"Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο", το μύνημα του πρωθυπουργού

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το ακριτικό νησί του Αιγαίου, τα Ψαρά, όπου βρίσκεται από το πρωί για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

5ab77d281dc524e55b8b4569

«

Η Ελλάδα είναι πόλος -αλλά και εγγυητής- της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα

», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και συνέχισε.

«

Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να κατανοήσει ότι στον 21ο αιώνα «την ευημερία και την πρόοδο δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις», απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι «την μεγάλη (ισχυρή) Τουρκία οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε. Αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές μας. Αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές!».   

 «

Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη όχι γα να απειλήσει αλλά για να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, είπε πως «ο σπόρος που έθρεψε το νέο ελληνικό κράτος, είναι που γέννησε την Ευρώπη των μεγάλων αγώνων, της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».

Επεσήμανε ότι η επανάσταση του 1821 «είχε μέσα της βαθιά χαραγμένες τις αξίες που έφερε στο προσκήνιο ο διαφωτισμός. Όπως και οι μεγάλες επαναστάσεις του 18ου αιώνα, στη Γαλλία και την Αμερική».

Όπως τόνισε, «σήμερα που η Ελλάδα βαδίζει στα 200 χρόνια από το έπος του 1821, είμαστε περήφανοι που σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά, παρά τις δυσκολίες».

Ο  Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι «η σκέψη μας, δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σήμερα στους δύο στρατιωτικούς μας, οι οποίοι παραμένουν στην Αδριανούπολη και για τους οποίους κάνουμε τα πάντα, ώστε να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα».

Στα ακριτικά νησιά χτυπά η καρδιά της Ελλάδας

Χωρίς να κρύψει τη συγκίνησή του για την παρουσία του σε αυτό το «φάρο του ελληνισμού», τα ακριτικά Ψαρά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στους λιγοστούς κατοίκους ότι φυλάττουν Θερμοπύλες. Ότι τους αξίζει κάθε έγνοια της Πολιτείας. Και κατέληξε λέγοντας ότι εκεί, όπως και σε όλα τα ακριτικά νησιά, και όχι στην πρωτεύουσα, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας.

Η Ελλάδα μπορεί τώρα να πατήσει στα πόδια της, να ορίσει το μέλλον της

Εκτός από την αναφορά του στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε, από τα Ψαρά, και για τη συγκυρία την οποία διέρχεται η χώρα: Είπε, συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα μπορεί να πατήσει στα πόδια της και να ορίσει το μέλλον της. Ζήτησε δε, να μην γυρίσει ποτέ η χώρα στις δύσκολες στιγμές τις οποίες πέρασε, παραχωρώντας μέρος της οικονομικής της αυτονομίας. Η Ελλάδα -τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός- αφήνει πίσω της μια δύσκολη περίοδο, στην οποία την οδήγησαν λάθη και ανεύθυνες και ιδιοτελείς ηγεσίες. Είναι χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική. Με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες.

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…