Newsroom

Newsroom

Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι τις 24 Νοεμβρίου

Απαισιόδοξος για τις πιθανότητες η ομάδα 5+1 (Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία) και το Ιράν να καταφέρουν να καταλήξουν…

iran flag

Απαισιόδοξος για τις πιθανότητες η ομάδα 5+1 (Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία) και το Ιράν να καταφέρουν να καταλήξουν σε μια πλήρη και οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πριν εκπνεύσει η καταληκτική προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία αυτή.

«Θέλουμε πάρα πολύ την επίτευξη μίας συμφωνίας με το Ιράν, αλλά δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε μια κακή συμφωνία. Καλύτερα να μην υπάρξει συμφωνία παρά να υπάρξει μια κακή συμφωνία» τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Η σωστή συμφωνία με το Ιράν πρέπει να είναι εκείνη που θα μας προσφέρει τη σιγουριά που χρειαζόμαστε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα στοχεύει αποκλειστικά στη χρήση των πυρηνικών για ειρηνικούς σκοπούς, δεν θα έχει καμία στρατιωτική διάσταση και ότι η δυνατότητα του Ιράν να εμπλουτίζει (σ.σ. ουράνιο) θα περιορίζεται σε ένα επίπεδο που δεν θα αντιπροσωπεύει στρατιωτική απειλή», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Χάμοντ επιπλέον σημείωσε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές πρέπει να δείξουν «πολύ μεγαλύτερη ευελιξία» τις επόμενες ημέρες για να επιτευχθεί συμφωνία.