Newsroom

Newsroom

Η Ελλάδα θα έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 δηλώνει ο Τέρενς Κουίκ

Στον Σεπτέμβριο του 2019 τοποθετεί τις εκλογές στην Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ. Μιλώντας μετά την τριμερή συνάντηση Κύπρου- Ελλάδος- Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία

5b3b7add1dc5242c768b45b1

Συγκεκριμένα ο κ. Κουίκ δήλωσε:

«Συζητήσαμε σχέδια μέχρι το καλοκαίρι το 2019. Η Ελλάδα θα έχει εκλογές, όπως ξέρετε, τον Σεπτέμβριο του 2019, άρα επεξεργαζόμαστε πράγματα από τώρα μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι και όχι μόνο για φέτος». Το κάνουμε, πρόσθεσε, με πλήρη συναίσθηση ότι μια συνεργασία πρέπει να σχεδιάζεται και μακροπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Νόστος-Επιστροφή», ο υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η επόμενη εκδήλωση θα γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου στο Λονδίνο, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου μια ομάδα νέων από τις τρεις χώρες θα επισκεφθεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, συζητώντας ξεχωριστές θεματικές, όπως τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία και τα πανεπιστήμια.

Ο κ. Κουίκ είπε πως «το Nostos – The Return» μπορεί να συνδυαστεί ως «Nostos – The Return of our Treasures». Ο υφυπουργός έκανε αναφορά στην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και προσέθεσε: «Δηλαδή να βάλουμε στην πράξη και με τη βοήθεια των νέων, αλλά και εκείνων οι οποίοι θα έλθουν στα στρογγυλά τραπέζια – καθηγητές πανεπιστημίων, αρχαιολόγοι – για να παλέψουμε για την επιστροφή των θησαυρών μας από τα ξένα μουσεία».

Οι νέοι από τις τρεις χώρες, επισήμανε, θα συζητήσουν στην Ελλάδα για την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών, στην Κύπρο για θέματα παιδείας και στην Αίγυπτο για τον τουρισμό.

Αναφορικά με την επιλογή του Λονδίνου για την επόμενη εκδήλωση του «Νόστος – Η επιστροφή», ο κ. Κουίκ είπε πως και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικές κοινότητες με πρόσωπα που διαπρέπουν στο χώρο της ιατρικής (έφερε ως παράδειγμα τον Αιγύπτιο καρδιοχειρουργό Μαχντί Γιακούμπ), στον χώρο του επιχειρείν και φοιτητές.

Επισήμανε πως στο Λονδίνο θα γίνει «ένα πολύ δυνατό συνέδριο ομογενειακό», που έχει να κάνει με τα επιχειρηματικά και με τα ιατρικά, και πως θα τεθεί και το θέμα της παιδείας.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Τουρισμού των τριών χωρών θα επιδιωχθεί η ενθάρρυνση ταξιδιωτικών πρακτόρων για να δημιουργηθούν κοινά πακέτα για τη Διασπορά μας, ώστε (οι ομογενείς) να έχουν την ευκαιρία μέσω αυτών των πακέτων να επισκέπτονται Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο. Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε η δυνατότητα πετυχημένοι επιχειρηματίες της Διασποράς των τριών χωρών να επισκεφθούν τις χώρες τους με σκοπό να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πιθανές επενδύσεις από αυτούς.

Τέλος, η Αιγύπτια υπουργός Διασποράς, Ναμπίλα Μάκραμ, δήλωσε πως η διοργάνωση της εκδήλωσης για το πρόγραμμα «Νόστος – Η Επιστροφή» στην Αλεξάνδρεια ήταν πολύ επιτυχημένη και ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου και τον κ. Κουίκ για τη συνεργασία τους. Επίσης, σημείωσε ότι «η πρώτη φάση του προγράμματος “Νόστος – Επιστροφή” άνοιξε το δρόμο για την ενίσχυση των οικονομικών και τουριστικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών». Ακόμα η υπουργός της Αιγύπτου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι σήμερα συζητήθηκε η δεύτερη φάση του προγράμματος «Νόστος – Η επιστροφή», σημειώνοντας τη συμμετοχή και των νέων από τις τρεις χώρες στο πρόγραμμα αυτό.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…