Έβρος: Τεράστια αγροτική καταστροφή από χαλάζι – Δεν έχει γίνει ακόμα καταγραφή των ζημιών καταγγέλλουν οι αγρότες

Τεράστια είναι η ζημιά που υπέστησαν οι αγρότες στην περιοχή του Έβρου από την χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

572090be1dc5246c1f8b498f

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο koutipandoras.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης, στις περιοχές των χωριών Βύσσα, Καστανιές και Κέραμο η ζημιά αγγίζει το 100%.

Μόνο στο χωριό Βύσσα οι εκτάσεις που υπέστησαν ζημιά φτάνουν στα 5000 στρέμματα και σε πολλά από αυτά το χαλάζι που συσσωρεύτηκε έφτασε το μισό μέτρο και χρειάστηκε οι αγρότες να βάλουν μηχανήματα για να το απομακρύνουν.

Οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ εντωμεταξύ δεν έχουν κάνει ακόμα τις σχετικές εκτιμήσεις καθώς όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος είχαν απεργία.

Η καταγραφή από τους ελεγκτές αναμένεται να γίνει την Κυριακή του Θωμά.

Στα χωράφια που επλήγησαν οι καλλιέργειες είχαν να κάνουν κυρίως με σιτάρι, βαμβάκι, ηλιόσπορα αλλά και καλλιέργειες υψηλού κόστους όπως αρακάς και σκόρδα.

Όπως μας τόνισε ο Γιάννης Μαργαριτίδης ακόμα και αν και όποτε δοθούν οι αποζημιώσεις σε καμιά περίπτωση δεν θα καλύψουν το 100% της ζημιάς. Πέρυσι ενδεικτικά ανάλογες αποζημιώσεις που δόθηκαν έφτασαν με το ζόρι στο 20%.

Οι αγρότες του Έβρου θέτουν και ζήτημα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που όπως μας είπαν δεν διευκολύνει την όλη διαδικασία.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» απαιτεί:

  • Άμεση αποτίμηση όλων των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.
  • Έγκαιρη αποζημίωση στο 100% των ζημιών.

Αξίζει να προσθέσουμε πως αύριο Μεγάλη Πέμπτη, ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει νέα δόση αποζημιώσεων ύψους 20.346.717 ευρώ σε συνολικά 11.783 παραγωγούς για ζημίες που υπέστησαν στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο το 2015 και 2016 με το νομό Ηρακλείου Κρήτης να απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό.

(φωτο αρχειο eurokinissi)

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

181019 arisvspaok ph1

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της Superleague που θα κρίνει τον πρωταθλητή η πόλη…