Δυσφορία Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου για τη στάση του ΔΝΤ

Έντονη δυσφορία για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις διαπραγματεύσεις, φέρεται να εξέφρασε το υπουργικό «δίδυμο» Ευκλείδη Τσακαλώτου – Έφης Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχαν για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

58dcfa871dc524f4358b47ea

Οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν πάντως αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει κατ’ αρχήν τεχνική συμφωνία (SLA) έως την Παρασκευή με το «μπαλάκι» στην συνέχεια να περνάει στο ΔΝΤ το οποίο θα πρέπει να καθορίσει την στάση του για το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τους υπουργούς, αναμένεται συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ τα περίφημα «αντίμετρα» θα έχουν έναρξη ισχύος από τις αρχές του 2019.

Μεταξύ άλλων, εξήγησαν οι υπουργοί, γίνεται διαπραγμάτευση για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα φυσικά πρόσωπα της τάξης του 2% καθώς και για σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ που μπορεί να φθάσει έως τα 400 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το αφορολόγητο αναμένεται να συμφωνηθεί στα 6.000 ευρώ με παράλληλα μέτρα επιδομάτων για το 1ο και 2ο παιδί καθώς και χρηματοδότηση για την κάλυψη προγραμμάτων για παιδικούς σταθμούς. ​

Ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου έκαναν επίσης λόγο για αγώνα που δίνει η διαπραγματευτική ομάδα να ισχύσει η περικοπή στις συντάξεις από το 2020, με το ΔΝΤ να επιμένει ότι πρέπει να ισχύσει από το 2019. Αναφορικά με τα εργασιακά εξήγησαν στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τις απαιτήσεις εργασιακού μεσαίωνα που ζητά το ΔΝΤ. Η συμφωνία στα εργασιακά φέρεται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά μετά τη λήξη του προγράμματος (2018).

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε μιλώντας στην ολλανδική Βουλή ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τεχνική συμφωνία με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο πως έχει σημειωθεί πρόοδος μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών. Επίσης, υπογράμμισε πως η επόμενη δόση θα μπορούσε να ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ «αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την την πορεία της αξιολόγησης».

Σήμερα εν τω μεταξύ συνεδριάζει και το Euroworking Group, στο οποίο αναμένεται νακριθεί σε μεγάλο βαθμό το αν θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, ενώ θα φανεί και κατά πόσον είχε βάση το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters περί προκαταρκτικής συμφωνίας, το οποίο πάντως διέψευσαν κυβερνητικές πηγές.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει στη σημερινή συνεδρίαση το «πακέτο» των μέτρων που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, επιδιώκοντας μία θετική αντίδραση που θα φέρει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, η οποία θα σηματοδοτήσει και το τελικό στάδιο πριν την τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων μετά το άκουσμα της απόφασης – «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων μετά το άκουσμα της απόφασης – «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…