ΕΔΕ μετά την κατακραυγή για την αστυνομική αυθαιρεσία στα Εξάρχεια

Σε ΕΔΕ αναγκάστηκε να προχωρήσει το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, μετά τις καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία και την κατακραυγή που ακολούθησε

NewsRoom 09/12/2019 | 14:30

Παρά την άρνηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παραδεχτεί την αστυνομική βία και τον εξευτελισμό διαδηλωτών που κατήγγειλαν η αντιπολίτευση, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήθος κόσμου, όπως αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διέταξε τη διερεύνηση από τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου, των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα επεισόδια στα Εξάρχεια, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.

Όλο το δημόσιο υλικό, έντυπο και ψηφιακό, είχε το Σάββατο αποσταλεί από το Αρχηγείο στον Συνήγορο του Πολίτη, για τις δικές του κατά το νόμο ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το βράδυ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, αναφέροντας ότι «δεν υπήρξε ακραία καταστολή».

«Οι άντρες των ΜΑΤ δεν εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας, συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότοφ και τις πέτρες στα χέρια» έγραφε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, απαντώντας στις καταγγελίες για αστυνομική βία, σεξουαλική κακοποίηση και εξευτελισμό από άντρες των ΜΑΤ στην περιοχή των Εξαρχείων.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανήλθε σήμερα με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Αστυνομία είναι ένα περήφανο Σώμα, που εφαρμόζει το νόμο και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ κάνει λόγο για «φαρισαϊσμό που ξεχειλίζει» σε σχέση με τις καταγγελίες περί ακραίας καταστολής, ενώ αμφισβητεί και τα βίντεο που την αποτυπώνουν.