Δύο περιστατικά που καθρεφτίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο

Η Super League επιστρέφει, φροντίζοντας να μας θυμίσει την έλλειψη σεβασμού προς τους πρωταγωνιστές της.  

EK Donis

Αυτήν την περίοδο της καραντίνας οι ειδήσεις έβγαιναν με το σταγονόμετρο. Αφορούσαν κυρίως δράσεις σχετικά με τον κορονοϊό, σενάρια επιστροφής, συζητήσεις για το πότε και το πώς το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να γυρίσει και στη χώρα μας, που μέσα στο γενικευμένο lock down αναζητούσε περισπασμούς. Φυσικά, ήταν σχετικές και με το μόνιμο σπορ στη χώρα μας. Τις δικαστικές διαμάχες, τους «κύκλους» και τα «τετράγωνα» ένθεν κακείθεν. Οι εφημερίδες και τα site αναζητούσαν αγωνιστικά θέματα για να «γεμίσουν», καταφεύγοντας σε αφιερώματα και συνεντεύξεις ανθρώπων που έγραψαν τη δική τους ιστορία με τις ελληνικές ομάδες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Κέβιν Μιραλάς.

Ο Βέλγος επιθετικός παραχώρησε συνέντευξη στο ΦΩΣ των Σπορ και ρωτήθηκε για τα σενάρια επιστροφής του στον Ολυμπιακό, στον οποίο εκτόξευσε τις μετοχές του από το 2010 μέχρι το 2012. «Ναι, και γι’ αυτό υπάρχουν πιθανότητες. Και ναι, θα ήθελα πάρα πολύ να γυρίσω στην ομάδα μου», είπε χαρακτηριστικά ο Μιραλάς. Ο Ολυμπιακός απάντησε μέσω διαρροής, υποστηρίζοντας πως «ο Ολυμπιακός δεν έχει ανοίξει ακόμα κέντρο αποκατάστασης. Όταν ανοίξει, θα συζητήσουμε με τον Μιραλάς το διάστημα που χρειάζεται να παραμείνει στο κέντρο». Χλευασμός και ειρωνεία, για έναν ποδοσφαιριστή που αγαπήθηκε από τον κόσμο και δεν έκρυψε ποτέ τον δεσμό του με την ομάδα του Πειραιά. Βοήθησε στην κατάκτηση τίτλων, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και φυσικά έφερε περίπου 8 εκατομμύρια στα ταμεία του συλλόγου από την πώλησή του στην Έβερτον. Πίεσε ο ίδιος για να επιστρέψει στο Λιμάνι 5.5 χρόνια μετά. Οι εμφανίσεις του δεν ήταν ανάλογες με την πρώτη θητεία του στον Ολυμπιακό, όμως αυτό δεν τον έκανε να τα διαγράψει όλα. Σε αντίθεση με εκείνους που προέβησαν σε δήλωση περί «κέντρου αποκατάστασης» για έναν διεθνή ποδοσφαιριστή, που έχει τιμήσει τη φανέλα του συλλόγου που εκπροσωπούν.

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα πλέι οφ, ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, αποφάσισε να ανακοινώσει ουσιαστικά στον προπονητή της ομάδας την απόφαση να μην πορευτεί μαζί του την επόμενη χρονιά μέσω επιστολής, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας. Ο Γιώργος Δώνης φυσικά δεν είναι «χθεσινός». Η συνολικότερη στάση της διοίκησης προς το πρόσωπό του είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις. Ο έμπειρος προπονητής ήταν η σταθερά του ποδοσφαιρικού τμήματος τα τελευταία δύο χρόνια, αναλαμβάνοντας ένα πρότζεκτ με πάρα πολλούς περιορισμούς. Η ομάδα πέρασε καλές και κακές περιόδους, όμως είχε εξέλιξη, πολλή δουλειά, έναν άνθρωπο να καθοδηγεί τους νέους ποδοσφαιριστές και να τους κάνει να καταλάβουν το μέγεθος του συλλόγου τον οποίο εκπροσωπούν. Η διαμορφωθείσα κατάσταση φυσικά δεν του άρεσε και για τον λόγο αυτό μίλησε ανοιχτά για εκείνα που τον ενοχλούσαν, πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω κορονοϊού.

Ο Δώνης δεν ήταν διατεθειμένος να δεχθεί παρεμβάσεις. «Έλλειψη σεβασμού ίσως και προς το πρόσωπο μου θα έλεγα. Εγώ πάντα μιλάω όπου κι αν είμαι με τον ιδιοκτήτη της ομάδας. Αυτό όμως αφορά τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Θα φανεί. Εγώ ανοίγω το θέμα για να είναι ξεκάθαρη η θέση μου. Πρέπει να προστατέψω τη δουλειά μου αλλά και την ομάδα. Δεν έχω πάρει οριστικές αποφάσεις απλά ήθελα ο κόσμος του ΠΑΟ να γνωρίζει ποια είναι τα δεδομένα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το γυαλί είχε ραγίσει οριστικά, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να πέσουν οι τόνοι. Ο Αλαφούζος έκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας και αποφάσισε να «τελειώσει» ουσιαστικά τον προπονητή που έβαλε πλάτη όλο αυτό το διάστημα, με μια επιστολή. Απρόσωπα και σε μια χρονική στιγμή που η ομάδα θα έπρεπε να είναι συγκεντρωμένη στην επαναφορά και στα πλέι οφ.

Οι περιπτώσεις του Μιραλάς και του Δώνη φαινομενικά έχουν πολλές διαφορές, όμως καταδεικνύουν και οι δύο ένα από τα διαχρονικά ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την έλλειψη σεβασμού. Προς το ίδιο το ποδόσφαιρο, αλλά και προς τους πραγματικούς του πρωταγωνιστές, τους παίκτες και τους προπονητές που φέρουν εις πέρας τα «θέλω» των παραγόντων, ανέχονται ιδιοτροπίες και περίεργες καταστάσεις, ρίχνονται βορά στα θηρία των Media, παραδοσιακών και ψηφιακών αν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν. Το ίδιο το ποδόσφαιρο κι οι άνθρωποί του δυστυχώς σχεδόν ποτέ δεν αποτελούν προτεραιότητα. Και τα αποτελέσματα γίνονται όλο και περισσότερο εμφανή.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…