Newsroom

Newsroom

Έβαλαν αθώο στη φυλακή με ψεύτικα στοιχεία ως παιδόφιλο

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2005, το σύνολο σχεδόν των εφημερίδων στη χώρα κυκλοφορεί με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, που αφορούν κύκλωμα παιδεραστίας. Το κύκλωμα, του οποίου ως εγκέφαλος φωτογραφίζεται ένας 72χρονος από το Μαρούσι, φαίνεται πως είναι τμήμα διεθνούς κυκλώματος. Η Αστυνομία διαρρέει και όλες οι εφημερίδες έχουν τις ίδιες λεπτομέρειες για τον 72χρονο, που φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε βιασμούς παιδιών και στη συνέχεια εμπορευόταν τις φωτογραφίες στο ίντερνετ.

5885da901dc52476658b4837

του Κώστα Βαξεβάνη

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο άθλιος παιδόφιλος βρέθηκε με CDs και σκληρούς δίσκους στην κατοχή του, με χιλιάδες φωτογραφίες μικρών παιδιών, ενώ η ΔΗΕ οδηγήθηκε στα ίχνη του σε συνεργασία με το FBI.

Οι τίτλοι των ημερών εκείνων είναι χαρακτηριστικοί: «Βιασμοί δίχρονων παιδιών» (Καθημερινή), «Διεθνές κύκλωμα παιδόφιλων πίσω από τη δράση του 72χρονου. Κάποιες από τις 3.000 φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί στο σπίτι του» (Espresso), «Ο 72χρονος “κορυφή” του κυκλώματος παιδεραστίας στην Ελλάδα» (Ελευθεροτυπία). Ο παιδόφιλος, κατά τις πληροφορίες της Αστυνομίας, είχε αρνηθεί να δώσει τους αμαρτωλούς κωδικούς στη ΔΗΕ, λέγοντας μάλιστα «αν είσαστε μάγκες σπάστε τους», και πηγαινοερχόταν στην Αμερική όπου συναντούσε τον οργανωτή του διεθνούς κυκλώματος…

Δεν πρόκειται όμως για σενάρια των δημοσιογράφων. Στις 3 Φεβρουαρίου 2005, ο αστυνομικός της ΔΗΕ, Κωνσταντίνος Λακκοβικιώτης, καταθέτει στην ανακρίτρια όσα γράφουν οι εφημερίδες. Λέει συγκεκριμένα: «Στην υπηρεσία μου περιήλθε, μέσω της Αμερικανικής Πρεσβείας, πληροφορία των αμερικανικών Αρχών ότι γίνεται διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας από έλληνα χρήστη με στοιχεία [email protected], ο οποίος εντοπίστηκε κατόπιν ανακριτικής έρευνας από τις αμερικανικές Αρχές ότι είχε και αυτός τους κωδικούς της ιστοσελίδας εκτός από τον αμερικανό ιδρυτή αυτής… 


Από τα αρχεία της υπηρεσίας μας προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος μετέβαινε συχνά στην Αμερική, δούλευε στην Αμερικανική Βάση στην Ελλάδα και μετέβαινε σε τακτά χρονικά διαστήματα στη Ν. Υόρκη, όπου συνελήφθη ο ιδρυτής της ιστοσελίδας και ήταν και η βάση της ιστοσελίδας. Η γνώση από τον κατηγορούμενο των κωδικών πρόσβασης στην ανωτέρω ιστοσελίδα, συνεπάγεται τη δυνατότητα του κατηγορούμενου να διαμορφώνει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συντηρώντας και ανανεώνοντας αυτό, δυνατότητα την οποία δεν έχει οποιοσδήποτε χρήστης, ο οποίος μπορεί να δει μόνο το υλικό της… Στην οικία του κατηγορούμενου βρέθηκαν πλήθος από δισκέτες και CD H/Y όπου επίσης περιέχεται υλικό παιδικής πορνογραφίας αποτυπωμένο σε περίπου 1.000 φωτογραφίες…

Το υλικό αυτό το έχει κατασκευάσει ο ίδιος ο κατηγορούμενος είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με άλλους, κατόπιν φωτογραφίσεων και βιντεοσκοπήσεων των ανηλίκων, δραστηριότητα την οποία είχε και κατά τη μετάβασή του στη Ν. Υόρκη όπου συνεργαζόταν με τον ιδρυτή της ιστοσελίδας… Το γεγονός ότι μετέβαινε και είχε συναλλαγές με την Αμερική, την ύπαρξη πολλών ιστοσελίδων με τις οποίες συνεργαζόταν, τη μοναδικότητα των εκτιθέμενων και διακινούμενων από αυτές φωτογραφιών, τη συνεργασία μας με τις αμερικανικές διωκτικές Αρχές, πιστεύουμε ότι αποτελεί μέλος ευρύτερου κυκλώματος παρασκευής, κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας».


Μετά από τις διαβεβαιώσεις και τις καταθέσεις του αστυνομικού της ΔΗΕ Λακκοβικιώτη, ο κατηγορούμενος, Χαράλαμπος Μπούρας, στα 72 του χρόνια, προφυλακίζεται και παραμένει προφυλακισμένος επί 17 μήνες στη φυλακή, όπου υπέστη δύο εγκεφαλικά. Στις 6 Ιουνίου 2006, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας κηρύσσει ομόφωνα αθώο τον Χαράλαμπο Μπούρα με απαλλακτική πρόταση και του εισαγγελέα.

Τα στημένα και πλαστά στοιχεία

Ήταν η αθώωση του Χαράλαμπου Μπούρα, ο οποίος εμφανίστηκε ως ο οργανωτής του κυκλώματος της παιδοφιλίας στην Ελλάδα, μια διαφορετική αποτίμηση των στοιχείων από το δικαστήριο; Ένα σύνολο αμφιβολιών που έγειρε την υπόθεση υπέρ του κατηγορούμενου;

Η ακροαματική διαδικασία απέδειξε πως όσα περιέγραφε το κατηγορητήριο δεν ήταν απλώς φουσκωμένα, αλλά κατασκευασμένα.

Ο Χαράλαμπος Μπούρας, από γεροντική βαρεμάρα και περιέργεια, μπήκε σε ένα site σεξουαλικού περιεχομένου και έδωσε τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας προκειμένου να δει φωτογραφίες. «Το έκανα από περιέργεια, με την ίδια ακριβώς λογική που κάποιος μπαίνει για να δει ταινίες Δράκουλα», λέει στο δικαστήριο.


Το FBI, το οποίο έκανε επιχείρηση εναντίον του κατόχου της ιστοσελίδας παιδικής πορνογραφίας στο Μίτσιγκαν της Αμερικής, συνέλαβε τον Έντουαρντ Χάρβεϊ. Στις 14 Ιανουαρίου 2005, το FBI ενημέρωσε τη ΔΗΕ πως ο έλληνας Χαράλαμπος Μπούρας είχε μπει σε αυτή τη σελίδα και ζήτησε, όπως γράφει το έγγραφο, «να επικοινωνήσετε με τον Χαράλαμπο Μπούρα και να τον εξετάσετε σε σχέση με την πιθανή κατοχή, από αυτόν, παιδικής πορνογραφίας καθώς και με συναλλαγές του με τον Έντουαρντ Χάρβεϊ. Τυχόν στοιχεία, που θα συγκεντρωθούν σε σχέση με το ζήτημα αυτό, παρακαλούμε να δοθούν στο Νομικό Γραφείο της Αθήνας».

Το FBI, δηλαδή, ζητά να παρθούν πληροφορίες από τον Μπούρα. Αντί γι’ αυτό, ξεκινά η επικοινωνιακή και ποινική χιονοστιβάδα που θέλει τον Μπούρα εγκέφαλο κυκλώματος παιδόφιλων. Όλα τα στοιχεία, που εμφανίζονται ως αποδεικτικά, αποδεικνύονται ψευδή. Ενώ ο αστυνομικός της ΔΗΕ έχει καταθέσει πως από τα αρχεία της υπηρεσίας προκύπτει πως ο Μπούρας ταξίδευε συχνά στην Αμερική για να έρθει σε επαφή με τον Έντουαρντ Χάρβεϊ, αποδεικνύεται στο δικαστήριο πως ο Μπούρας είχε ταξιδέψει τελευταία φορά στην Αμερική το 1987, δύο χρόνια δηλαδή πριν ανακαλυφθεί το ίντερνετ.

Ενώ η κατηγορία εναντίον του, σύμφωνα με τον αστυνομικό της ΔΗΕ, προκύπτει από το έγγραφο του FBI, το έγγραφο που προσκομίζεται στο δικαστήριο δεν έχει καμία ενοχοποιητική αναφορά στον Μπούρα. Ο αστυνομικός Λακκοβικιώτης στο δικαστήριο εξεταζόμενος δηλώνει πως δεν θυμάται ακριβώς κι ότι μάλλον οι πληροφορίες προέρχονταν από αμερικανούς πράκτορες.

Στο δικαστήριο καταθέτει ως μάρτυρας ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας, Χρήστος Μπούμπαλος, ειδικός στα ηλεκτρονικά πειστήρια, ο οποίος εξετάζοντας όσα υπάρχουν στη δικογραφία ως πειστήρια είναι κατηγορηματικός πως:

1ον.

Ο Μπούρας απλώς αγόρασε πρόσβαση συνδρομητή και δεν είναι διακινητής ή ιδιοκτήτης ή συνδιαχειριστής της σελίδας.

2ον.

Αν ήταν διαχειριστής, δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει για να μπει στη σελίδα. Αν δηλαδή είχε κωδικούς διαχειριστή, δεν θα αγόραζε με την κάρτα του κωδικό πρόσβασης.

3ον.

Αποδεικνύεται, από τα έγγραφα των αμερικανικών Αρχών που έλαβε η ΔΗΕ, πως ήταν πελάτης πληρώνοντας 49,9 δ ο λ ά ρ ι α.

4ον.

Δεν υπάρχουν πουθενά στοιχεία στη δικογραφία πως είχε οποιαδήποτε συναλλαγή με τον Έντουαρντ Χάρβεϊ.

5ον.

Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη πως διακίνησε με οποιονδήποτε τρόπο υλικό, όπως απαιτεί ο νόμος προκειμένου να κατηγορηθεί.

6ον.

Οι αγορές που εμφανίζεται να κάνει και περιέχονται στη δικογραφία είναι πακέτα κοινής αναβάθμισης λογισμικού του υπολογιστή και antivirus.

7ον.

O κατηγορούμενος δεν είχε καν τον τεχνικό εξοπλισμό για να κάνει τέτοιες ενέργειες.

Εξάλλου, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας, μετά από εργαστηριακό έλεγχο, συμπέρανε πως οι μηχανές του Μπούρα, τις οποίες σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού της ΔΗΕ «προφανώς είχε για το σκοπό αυτό» (σ.σ. για φωτογράφηση παιδιών), δεν είχαν καμία σύνδεση με κάτι τέτοιο.

Παρουσίασαν τα λογιστικά φύλλα ως αποδείξεις αγοραπωλησίας παιδόφιλου

Το στοιχείο, όμως, που εμφανίζεται από τη ΔΗΕ με τον πιο προκλητικό τρόπο ως ενοχοποιητικό, είναι ένα λογιστικό φύλλο που εμφανίζει διάφορα ποσά να έχουν διακινηθεί το 2000, προφανώς από τον Μπούρα, με την ένδειξη «DK» δίπλα σε κάθε ποσό.

Όπως προέκυψε στο δικαστήριο, οι «πληρωμές» ήταν έκθεση κάποιου συνονόματου λογιστή Μπούρα και βρίσκονταν στη διάθεση της Αστυνομίας από άλλη υπόθεση. Σε δήλωσή του για αυτό το έγγραφο, που εμφανίστηκε ως αποδεικτικό στοιχείο της συναλλαγής, ο λογιστής Δημήτρης Μπούρας δηλώνει στο δικαστήριο εγγράφως:

«Δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση αλλά έχει αποσπαστεί από έκθεσή μου, σχετικά με κατάσταση αμοιβών προσωπικού και διοίκησης, που εκπόνησα με την ως άνω ιδιότητά του λογιστή πραγματογνώμονος… διά την οποία διατάχθηκα να ενεργήσω λογιστική διαχειριστική πραγματογνωμοσύνη και να αποφανθώ για την εταιρία Σιγάλας Α.Τ.Ε.». Όπως σημειώνει ο λογιστής, το «DK» δίπλα στα ποσά σημαίνει δηνάρια Κουβέιτ.

Το ερώτημα είναι ποιος έβαλε μια πραγματογνωμοσύνη άλλης υπόθεσης στην υπόθεση του Χαράλαμπου Μπούρα και μάλιστα για να τον ενοχοποιήσει;

Τη λεπτομέρεια αυτή δηλώνει πως δεν την θυμάται ο αστυνομικός της ΔΗΕ και μάρτυρας κατηγορίας, όπως και πολλά άλλα ενοχοποιητικά, τα οποία με ευκολία δηλώνει στην ανάκριση αλλά αναιρεί στο δικαστήριο υπό τις ασφυκτικές ερωτήσεις του δικηγόρου Μανώλη Παπαδάκη.

Ο δρόμος προς τη δόξα

Η υπόθεση του αθώου Μπούρα είναι ιστορικά η πρώτη μεγάλη επιτυχία για τη ΔΗΕ. Τα κανάλια βοούν για το τέρας που συνελήφθη και το οποίο ήταν εγκέφαλος κυκλώματος που κατάφερε να εξαρθρώσει η ομάδα του Σφακιανάκη. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Μανώλης Σφακιανάκης, αμέσως μετά τη σύλληψη του αθώου Μπούρα, δηλώνει:

«Η συγκεκριμένη μορφή εγκληματικότητας συνεχώς φουντώνει, παρουσιάζονται συνεχώς νέες υποθέσεις, ιστοσελίδες ξεφυτρώνουν από παντού. Πριν από δύο χρόνια θα θεωρούσαμε πολύ σημαντικό να βγάλουμε δυο-τρεις τέτοιες υποθέσεις μέσα σε μια χρονιά και τώρα απαριθμούμε δεκάδες».

Έκτοτε, ο επικεφαλής της ΔΗΕ θα κάνει πολλές αντίστοιχες δηλώσεις σε ΜΜΕ και συνέδρια, εμφανίζοντας την υπηρεσία ως τον σύγχρονο προστάτη των παιδιών μας.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…