Newsroom

Newsroom

Δυσκολεύτηκε να κατανοήσει την έννοια των εργοδοτικών εκβιασμών ο Κ. Μητσοτάκης (video)

Εκτίμησε ότι αν οι εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τις συνθήκες εργασίας τους, δε θα υπέγραφαν τις σχετικές συμβάσεις

4842717

Τη λύση για την προαιώνια αντίθεση εργοδοτών με τους εργαζομένους μάλλον νιώθει πως έχει βρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Μόνο που από το όμορφο εργασιακό σύμπαν που έχει κατασκευάσει στο φαντασιακό του πεδίο λείπει μια πολύ βασική παράμετρος: οι εκβιασμοί.

Στη χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε αφενός να σχολιάσει τα περί επταήμερης εργασίας, τα οποία για άλλη μια φορά απέρριψε ότι τα είπε, αλλά και το ζήτημα των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

«Υπάρχουν κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που προστατεύουν τους εργαζόμενους και τους δίνουν καλύτερες παροχές με λιγότερο χρόνο εργασίας (π.χ. Παπαστράτος) όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν πέντε μέρες με δύο μέρες ρεπό αλλά τελικά δουλεύουν λιγότερες ώρες με τις ίδιες απολαβές. Αυτό είναι καλό για τον εργαζόμενο, είναι καλό για την επιχείρηση και είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαπραγμάτευσης επιχείρησης και εργαζόμενων η οποία τελικά τους έχει ευχαριστημένους και τους δυο.

»Δε βλέπω κανέναν λόγο γιατί να μη στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης με το ζήτημα των εργοδοτικών εκβιασμών και πιέσεων να μην μπαίνουν καν στην «πρωτολογία» του για το θέμα.

Οι δημοσιογράφοι χρειάστηκε να επιμείνουν υπενθυμίζοντάς του πρακτικά ότι δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις «Παπαστράτος» και ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται συχνά υπό καθεστώς εκβιασμών.

Ήταν τότε που είδαμε τον… ταξικό(;) Μητσοτάκη, που υποστήριξε την ανάγκη ενός δυνατού επιχειρησιακού σωματείου (ναι, κι όμως!)

«Από τη στιγμή που υπάρχει ένα δυνατό επιχειρησιακό σωματείο και μια καλή σύμβαση, αυτό υπογράφεται με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων. Αν πάτε σε αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Αν δεν ήταν ευχαριστημένοι δε θα υπέγραφαν», τόνισε. 

Έτσι είναι. Οι εργαζόμενοι, ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν υπογράψει μόνο αυτά για τα οποία ήταν ευχαριστημένοι.

Το μόνο στο οποίο δεν απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το αν η φράση «αν δεν ήταν ευχαριστημένοι δε θα υπέγραφαν», μπορεί να βρει εφαρμογή και στην περίπτωση των μεγάλων συμβάσεων (μνημόνια τα έλεγαν τότε), που υπέγραψε η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε.

«Από κει και πέρα υπάρχει ένα άλλο ζήτημα και αυτό αφορά μικρότερες επιχειρήσεις όπου σε ένα περιβάλλον αυξημένης ανεργίας, η δύναμη είναι με τον επιχειρηματία και όχι με τον εργαζόμενο.
Γι αυτό και λέμε ξεκάθαρα ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο, οι έλεγχοι θα ενταθούν και οι ποινές για ανασφάλιστη εργασία, για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας θα είναι αυστηρότατες», συμπλήρωσε πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δημοσιογράφοι του Alpha μάλιστα χρειάστηκε να επιμείνουν ακόμη περισσότερο στο θέμα, σχολιάζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι πιθανό να έχουν πιεστεί ώστε να υπογράψουν κάποια σύμβαση.

«Γίνεται σε μικρότερες επιχειρήσεις. Οι κλαδικές συμβάσεις όπως η σύμβαση του τουρισμού είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα μιας σύμβασης όπου ένας ολόκληρος κλάδος συμφώνησε σε ένα πλαίσιο καλό για τους εργαζόμενους με αυξημένους μισθούς και με επεκτασιμότητα στις επιχειρήσεις που μπορεί να μην ήθελαν αυτή τη σύμβαση. Αυτό είναι καλό για τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και μιλάμε για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις στηρίζουμε», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας με πολύ γλαφυρό τρόπο τον τρόπο που θα διενεργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα μετά το 13 λεπτό

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…