Με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας αποφοίτων του Πανεπιστημίου της Βηθλεέμ, το Al Jazeera πήρε συνεντεύξεις από Παλαιστίνιους και Παλαιστίνιες της Δυτικής Όχθης που κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι για το εργασιακό τους μέλλον.
Για δεκαετίες η πανεπιστημιακή εκπαίδευση υποσχόταν στους νέους και της νέες της Δυτικής Όχθης μια ορισμένη δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας και εξασφάλισης μιας σχετικής σταθερότητας και αξιοπρέπειας παρά την ισραηλινή κατοχή και την πολιτική αστάθεια.
Ωστόσο, περίπου το 40% των πτυχιούχων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συγκαταλέγονται σήμερα μεταξύ των ανέργων, σημειώνει το Al Jazeera. Η συνολική ανεργία κορυφώθηκε στο 35,2% στις αρχές του 2024 και υπολογιζόταν στο 27,5% στα τέλη του 2025.
Στην υψηλή ανεργία έχει συνεισφέρει ότι από τον Οκτώβριο του 2023, το Ισραήλ έχει αναστείλει τις άδειες εργασίας που εξέδιδε για Παλαιστινίους για να εργαστούν στις δικές του επιχειρήσεις.
«Γιατί σπούδασα τελικά;» αναρωτιέται ο Χαλέντ, ένας τεταρτοετής φοιτητής μέσων ενημέρωσης. «Μήπως σπούδασα για να μη βρω δουλειά;» Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Δυτικής Όχθης έχουν αρκετά διαφορετική φοιτητική καθημερινότητα, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί μια επιδρομή της ισραηλινής κατοχής.
Η 25χρονη Σαλσαμπίλ Σαλάμα αποφοίτησε το 2023 με πτυχίο φυσικοθεραπείας. Μετά από πέντε χρόνια σπουδών και εκπαίδευσης, η μόνη δουλειά που βρήκε στον τομέα της ήταν μια τετράμηνη σύμβαση μέσω ενός προγράμματος της UNRWA σε έναν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Βηθλεέμ. Σήμερα, δουλεύει ως ταμίας σε σουπερμάρκετ.
Δουλειά στην οικονομικά στραγγαλιζόμενη από την ισραηλινή κατοχή Παλαιστινιακή Αρχή;
Η εργασία στον δημόσιο τομέα, η οποία κάποτε θεωρούνταν μια επιλογή εργασιακής ασφάλειας, γίνεται ολοένα και πιο αναξιόπιστη.
«Οι φοιτητές έχουν απομακρυνθεί πολύ από την κυβερνητική εργασία», ανέφερε ο Ενάς Ελίας, ακαδημαϊκός και επαγγελματικός σύμβουλος του πανεπιστημίου της Βηθλεέμ. Όσοι ολοκληρώνουν τις πρακτικές τους σε κυβερνητικά νοσοκομεία ή σχολεία συχνά επιστρέφουν αποθαρρυμένοι από όσα βλέπουν.
Αυτή η απογοήτευση εκτυλίσσεται λόγω μιας βαθύτερης κρίσης στο εσωτερικό του ίδιου του δημόσιου τομέα.
Από το 2021, η Παλαιστινιακή Αρχή δυσκολεύεται να πληρώσει τους μισθούς ως αποτέλεσμα της παρακράτησης μεγάλου μέρους των παλαιστινιακών φορολογικών εσόδων που εισπράττονται για λογαριασμό της από το Ισραήλ, μια πρακτική που εντάθηκε μετά τον Οκτώβριο του 2023.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι απλήρωτοι μισθοί δημοσίων υπαλλήλων της Δυτικής Όχθης ανέρχονταν το 2025 σε δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα αποφεύγονται πλέον εντελώς. Η εργαζόμενη σε σουπερμάρκετ φυσιοθεραπεύτρια Σαλάμα είπε ότι θα «προτιμούσε να μείνει σπίτι» παρά να εργαστεί σε κυβερνητικό γραφείο όπου δεν θα έπαιρνε ποτέ ολόκληρο τον μισθό της.
«Όλα τα μυαλά φεύγουν», είπε στο Al Jazeera o Μαχέρ Καλαουάτι, πρώην δήμαρχος της Βηθλεέμ. «Βγάζουν χαρτιά μετανάστευσης και αφήνουν την Παλαιστίνη χωρίς εκείνους που μπορούν πραγματικά να χτίσουν την οικονομία, να χτίσουν τη χώρα».
Διαβάστε επίσης:
Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτι Παλαιστινίων – 8 τραυματίες, ανάμεσά τους βρέφος
Ισραήλ: «Βράζει» ο αραβικός κόσμος για τα νέα μέτρα στη Δυτική Όχθη
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια