Η πολωνική κυβέρνηση τροποποιεί τον αμφιλεγόμενο νόμο για το Ολοκαύτωμα

Η Πολωνία θα συνεχίσει «να μάχεται για την αλήθεια» αναφορικά με το Ολοκαύτωμα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι, παρά την πρόθεση του κοινοβουλίου να τροποποιηθεί ο νόμος που προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους χρησιμοποιούν φράσεις που υπονοούν ότι η χώρα φέρει ευθύνη για εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία.

5b335cc01dc524023e8b4667

«Όσοι ισχυρίζονται ότι η Πολωνία ενδέχεται να ευθύνεται για τα εγκλήματα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αξίζουν να φυλακιστούν», τόνισε ο Μοραβιέτσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

«Όμως λειτουργούμε σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας», πρόσθεσε.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σκοπεύει να τροποποιήσει τον αμφιλεγόμενο αυτό νόμο, που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο και ο οποίος έχει προκαλέσει την οργή του Ισραήλ, αλλά και επικρίσεις από τις ΗΠΑ.

Σε πρώτη φάση η τροποποίηση έχει στόχο να αφαιρεθεί το άρθρο του νόμου που προβλέπει την επιβολή ποινής έως και σε τρία χρόνια φυλάκιση για όσους επιρρίπτουν «την ευθύνη ή συνευθύνες στο έθνος ή το πολωνικό κράτος για τα εγκλήματα που διέπραξε το γερμανικό Γ’ Ράιχ», ανέφερε στο κοινοβούλιο ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάροσλαβ Σελίν.

Η πολωνική κυβέρνηση εκτίμησε έπειτα από δημόσια διαβούλευση που έγινε για το νομοσχέδιο ότι υπάρχουν άλλα «εργαλεία» τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει «για να προστατευθεί το καλό όνομα της Πολωνίας».

Η τροποποίηση θα εξεταστεί από το κοινοβούλιο ήδη από σήμερα, έπειτα από αίτημα του ίδιου του Μοραβιέτσκι.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ και η εβραϊκή διασπορά είχαν καταγγείλει ότι η Βαρσοβία επιθυμούσε να αρνηθεί τη συμμετοχή κάποιων Πολωνών στη γενοκτονία των Εβραίων, ή να εμποδίσει τους επιζώντες να διηγηθούν τα δεινά τους ή να μιλήσουν για τον θάνατο συγγενών τους.

Για τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας βασικός στόχος του νόμου ήταν να πάψει να χρησιμοποιείται η φράση «πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», την οποία έκρινε άδικη.

Περίπου 3 εκατομμύρια Εβραίοι που ζούσαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Πολωνία φονεύθηκαν από τους ναζί, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στους μισούς Εβραίους που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Εβραίοι από ολόκληρη την Ευρώπη έφταναν στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί που λειτουργούσαν στην κατεχόμενη Πολωνία, μεταξύ των οποίων το Άουσβιτς, το Τρεμπλίνκα, το Μπελζέκ και το Σομπιμπόρ.

Χιλιάδες Πολωνοί έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές τους για να σώσουν τους Εβραίους γείτονές τους στη διάρκεια του πολέμου. Όμως έρευνα που δημοσιεύθηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989 έδειξε ότι χιλιάδες Πολωνοί σκότωσαν Εβραίους ή κατήγγειλαν αυτούς που τους έκρυβαν από τους ναζί.

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

lakis gavalas

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

Ο Λάκης Γαβαλάς μίλησε για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε από τρεις μοναχούς