιορισμούς και προϋποθέσεις. Αν αυτοί θέλουν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε, δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη… Δηλώνουμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι οι υγειονομικοί τη μόνη υποχρέωση που αναγνωρίζουν είναι απέναντι στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, να τους παρέχουν δηλαδή δωρεάν και δίχως άλλους περιορισμούς ό,τι καλύτερο είναι δυνατό σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις».

Όπως συνεχίζει ο Δημήτρης Βρύσαλης, «το κράτος πρέπει να αναλάβει πλήρως και αποκλειστικά τη χρηματοδότηση για παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, απολύτως δωρεάν, καταργώντας τις πληρωμές και συμμετοχές για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα και άλλες θεραπείες. Πρέπει να υπάρχει καθολικά ισότιμη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης, με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Καμιά αναβολή θεραπειών εισαγωγών, κ.ά., για οικονομικούς ή άλλους μη επιστημονικά-ιατρικά δικαιολογούμενους λόγους».

* Πηγή: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…