Δυστυχώς για τη ΝΔ, Scripta manent – Τα γραπτά μένουν

Όταν αναζωπυρώθηκε πάλι η υπόθεση των Σκοπίων, αποφασίσαμε στις 12 Ιανουαρίου 2018 να αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μας www.greeknewsonline.com ένα ανθολόγιο δημοσιευμάτων μας πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, στα οποία καταγραφόταν η στάση της τότε κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και αποδεικνυόταν η σημερινή υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας. Κι επειδή γενικώς πολλοί θα πουν «τι άλλο να περιμένεις από τους πολιτικούς πλην της υποκρισίας», να πούμε ότι ήταν η στάση της Νέας Δημοκρατίας που ενθάρρυνε το διχασμό του λαού σε «προδότες» και «πατριώτες», με αποκορύφωμα την προκλητική ομιλία στη Βουλή του Χρυσαυγίτη βουλευτή, Μπαρμπαρούση, που κάλεσε το στρατό να παρέμβει.

5b27e36d1dc524076f8b45a0

Γράφει ο Αποστόλης Ζουπανιώτης

Κι επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των υποκριτών πλην της υπενθύμισης του τι έχουν κάνει οι ίδιοι, με ικανοποιεί πλήρως η κατάθεση στα πρακτικά της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά εγγράφων που φρόντισε να αποχαρακτηριστούν. Και αποκαλύπτουν πλήρως ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη διαπραγματευόντουσαν για διπλή ονομασία (άλλη για το εσωτερικό και τις διμερείς σχέσεις κι άλλη για διεθνείς οργανισμούς) και το erga omnes (έναντι όλων) αφορούσε απλά τους διεθνείς οργανισμούς.  

Παρέμβαση Ντόρας

Μετά την ομιλία Κοτζιά, πήρε το λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη και κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής τρία έγγραφα και ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να τα καταθέσει όλα.

«Το πρώτο έγγραφο, είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην ΥΠΕΞ, είναι η αιτιολογική έκθεση της απόφασης της Χάγης -επειδή αναφέρθηκε ο κ. Κοτζιάς στο “Μακεδονία-Σκόπια”- που λέει ρητά ότι “η Ελλάς πάραυτα αρνήθηκε την πρόταση του “Μακεδονία-Σκόπια”. Είναι στο αιτιολογική της Χάγης ώστε ο κ. Κοτζιάς να μην χρησιμοποιεί πράγματα για τα οποία δεν ξέρει τι λέει. Το δεύτερο είναι μια δική μου επιστολή προς τον κ. Μιλοσόσκι. Με την υπογραφή μου, δικαιούμαι να την δώσω. Στην οποία επιστολή αναφέρει γιατί η Ελλάς αρνείται κοινή επιτροπή (σ.σ. για τα σχολικά βιβλία). Και λέω ότι “θέλω να τονίσω ότι η ιστορία είναι μια επιστήμη που δεν γράφεται από επιτροπές και η Ελλάς αρνείται να αποδεχθεί αυτή την πρόταση”. Το καταθέτω. Το τρίτο, είναι ένα χαρτί μη διαβαθμισμένο της αμερικανικής πρεσβείας. Όπου λέει ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια ότι είδε τον κ. Γκρουέφσκι και κάνει μια αναφορά προς το κέντρο και λέει ο Γκρουέφσκι -διότι εμείς με τον Γκρουέφσκι διαπραγματευτήκαμε δεν είχαμε την τύχη του κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούμε με τον Ζάεφ- ότι οι Έλληνες επιμένουν στο θέμα της identity, δηλαδή, που αφορά στην ιθαγένεια και θέλουν να βάλουν χέρι στη γλώσσα μας. Αυτά γράφει ο Γκρουέφσκι στον Αμερικανό πρέσβη. Και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι επί Νέας Δημοκρατίας, αυτό δεν ήταν θέμα! Ο κ. Κοτζιάς να τα καταθέτει όλα κ. Πρόεδρε!».

Το λάθος της Ντόρας

Δεν ξέρω για τα πρώτα δύο έγγραφα, όμως για το τρίτο που επικαλέστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή, κάνει τραγικό λάθος, γιατί αποδεικνύει το αντίθετο από όσα νομίζει. Πρόκειται για τηλεγράφημα της 29ης Ιουλίου 2008, από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, μετά από συνάντηση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Χιλ και της πρέσβειρας με τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι. https://wikileaks.org/plusd/cables/08SKOPJE491_a.html

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, «ο Γκρουέφσκι υποστήριξε ότι η θέση του Καραμανλή έχει σκληρύνει από τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν επιδιώκει πλέον μόνο να βρει ένα νέο όνομα για να αντικαταστήσει την ΠΓΔΜ. Ο Καραμανλής τώρα επιδιώκει να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής σε όλες τις χρήσεις και να περιορίσει την μακεδονική ταυτότητα, την ιστορία, τη χρήση τοπωνυμίων».

Η μαγική φράση είναι NO LONGER SEEKING, Δηλαδή, τώρα πια, δεν δέχεται μόνο αλλαγή ονόματος αλλά θέλει κι άλλα. Προηγουμένως δεχόταν μόνο όνομα και μάλιστα διπλό.

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο μας για τη στάση των ΗΠΑ στο Σκοπιανό, καταγράψαμε τι ακριβώς υποστήριζε η κ. Μπακογιάννη στις επαφές με τους αμερικανούς και ποιες ήταν οι θέσεις της Ελλάδας. Κι αυτό κάνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πολλαπλώς καλύτερη από αυτή που επιδίωκαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Και προσωπικά νομίζω ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή. Μακάρι να μην είχαν δημιουργηθεί τα τετελεσμένα των 25 σχεδόν χρόνων διαπραγμάτευσης όπου δεχόμασταν ως Ελλάδα να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων. Γιατί πράγματι, όσο κι αν γεωγραφικά όντως τα Σκόπια είναι κομμάτι της Μακεδονίας, οι αλυτρωτισμοί τους μας κάνουν να μην θέλουμε να το χρησιμοποιούν.

Απάντηση Κοτζιά

(σ.σ. Αντιγράφω από το ΑΠΕ την απάντηση Κοτζιά)

Απαντώντας στην επιστολή που επικαλέστηκε η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Κοτζιάς θύμισε το περιεχόμενο τηλεγραφήματος στις 20/9/2008 που ανέφερε: «Στο σημείο αυτό έγινε λόγος εκ μέρους της κυρίας υπουργού για τον όρο “Μακεντόνσκι” ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων».

«Δεν ήθελα να το διαβάσω, το αποδεχθήκατε», είπε ο Ν. Κοτζιάς, που πρόσθεσε: «Για τα βιβλία, ακόμα και με την Αλβανία επί Σαμαρά ξεκίνησε η κοινή επιτροπή που βλέπει τα βιβλία της Αλβανίας. Τώρα αν ο Σαμαράς έκανε το έγκλημα που μου χρεώνετε εμένα, 5 χρόνια πριν από εμένα, βάλτε τον μέσα. Τι φταίω εγώ. Της κ. Μπακογιάννη της αρέσει να κάνει προσωπικές επιθέσεις σε εμένα. Πιστεύω ότι δεν νιώθει άνετα με αυτά που κάθε φορά αποκαλύπτω».

Και ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε: «Σε ο,τι αφορά τη Χάγη, σας θυμίζω ότι πήγαμε σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο το χάσαμε εξαιτίας σας, γιατί βγήκατε από το Βουκουρέστι που δεν χρειάστηκε να κάνουμε χρήση του βέτο χάρη στην εξαιρετική πολιτική που έκανε ο κ. Καραμανλής μέσα στο Συμβούλιο, γιατί είναι μόνο πρωθυπουργοί στο Συμβούλιο και πήρε 17 χώρες μαζί του. Και βγήκατε εσείς μετά να καμαρώνετε ότι βάλατε βέτο, που δεν είχατε βάλει (βέτο) και καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για ένα βέτο που δεν το βάλατε. Και αυτό το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την απόφαση που πήρε, μάς δυσκόλεψε στις διαπραγματεύσεις, διότι βρήκαμε μια απόφαση που δέσμευε τη χώρα. Τα δικά σας τετελεσμένα τα επικαλείστε για να μας κάνετε κριτική».

ΠΗΓΗ: greeknewsonline.com

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη