Ε όχι να απαντά στην πλέμπα ένας "πρωθυπουργός εν αναμονή"

Με μηνύσεις, υπεκφυγές και το πασπάλισμα των καθιερωμένων κοσμητικών επιθέτων κατά του Documento αντέδρασε η ΝΔ στην αποκάλυψη πως ο ανιψιός και σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν επί χρόνια συνεταίρος και συνεργάτης του καταδικασμένου, Αρ. Φλώρου. Λείπει, βέβαια, κάτι βασικό από την ανακοίνωση. Η απάντηση που πρέπει να λάβουν οι πολίτες από έναν «πρωθυπουργό εν αναμονή», όπως συνηθίζουν να λένε στην Πειραιώς.

5b8c0b2b1dc524ef698b4581 1

του Άγγελου Προβολισιάνου

Πλην των νομικών υπηρεσιών που πρόσφερε για την Energa, ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης – Αλέξανδρος Δημητριάδης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, έχει εμπλακεί στο Διοικητικό Συμβούλιο δύο εταιριών του καταχραστή δημοσίου χρήματος, έχοντας ιδρύσει από κοινού με τον Αρ. Φλώρο μία ακόμα εταιρία το 2009. Με δεδομένο πως κανείς δεν συνεταιρίζεται άτομα που δεν είναι απολύτου εμπιστοσύνης, η σχέση τους μοιάζει να ξεφεύγει από τα στενά επαγγελματικά πλαίσια.

Το γεγονός ότι ο κ. Δημητριάδης ήταν ένας εκ των εξ απορρήτων του Αρ. Φλώρου εξηγεί την εξουσιοδότηση να συστήσει δύο offshore, με τη μία εξ αυτών να φέρεται ως η εταιρία – «σκούπα» για την απορρόφηση των Energa και Hellas Power. Ο ίδιος, όντας μάρτυρας κατηγορητηρίου και όχι κατηγορίας όπως επινόησαν κάποιοι, παραδέχεται τα παραπάνω δηλώνοντας παράλληλα ανυποψίαστος για το τι πραγματικά συνέβαινε λόγω του πυκνού χρονικού διαστήματος που έπρεπε να επιτελέσει τα καθήκοντά του. Αν και προκύπτουν ερωτηματικά από τις καταθέσεις του, να μείνουμε στο αμιγώς πολιτικό.

Το 2013 ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νυν πρόεδρος της ΝΔ διορίζει τον ανιψιό του στο πολιτικό του γραφείο, ασχέτως αν μέχρι λίγους μήνες πριν ο κ. Δημητριάδης παρέμενε στο Δ.Σ. εταιρίας συμφερόντων του Αρ. Φλώρου. Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε με φωτογραφική του απόφαση να τον εξαιρέσει από το ασυμβίβαστο για τους δικηγόρους – συμβούλους υπουργών προκειμένου να ασκεί παράλληλα τα δικηγορικά του καθήκοντα.

Στα παραπάνω, που τεκμηριώνονται από δικαστικά έγγραφα και επικυρωμένες πράξεις Διοικητικών Συμβουλίων που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, η ΝΔ απαντά με προαναγγελία προσφυγής στη Δικαιοσύνη, ύβρεις κατά του Documento και… μπόλικο Ντάισελμπλουμ. Καταγγέλλεται η εφημερίδα επειδή δεν συμπεριέλαβε το πότε συνελήφθη ο Φλώρος, λες και το παρελθόν είναι ευμετάβλητη έννοια, όπως επίσης και ότι ο κ. Δημητριάδης ήταν μάρτυρας κατηγορίας. Βέβαια, αν και στη ΝΔ υπάρχουν έγκριτοι νομικοί με γνώση της υπόθεσης, όπως ο κ. Βορίδης, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης δεν γνωρίζουν πως στο συγκεκριμένο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης δεν υφίσταται όρος «μάρτυρας κατηγορίας» αλλά μάρτυρας που κλητεύεται από την κατηγορούσα αρχή, ο οποίος δεν είναι απαραίτητο πως θα είναι καταγγελτικός ενάντια του κατηγορουμένου.

Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακόμα και στον ΟΗΕ αν θεωρεί ότι συκοφαντείται. Πρώτα όμως ως «επερχόμενος πρωθυπουργός» και πολίτης αυξημένης ευθύνης οφείλει να απαντήσει για τα ζητήματα ηθικής τάξης που προκύπτουν:

1. Γνώριζε για τη συνεργασία του ανιψιού του με την Energa; Γνώριζε, δηλαδή, ότι ο συγγενής και σύμβουλός του ήταν εκείνος που κλήθηκε να εκτελέσει το σχέδιο με τη σύσταση offshore στις οποίες θα μεταβιβάζονταν Energa και Hellas Power;

2. Η φωτογραφική απόφαση μέσω της οποίας εξαιρούσε από το ασυμβίβαστο τον συγγενή του ήταν επιβράβευση αριστείας ή μία απλή οικογενειακή εξυπηρέτηση;

3. Θα αποπέμψει τον συνεργάτη του Αρ. Φλώρου και νυν σύμβουλό του ή θεωρεί πως πρώην συνεταίροι καταδίκων πρέπει να απορροφούνται από πολιτικά γραφεία;

4. Το Documento επ’ ουδενί δεν στοχοποιεί τον κ. Δημητριάδη ως ποινικά υπόλογο για τις υπηρεσίες που παρείχε στην υπόθεση Energa. Αντιθέτως, στην ανακοίνωσή της η ΝΔ προτρέχει να τον παρουσιάσει ως «άμεσα εμπλεκόμενο στο μεγάλο σκάνδαλο». Μήπως γνωρίζουν κάτι στην Πειραιώς που θα μπορούσε να πλαισιώσει τη δημοσιογραφική έρευνα;

5. Και ένα δυνητικό σενάριο από αυτά που χρησιμοποιούν κατά κόρων προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν ο κ. Δημητριάδης ήταν σύμβουλος και συγγενής του Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ θα κρατούσε ίδια στάση;

Μετά τη σιωπή ή στην καλύτερη των περιπτώσεων τις προσχηματικές εξηγήσεις όσων έχουν προηγηθεί ένεκα Siemens, συζυγικού παραδείσιου επιχειρείν διεθνούς εμβέλειας (Paradise Papers), μισά πόθεν έσχες και εν κρυπτώ αερομεταφορών με ελικόπτερα καναλαρχών, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Αλλιώς, για άλλη μια φορά, θα απαξιώνει όχι μόνο τον Τύπο αλλά και τους πολίτες δίνοντας την εντύπωση πως στην ελιτίστικη συνείδησή του η κοινωνική πλειοψηφία αποτελεί ένα σύνολο ακατάρτιστων και ανεκπαίδευτων που δεν γνωρίζουν -και ούτε θα έπρεπε- ποιοι καραδοκούν για να την κυβερνήσουν.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Η τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού…

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…