«Εάλω το Παρίσι»

Σε μείζονα πολιτική κρίση στη Γαλλία έχει εξελιχθεί η  σύγκρουση με τα «κίτρινα γιλέκα». Φωτιές, κατεστραμμένες βιτρίνες, κλειστά καταστήματα και σταθμοί μετρό, δακρυγόνα και οδομαχίες συνέθεσαν την εικόνα που επικράτησε στην γαλλική πρωτεύουσα.

παρισι

Τα  «κίτρινα γιλέκα», έχουν αναχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «κινδύνους» για την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, που βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για τις υψηλές τιμές διαβίωσης στη χώρα. Ο Γάλλος πρόεδρος, αναμένεται να επιστρέψει την Κυριακή (2/12) στη Γαλλία από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Αργεντινή,  και συγκαλεί  έκτακτη συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ (σ.σ η έκταση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου 100 ανθρώπων, οδήγησαν να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα COP24), τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και τις «αρμόδιες υπηρεσίες» για να επιχειρηθεί να βρεθεί μια απάντηση σ’ ένα κίνημα που μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.  

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού». «Οι ένοχοι γι’ αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ ο Κριστόφ Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί σε  κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Παρίσι. 

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε επιβληθεί μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι το 2015, αλλά και μετά τις ταραχές στα προάστια τον Νοέμβριο του 2005. Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου δύο συνδικάτα αστυνομικών, ενώ  ζητούν και  «την ενίσχυση του στρατού».

Διεκδικήσεις

Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ επανέλαβε την έκκλησή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Μακρόν μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην αριστερά, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ολιβιέ Φορ ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Ο Μπενουά Αμόν, επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα «κίτρινα γιλέκα», τα συνδικάτα και τις ΜΚΟ για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.

Όσο για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, αυτός κάλεσε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, χειροκροτώντας ταυτόχρονα «την εξέγερση των πολιτών» που «κάνει την κυβέρνηση Μακρόν και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν».

Μπροστά στις διεκδικήσεις αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο «τραπέζι» εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση έχει παραμείνει μέχρι τώρα ανυποχώρητη.