«Έχει διασύρει την Εκκλησία» – Μονόδρομος η καθαίρεση του τέως Μητροπολίτη Κιτίου από την Ιερά Σύνοδο (Video)

«Άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα σ’ αυτές τις νοοτροπίες του δεσποτισμού, δεν αλλάζουν εύκολα. Δεν περίμενα άλλη συμπεριφορά από τον συγκεκριμένο», ανέφερε ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικης.

Μετά την καταδικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο τον έκρινε ένοχο για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης, η καθαίρεση του Μητροπολίτη τέως Κιτίου από την Ιερά Σύνοδο είναι πλέον μονόδρομος, όπως ανέφερε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

Ένοχος 41 χρόνια μετά

Πρόκειται για ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 1981. Η γυναίκα, 58 ετών σήμερα είχε καταθέσει πριν από λίγους μήνες ότι τότε είχε επισκεφθεί πέντε φορές στο γραφείο του τον Μητροπολίτη Κιτίου, προκειμένου να λάβει επίδομα ως ορφανή, εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της. Κατά τα λεγόμενά της, την πέμπτη φορά, ο ιερέας την κλείδωσε στο γραφείο του και της επιτέθηκε άσεμνα.

Όπως είπε ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, πρόκειται για απόφαση-καταπέλτη που δίνει το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

«Αυτός ο άνθρωπος προέρχεται από τη σχολή των δεσποτάδων. Από αυτούς που νόμιζαν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, χωρίς να τους μηνύσει κανένας. Είχαν το επιχείρημα, θα τα βάλεις με το δεσπότη σου; Θα τα βάλεις με την Εκκλησία; Και είναι αλήθεια ότι ο κόσμος φοβόταν. Είχε έναν ιερό φόβο απέναντι στο ράσο […] Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά».

Αναφερόμενος στην Ιερά Σύνοδο, ο κ. Κυριακού είπε ότι τα όρια δράσης της είναι περιορισμένα, καθώς δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην καθαίρεση του συγκεκριμένου κληρικού, σημειώνοντας σε έντονο ύφος ότι ο τέως Κιτίου έχει διασύρει την Εκκλησία με τη δράση του.

«Αυτοί οι άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα σ’ αυτές τις νοοτροπίες του δεσποτισμού, δεν αλλάζουν εύκολα. Δεν περίμενα άλλη συμπεριφορά από τον συγκεκριμένο».

Την καταδίκη σχολίασε και ο Δικηγόρος, Μάριος Κουκουμάς, ο οποίος έκανε λόγο για μία εμπεριστατωμένη και λεπτομερή απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία αναδεικνύει όλα τα εμπόδια που έχουν τεθεί πολλές φορές και δημιουργούν δυστοκία στα θύματα, τα οποία δεν καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά.

Πλέον, είπε, θεωρείται δεδομένη η άσεμνη επίθεση σε μία υπόθεση του 1981, κάτι που δίνει απάντηση σε όσους έλεγαν «ποιος ο λόγος να πάει να καταγγείλει» μετά από τόσα χρόνια.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουκουμάς, τίθεται ζήτημα θεσμών και τι αυτοί κάνουν ώστε να δημιουργήσουν ένα δίχτυ προστασίας και στήριξης, για να οδηγούνται στο δικαστήριο οι θύτες.

Καταληκτικά, σημείωσε ότι η απόφαση θέτει τη θέση ισχύος της αρχιεροσύνης στην Κύπρο θεσμικά και κοινωνικά.

Δείτε το βίντεο:

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…