Δυστυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια σε Πάρο και Μύκονο

Τι προβλέπει η νομοθεσία για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους

ΕΚ - ηλεκτρικα πατινια

Έντονο προβληματισμό για το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει την κυκλοφορία ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους προκαλούν δύο δυστυχήματα με πατίνια που σημειώθηκαν σε Πάρο και Μύκονο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 26χρονου και ενός 42χρονου.

Το δυστύχημα στην Πάρο, με θύμα έναν 26χρονο, σημειώθηκε στην περιοχή του Αμπελά, με το ηλεκτρικό πατίνι του θύματος να παρασύρεται από όχημα που οδηγούσε 60χρονος, ενώ το δυστύχημα στη Μύκονο σημειώθηκε στην επαρχιακή οδό Όρνου – Χώρας Μυκόνου.

Μιλώντας στο Open για τα δύο αυτά δυστυχήματα, ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης επεσήμανε πως ναι μεν έχουν τεθεί κάποιες προδιαγραφές για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών, αλλά σχολίασε πως είναι αμφίβολο αν αυτές τηρούνται ή αν είναι εφικτό να ελεγχθούν στην πράξη. “Και βεβαίως ένα πολύ κρίσιμο θέμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Στα νησιά έχουμε δυστυχώς ακόμα πάρα πολύ κακές συνθήκες κυκλοφορίας”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος εξήγησε πως “τα 25 χλμ/ώρα όπως τα ορίζει η νομοθεσία σε δρόμους που έχουν όριο ταχύτητας τα 50 χλμ/ώρα, δηλαδή μόνο στις κατοικημένες περιοχές, είναι σήμερα το πλαίσιο για τα πατίνια. Δηλαδή τα πατίνια δεν μπορούν στην πραγματικότητα να βγουν στην Τσιμισκή ή στη Σταδίου. Πρέπει να κινούνται στη Σκουφά ή στην Ασκληπιού. Πρέπει να κινούνται σε κατοικημένες περιοχές. Όμως εδώ τίθεται ένα ερώτημα: Πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτό το πράγμα; Μάλλον είναι αδύνατο να ελεγχθεί”.