Εμπρός… πίσω! Κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση

Σε πρόβλημα εξελίσσονται τα χιλιάδες νοικοκυριά που θερμαίνονται χρησιμοποιώντας ρεύμα ή φυσικό αέριο και όχι πετρέλαιο

πετρέλαιο θερμανσης

Από «λύση», φαίνεται πως το φυσικό αέριο μετατρέπεται σε «πρόβλημα» λόγω της αύξησης των τιμών, αλλά και της μείωσης της ροής ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλούν σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κίνητρα που εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση με σκοπό την επιστροφή των νοικοκυριών στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να απεξαρτηθούν από τη χρήση ηλεκτρισμού για τη θέρμανσή τους τον χειμώνα. Παράλληλα, το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό κατοικιών που έχει εγκαταστήσει λέβητες φυσικού αερίου, φαίνεται πως έχει γίνει… «πονοκέφαλος» για το κυβερνητικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, μελετάται η παροχή ενισχυμένων κινήτρων για να «ξαναβάλουν μπρος» οι καυστήρες πετρελαίου όπου υπάρχουν, καθώς τα τελευταία χρόνια συντελείται ένας επιδοτούμενος μαζικός μετασχηματισμός με την εγκατάσταση καυστήρων φυσικού αερίου.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ότι οι Έλληνες άλλαξαν συνήθειες, σταματώντας να θερμαίνουν τα σπίτια τους με πετρέλαιο και πλέον επιλέγουν το ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να έρχονται «φουσκωμένοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και οι εισαγωγές φυσικού αερίου περιοριστούν σε 250 έως 300 ευρώ τότε θα υπάρξουν λογικές τιμές για τους καταναλωτές. Με αυτά τα δεδομένα, πλέον, από το κυβερνητικό επιτελείο, μελετώνται κίνητρα που θα πείσουν τους πολίτες να βάλουν και πάλι μπροστά τους καυστήρες πετρελαίου.

Επαρκής θέρμανση αυτόν τον χειμώνα, με τέτοια τιμή φυσικού αερίου, είναι προφανές ότι δύσκολα μπορεί να υπάρξει, εκτός αν το υπουργείο Οικονομικών αδειάσει τα κρατικά ταμεία για να επιδοτήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου, καθώς οι περσινές ενισχύσεις των 20-30 ευρώ συν την ανάλογη στήριξη από τη ΔΕΠΑ δεν καλύπτουν ούτε τις ελάχιστες ανάγκες.

Με αυτό το δεδομένο, το «πακέτο» που σχεδιάζεται και θα οριστικοποιηθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου βασίζεται σε τρεις άξονες:

1) κίνητρα για χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος,

2) κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας,

3) ενισχύσεις στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

ΕΚ_πετρέλαιο θερμανσης

Συμφέρει το πετρέλαιο;

Επιστρέφοντας στον προβληματισμό αν το πετρέλαιο θέρμανσης, με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης στα 1,70 ευρώ, συμφέρει πιο πολύ σε σχέση με το φυσικό αέριο, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δίνει την απάντηση: «Με τιμή φυσικού αερίου στα 270 ευρώ, είναι σαν να αγοράζεις πετρέλαιο θέρμανσης με 10 ευρώ το λίτρο».

Ωστόσο μεγάλο αγκάθι εκτός από την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένον οι επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο καθώς υπολογίζεται ότι για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος και να μετριαστεί το βάρος για τους καταναλωτές θα πρέπει να «θυσιαστεί» σε μηνιαία βάση κονδύλι 1,5 δις. με βάση τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου, που δεν υπάρχει!

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι το κόστος των μέτρων στήριξης για φέτος θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης.

«Βόμβα» Κοττάκη: Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Google, Facebook για απόκρυψη των αποκαλύψεων σχετικά με τις υποκλοπές

«Βόμβα» Κοττάκη: Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Google, Facebook για απόκρυψη των αποκαλύψεων σχετικά με τις υποκλοπές

Χρησιμοποιεί το αφήγημα της «ρωσικής παρέμβασης» για να πείσει Google και Facebook να μην «παίζουν»…

Ένας νεκρός και δύο εγκλωβισμένοι μεταλλεργάτες από κατάρρευση στοάς σε ορυχείο της Φωκίδας

Ένας νεκρός και δύο εγκλωβισμένοι μεταλλεργάτες από κατάρρευση στοάς σε ορυχείο της Φωκίδας

Δεύτερο εργατικό δυστύχημα σε μία ημέρα. Άλλη μια τραγωδία σημειώθηκε σήμερα, μετά το εργατικό δυστύχημα…

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια ανατρεπτική συνέντευξη: Τα τρία λάθη που έκανα ως υπουργός Οικονομικών

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια ανατρεπτική συνέντευξη: Τα τρία λάθη που έκανα ως υπουργός Οικονομικών

Τι απαντά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στην ερώτηση αν... «θα ξανάπαιρνε το υπουργείο Οικονομικών;»