Δύο νέες δημοσκοπήσεις από Mega και ΣΚΑΪ «πληγώνουν» την κυβέρνηση για την τραγωδία στα Τέμπη

Το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, στο φόντο του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών και της προσπάθειας συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου.

dimoskopisi 17

Μεγάλες απώλειες για το κυβερνών κόμμα καταγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις (Metron Analysis, Pulse ) που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, στη σκιά του εγκλήματος στα Τέμπη. Kι εδώ το βασικό στοιχείο στο οποίο συγκλίνουν οι νέες έρευνες κοινής γνώμης είναι ότι η οργή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στρέφεται κατά μεγάλο ποσοστό στην τωρινή κυβέρνηση, ενώ από το κάνδρο των ευθυνών συμμετοχή έχουν και οι προηγούμενες. Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του SKAI, ;oσον αφορά την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου οι συμμετέχοντες στην έρευνα φαίνεται πως σε ποσοστό 51% «χρεώνουν» διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ενώ σε ποσοστό 28% την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Μάλιστα στην ερώτηση ποια κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα ευρήματα είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

  • Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ – 28%
  • Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – 4%
  • Και οι δύο: Σημερινή της ΝΔ και Προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ – 12%
  • Διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις 51%
  • ΔΞ – 5%

politiki efthini

politiki efthini ilikiaki katigoria

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, το  κυβερνών κόμμα καταγράφει απώλειες, καθώς πρώτο κόμμα μπορεί να παραμένει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ την ακολουθεί, η διαφορά όμως διαμορφώνεται στο 3,5%. Η κυβέρνηση έχει ποσοστό 28,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25% ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 9,5%.

Στην  δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega, και περιλαμβάνει προφανώς και την οργή του κόσμου για την τραγωδία με τους 57 νεκρούς, τα ευρήματα της έρευνας ήταν και εδώ αρνητικά για την κυβέρνηση, καθώς στο ερώτημα αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών, οι πολίτες  ήταν ξεκάθαροι. Υπάρχουν σε ποσοστό 94% ενώ μόλις 5% λέει ότι δεν υπάρχουν. Η απάντηση αυτή όχι μόνο από αριστερούς και κεντρώους αλλά και από κεντροδεξιούς και δεξιούς.

  • Ναι, υπάρχουν 94%
  • Όχι, δεν υπάρχουν 5%
  • ΔΓ/ΔΑ 1%

Ενώ για το ποιοι είναι υπεύθυνοι για την τραγωδία των Τεμπών:

  • Όλες οι κυβερνήσεις 80%
  • Η σημερινή κυβέρνηση 19%
  • ΔΓ/ΔΑ 1%

Όσο αφορά την πρόθεση ψήφου, και  εδώ  το κυβερνών κόμμα εμφανίζει τόσο χαμηλά ποσοστά,  καθώς η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 26,3%, χάνοντας περίπου 4 μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του Φεβρουαρίου (ήταν στο 30,2%) και  φαίνεται ότι «πληρώνει» τα όσα έγιναν και οδήγησαν στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Η διαφορά των δύο βρίσκεται στις 5,8 μονάδες. 

 

dimoskopisi

Τέλος να σημειωθεί ότι  και οι δύο  έρευνες βάζουν «ταφόπλακα» και στο κυβερνητικό αφήγημα περί εκλογική αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…