Newsroom

Newsroom

Σεισμός: Δύσκολες ώρες συνεχίζουν να περνούν πολλοί κάτοικοι της Θεσσαλίας

Οκτακόσιες ενενήντα οκτώ κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1.609 που ελέγχθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας, μετά τον σεισμό της περασμένης Τετάρτης (03/03), αλλά τους μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει.  

5257502 1 1

Την ίδια ώρα, πολλοί κάτοικοι συνεχίζουν να κοιμούνται σε σκηνές σε χωριά που «χτυπήθηκαν», έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις καιρικές συνθήκες, που είναι ακόμα δύσκολες, ειδικά τα βράδια με την παγωνιά, αλλά και πολλά προβλήματα. Με τους μετασεισμούς να συνεχίζονται… 

Το Σάββατο (06/03) διεξήχθησαν, από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτοψίες σε 1800 κτίρια. Από αυτές 1.609 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 898 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση. Επίσης έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (05/03) έγινε γνωστό ότι έφυγαν τροχόσπιτα από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών για τις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της Θεσσαλίας και τα πρώτα έφτασαν στις πληγείσες περιοχές το Σάββατο (06/03).

Σημειώνεται ότι μη κατοικήσιμα είχαν κριθεί πάνω από 200 σπίτια σε Ελασσόνα και Τύρναβο, μετά τους ελέγχους που έγιναν την Πέμπτη (04/03), ύστερα από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ την Τετάρτη (03/03) των μετασεισμών που ακολούθησαν και των ζημιών που έγιναν.

Δεν θα λειτουργήσουν ούτε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση τα σχολεία που είναι κλειστά λόγω του σεισμού

 

Εικόνα της κατάστασης που αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας, θέλησε να έχει η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, η οποία βρέθηκε σήμερα στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Λάρισας.

Σε δηλώσεις της, η κ. Μακρή τόνισε ότι θέλησε να έχει η ίδια πρωτογενή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τα θέμα της εκπαίδευσης και των σχολείων της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός σημείωσε πως τα σχολεία των περιοχών που είναι κλειστά μετά από εισήγηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων προς τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, δεν θα λειτουργήσουν ούτε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Τέλος, μιλώντας για το σχολείο του Δαμασίου, από το οποίο με την στήριξη του διευθυντή και των εκπαιδευτικών, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός μαθητών κατά την διάρκεια του σεισμού, παρά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη, η κ. Μακρή ευχαρίστησε τον διευθυντή του σχολείου, υπενθυμίζοντας πως το συγκεκριμένο σχολείο είχε διακριθεί σε διαγωνισμό μεταξύ σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Κατασκευή υποδομών στο Δαμάσι

 

Σε Δαμάσι Τυρνάβου και Μεσοχώρι, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με ευθύνη των δήμων διαμορφώνονται συγκεκριμένες εκτάσεις γης, ενώ προχωράει και η διαδικασία κατασκευής υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, αλλά και ηλεκτροδότησης των εκτάσεων αυτών όπου θα εγκατασταθούν οι οικίσκοι.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό όταν ολοκληρωθούν οι προεργασίες από τους δήμους, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, στις περιοχές θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 100 οικίσκοι και τροχόσπιτα για την φιλοξενία των ανθρώπων που μέχρι σήμερα φιλοξενούνται σε σκηνές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται και η τροφοδοσία των περιοχών αυτών με τρόφιμα, αλλά και εμφιαλωμένο νερό, καθώς επίσης και ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και κουβερτών, υπνόσακων για την προστασία των κατοίκων, καθώς αναμένεται και επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες.

Στις περιοχές από την πρώτη στιγμή επιχειρούν αρκετές εθελοντικές οργανώσεις, που προσφέρουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους κατοίκους, ενώ συνεχίζεται με ένταση και η διενέργεια rapid test από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όλους τους ανθρώπους για τον έλεγχο και την προστασία από τον κορονοϊό.

Διαρκείς μετασεισμοί

Την ίδια ώρα δεν έχει σταματήσει να «τρέμει» η γη, αφού συνεχίζονται ακατάπαυστα οι μετασεισμοί στην περιοχή. Από τη νύχτα του Σαββάτου (06/03) μέχρι και σήμερα το πρωί έχουν σημειωθεί δεκάδες, με αρκετού από αυτούς να είναι από 3,2 έως 3,6 Ρίχτερ. Κάτι που κάνει τους κατοίκους φυσικά να μη μπορούν να βρουν ησυχία.

Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια της Ελασσόνας, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη σημαντικότητα κατάλληλης προετοιμασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι αναλυτικές οδηγίες του ΟΑΣΠ για τη σύνταξη σχολικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης και τη διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας για την περίπτωση σεισμού («Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες»), η διαβίβασή τους στα σχολεία της χώρας μέσω του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η υιοθέτησή τους από τις σχολικές μονάδες υλοποιώντας τις προβλεπόμενες ασκήσεις ετοιμότητας, η πραγματοποίηση από τον ΟΑΣΠ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας των δύο σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας στις 2/12/2020 και 4/12/2020, η ψύχραιμη εφαρμογή του σχολικού σχεδιασμού από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κατά τη διάρκεια του σεισμού και αμέσως μετά κατά την εκκένωση των σχολικών κτιρίων, οδήγησαν σε αποτελεσματική διαχείριση της έκτακτης ανάγκης και σε αποφυγή τραυματισμών και ανθρωπίνων απωλειών».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «οι συνεχείς εκπαιδευτικές δράσεις του ΟΑΣΠ την τελευταία πενταετία σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρισας, τον Δήμο Τυρνάβου και τον Δήμο Ελασσόνας για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις εθελοντικές ομάδες και τον γενικό πληθυσμό, με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των όμορων περιοχών, συνέβαλαν στη μείωση των επιπτώσεων στην περίπτωση του σεισμού της 3ης Μαρτίου αλλά και γενικότερα κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα σεισμικής ακολουθίας».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών για θέματα φυσικών καταστροφών, τρεις εκπαιδευτικές προτάσεις του ΟΑΣΠ σε θέματα αντισεισμικής προστασίας και συνοδών του σεισμού φαινομένων έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ενταχθεί στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» της ψηφιακής Πλατφόρμας 21+ που δημιούργησε το καλοκαίρι του 2020 το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μπορούν να αξιοποιηθούν από την εκπαιδευτική κοινότητα».